letiště Larnaka

Letiště Larnaka (LCA)

Letiště Larnaka (LCA), celým názvem Larnaca International Airport, je hlavním leteckým přístavem na ostrově Kypr. Nachází se 6 km jihovýchodním směrem od stejnojmenného, a zároveň 3. největšího, města na Kypru. Svou základnu má na letišti národní kyperský dopravce Cyprus Airways. Létá sem mnoho aerolinek z Evropy i Blízkého východu. Nejrušnější provoz zažívá moderní letiště během hlavní turistické sezony v letních měsících (jedná se totiž o vstupní bránu na ostrov pro turisty, "koupáky", zejména z Velké Británie, Německa, Skandinávie i Ruska).
  • WIFI zdarma
  • Obchod s potravinami
  • Vzdálenost od centra 6 km
  • Oficiální web letiště hermesairports.com

Letenky do Larnaky

Letenky z Prahy (PRG) do Larnaky (LCA) celoročně nabízí nízkonákladová aerolinka Wizz Air. V letní sezoně na lince operují také Eurowings, Smartwings a kyperská letecká společnost Cyprus Airways, která by od letošního roku (2023) měla na trase působit taktéž celoročně. Z Prahy i Brna (BRQ) do Larnaky míří také charterové lety. Průměrná cena letenek z Prahy do Larnaky se pohybuje kolem 3 500 Kč – během letní sezony jsou letenky pochopitelně dražší (cca 5 – 7 tisíc Kč), zatímco v zimě jejich ceny výrazně klesají a není problém ulovit zpáteční letenky z Prahy za 1 500 Kč. Doba letu z Prahy do Larnaky je 3,5 hodiny.

Do Larnaky se létá také z několika letišť v blízkém okolí České republiky:

Letenky do Larnaky rezervujte přes náš vyhledávač.

Doprava z letiště do centra

Doprava z letiště Larnaka ve dne

Autobusem městské dopravy do Larnaky

  • Nejlevnější variantou cesty do Larnaky je využití městské hromadné dopravy. Jízdní řády všech autobusových linek naleznete na webech Cyprus Public Transport nebo Cyprus By Bus.
  • Jízdenky snadno koupíte přímo u řidiče. Jednorázová jízdenka stojí 2 € (v nočních hodinách 3,5 €). Celodenní jízdenka (platná v daný kalendářní den) vyjde na 6,5 € a dvoudenní jízdenka (platná dva kalendářní dny) potom na 13 €.
  • Do centra Larnaky se dostanete autobusy 407, 425, 429, 430, 431 a 432 – odjezdy (nehledě na konkrétní spoj) jsou realizovány každých cca 10 minut. Cesta do centra města, k pláži Finikoudes, trvá 25 minut.  První autobusy ve směru z letiště do centra odjíždí kolem 6:30. Naopak první spojení z města na letiště odjíždí v 6:00.

Autobusem do dalších měst na Kypru

  • Limassol – spojení provozuje Limassol Airport Express, cena jednosměrné jízdenky je 10 €, autobusy jezdí 13× denně a jízda trvá cca 50 minut.
  • Nikósie – spojení provozuje Kapnos Airport Shuttle, cena jednosměrné jízdenky je 9 €, autobusy jezdí 14× denně a jízda trvá cca 40 minut.
  • Paphos (letiště) – spojení provozuje Kapnos Airport Shuttle, cena jednosměrné jízdenky je 16 €, autobusy jezdí 2× denně a jízda trvá cca 100 minut.

Jízdenka na všechny uvedené spoje zakoupíte online nebo lze využít kiosku přímo na letišti, který je otevřen vždy cca 30 minut před plánovaným odjezdem autobusu.

Pokud chcete ušetřit nebo se potřebujete dostat do jiného města na Kypru, doporučujeme využít autobusy MHD do centra Larnaky. Odtamtud (zastávka Finikoudes) jezdí dálkové autobusy společnosti InterCity Buses. Cena jednosměrných jízdenek se pohybuje od 4 do 10 € (v závislosti na konkrétní trase).

Taxíkem

Do centra Larnaky se samozřejmě dostanete také taxíkem. Ceny jsou fixní a vypadají následovně:

  • Larnaka – 15 €
  • Nikósie – 45 €
  • Agia Napa – 50 €

Využít můžete také alternativních nabídek na platformách Bolt a CABCY (lokální Uber). Často nabízí o trochu nižší ceny, než oficiální taxi. Společnost Uber na Kypru zatím nepůsobí.

Půjčeným autem

Pro individuální cestovatele, kteří plánují Kypr projet po vlastní ose, bude nejvýhodnější půjčit si vlastní auto. Širokou nabídku vozů naleznete pod jednou střechou v naší autopůjčovně. Nezapomeňte, že na Kypru se řídí dle britského vzoru (tj. na opačné straně vozovky než v ČR).

Pěšky

Do Larnaky se z letiště můžete vydat také pěšky. Jedná se o nenáročnou procházku po chodníku vedoucím podél hlavní silnice. Vzdálenost mezi letištěm a centrem města je 6 km a urazíte ji bez problémů za hodinu a čtvrt.

Doprava z letiště Larnaka v noci

Noční spojení z letiště Larnaka do centra města zajišťuje autobusová linka 446. Jezdí však pouze 2× za noc. Cena jednosměrné jízdenky je 3,5 €.

Druhou možností jak se z letiště dostat v nočních hodinách je využití taxi služby – klasické nebo Bolt / CABCY. Ceny jsou o cca 5 € vyšší než během dne.

*Pokud do Larnaky přiletíte z Prahy na křídlech Wizz Airu v nočních hodinách, bude právě taxi služba vaší jasnou volbou.

Přestup na letišti

Letiště Larnaka je malým leteckým přístavem a disponuje pouze jedním přehledným terminálem. Cestujete-li pouze s příručním zavazadlem, nechte si na přestup minimálně hodinu (ideálně hodiny dvě, které budou jistota, za předpoklad, že vás první let nebude mít zpoždění).

Čas během přestupu si můžete zkrátit v jednom ze dvou místních salónků: Aspire Aphrodite Executive Lounge a Aegean Business Lounge (využijí „business“ cestují s řeckým dopravcem / členové věrnostního programu „Star Alliance“ s min. zlatým statusem).

Další užitečné tipy

Přehledný a moderní terminál je otevřen 24 hodin denně.

K dispozici je neomezená Wi-Fi – zdarma.

Na letišti naleznete několik restauračních zařízení a malý obchod s potravinami.

V případě krátké zastávky na Kypru můžete využít služeb úschovny zavazadel, kterou naleznete v odletové hale (v blízkosti check-in přepážek) a je označená jako „Special Baggage Counter“. Denní sazba za úschovu zavazadla je 20 €.

Nedaleko letiště Larnaka naleznete také skvělé místo pro pozorování přistávajících letadel neboli planespotting. Jedná se o pláž Mackenzie (Makenzy) Beach, kde si můžete vychutnat kávu na zahrádce některého z mnoha zdejších podniků, zatímco budete sledovat přistávající okřídlené obry v celé jejich kráse. Přehled o provozu na letišti Larnaka naleznete pod následujícími odkazy:

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 27. 8. 2023
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)