Jak vybrat sedadlo v letadle
20.6.2019

Jak vybrat sedadlo v letadle

TIP: Prozraďte ostatním cestovatelům váš tip, jak si vybrat sedačku nebo se zeptejte na cokoliv (nejen) ohledně seatingu v naší diskuzi 🙂

Ne všechna sedadla v letadle jsou stejná. Mezitím, co většina sedadel u trupu letadla nabízí krásné výhledy na oblaka a západy slunce z výšky několika kilometrů nad zemí, některá místa místo okýnek mají jen holou zeď. Sedačky u nouzových východů lákají svým extra prostorem pro nohy, cestujícím už ale bývá zatajeno, že si tam nemohou sklopit sedačku nebo nechat tašku pod nohama. Tak čtete dál a dozvíte se, jak zjistit předem, kterým letadlem poletíte, jaká sedadla jsou tam ty nejpohodlnější a jak si je ulovit pro sebe.

Vybrat, nebo nechat přidělit?

Sedadlo si můžete vybrat sami, ať už zadarmo či za peníze, anebo si ho nechat náhodně přidělit. Pokud chcete mít volbu ve vlastních rukou, máte možnost sedadlo zvolit mezi prvními přes web aerolinky po přihlášení do vaší rezervace. V tuto chvíli ještě sedadla nejsou rozebraná a tak máte k dispozici celé letadlo, ale bacha! Většinou to není zadarmo. Další možností je chvíli si počkat a volit sedadla při online check-inu (o něm více zde).

Klasické aerolinky teď často nabízí volbu bezplatně, ovšem ty nízkonákladové, a k tomu ještě třeba British Airways, Iberia, ČSA a TAP Portugal, si nechají volbu sedadla i během check-inu zaplatit. A to ne úplně zanedbatelnou částkou. Poslední možností je zvolit si sedadla při check-inu na letišti. Toto bude zdarma u těch aerolinek, které nabízely bezplatnou volbu sedadla už při online check-inu. Ovšem v tuto chvíli bývá téměř celé letadlo rozebrané, a tak nejenže nebude moc z čeho volit, ale už třeba ani nenajdete dvě sedadla vedle sebe, abyste se mohli tulit s přítelkyní nebo kecat s kamarádem.

Prémiová sedadla, jako třeba ta v první řadě, kde je extra prostor pro nohy, anebo ta u nouzových východů, jsou zpoplatněna téměř vždy. Výjimkou jsou lety s Lufthansou nebo Swiss, kde si můžete v rámci online odbavení vybrat zdarma i tato místa.

Jestli je vám místo sezení jedno anebo za něj nechcete platit, jednoduše si nechte sedadlo přidělit. To se stane samo, když si žádné sedadlo nezvolíte. Bacha, super nízkonákladové aerolinky, jako třeba Ryanair nebo Wizzair, se vás budou snažit natlačit k placené volbě. Jejich donucovacími prostředky jsou neustále se opakující dotazy, zda si opravdu nepotřebujete sedadlo zvolit, a jen malé, téměř neviditelné tlačítko k jejich přeskočení. Nejsilnějším donucovacím prostředkem je právě to, že pokud si seating nezaplatíte, záměrně vás každého posadí na druhý konec letadla.

Jak to funguje u jednotlivých aerolinek?

1) Výběr míst zdarma kdykoliv: Qatar Airways, Turkish Airlines, Delta (dlouhé lety), Virgin, Air New Zealand

2) Výběr míst zdarma při online check inu (včetně prémiových sedaček): Lufthansa, Swiss

3) Výběr míst zdarma při check inu (bez prémiových sedaček): Emirates, Air France, KLM, Alitalia, Austrian, Aeroflot, Brussels Airlines, ČSA a Smartwings (u tarifů s odbaveným zavazadlem), Air Canada

4) Výběr míst zpoplatněn, ale přidělená místa jsou vedle sebe: British Airways, American Airlines, Iberia, Vueling, Norwegian, easyjet, ČSA a Smartwings (u tarifů s příručním zavazadlem), TAP Portugal (u tarifů s příručním zavazadlem)

5) Výběr míst zpoplatněn a přidělená místa nejsou vedle sebe: Ryanair, Wizzair, Volotea, Pobeda

Jaké sedadlo je nejlepší?

Na tuhle otázku neexistuje jednoduchá odpověď, záleží na typu letadla i na vlastních preferencích. Sedadla u okýnka nabízí úchvatné výhledy na naší zeměkouli a taky větší opěrnou plochu pro spaní, nikdo vás navíc nebude vyrušovat, když to zalomíte a on si zrovna bude muset odskočit. Sedadlo v uličce zas poskytuje svobodu, že se můžete kdykoli zvednout. Zvlášť při letech z Egypta, postiženi krutou pomstou faraona, to mnozí docení. A to prostřední sedadlo? To nikdo nechce. Vždyť nemá žádnou výhodu a jen se mačkáte mezi dvěma cizími, a s trochou neštěstí i nadstandardně objemnými, lidmi.

Přední část kabiny může oproti té zadní znamenat rychlejší vystoupení z letadla, před motory je také méně hluku a dříve se tam dočkáte občerstvení. Prostřední část, zvlášť nad křídly, je zas tou „nejbezpečnější,“ s největší pravděpodobností, že se tam trup letadla při pádu na zem či do vody nezlomí (ale nezapomeňte, pravděpodobnost, že zrovna u vás dojde k havárii je menší, než vyhrát hlavní výhru ve Sportce. 😉 Vzadu v letadle pak většinou bývá nejméně lidí a vy tak získáte nejvíce prostoru, ale pozor, zpravidla je to nejchladnější a nejhlučnější část letounu.

To by bylo tak pro základní představu, pojďme se teď ale podívat na to, jak mít nad volbou sedadla úplnou kontrolu. Na stránce SeatGuru najdete mapy sedadel snad všech všech letadel a všech aerolinek světa. Stačí zadat s jakou společností letíte a datum a číslo letu. Zobrazí se vám přehledný layout letadla vybarvený barvičkami, a to ne jen tak na okrasu, ale nesoucí význam. Zelená sedadla jsou ta nejlepší a nejpohodlnější, mají extra legroom, případně další výhody.

Žlutě vybarvená sedadla mají nějaký háček, třeba jsou rušeny zvukem motorů anebo schránka nad hlavou je obsazená nouzovým vybavením, a tak tam nezbývá prostor pro váš batůžek. Žlutě jsou označeny také sedačky v blízkosti toalet. Červeným sedadlům se určitě vyvarujte, nejdou jim sklopit opěradla nebo nemají okýnko do světa. Když najedete myší na jednotlivá vybarvená sedadla, dozvíte se bližší specifikace.

Jaké letadlo je to nejpohodlnější?

Pokud jste velký fajnovky a pohodlí vám opravdu není buřt, můžete si vybrat nejen to nejpohodlnější sedadlo, ale dokonce nejpohodlnější letadlo. Každý typ letounu totiž existuje ve více konfiguracích, třeba Airbus A330 má v některých variacích devět sedadel v jedné řadě a v některých jen osm. Čím méně sedadel, tím více prostoru pro každé z nich. To, jakou konfiguraci letadla aerolinka na daný let plánuje vyslat, najdete opět na SeatGuru. Jen pozor, typ letadla i jeho konfigurace se klidně po koupi letenky může změnit.

Několik ověřených praktických tipů:

  • U Ryanairu se vyvarujte sedačce 11A nebo 12F, je to sedačka u okýnka bez okýnka. 🙂
  • U Ryanairu dělejte on-line check-in na poslední chvíli (zbydou na vás nejlepší sedačky), u ostatních aerolinek co nejdříve.
  • Pokud letíte sami, u konfigurace 3-3-3 si vyberte prostřední trojku do uličky. Ta pravděpodobnost, že přes vás někdo poleze je daleko menší, než u trojek k okénku.
  • Pokud letíte ve dvou a je to konfigurace 3-3-3, vyberte si v zadních řadách trojku uprostřed a posaďte se každý na kraj. Pokud éro nebude plné až po střechu, budete mít prostřední sedačku volnou.

Tak natáhněte nohy, sit back & relax! 🙂

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)