Letiště Milán Malpensa (MXP)

Letiště Milán Malpensa (MXP)

Mezinárodní letiště Milán Malpensa (MXP) je největším letištěm v severní Itálii a druhým nejvytíženějším na Apeninském poloostrově. Je 9. na světě v počtu mezinárodních letů, což z něj dělá významný dopravní uzel. Svou základnu zde má aerolinka easyJet a v roce 2019 letištěm prošlo více než 28,8 milionů cestujících.

Letenky do Milána

Letenky z Prahy (PRG) do Milána na letiště Malpensa pořídíte u dvou společností – easyJet a Wizz Air. Díky nim se průměrná cena letenek z Prahy do Milána pohybuje v nízkých hladinách okolo 3 000 Kč. Levné letenky pořídíte i pod 1 000 Kč. Délka letu z Prahy do Milána je 1 hodina 25 minut.

Do Milána na letiště Malpensa se létá také z několika letišť v blízkém okolí České republiky:

Letenky do Itálie rezervujte přes náš vyhledávač.

Doprava z letiště Malpensa do centra Milána

Doprava ve dne

Vlak

Nejrychlejším spojením je doprava vlaková, do centra Milána vás doveze za 45 minut vlak Malpensa Express. Vlaky jezdí od obou terminálů každých 30 minut na hlavní nádraží Milano Centrale, po cestě staví i na dalších stanicích. První vlak jede v 5:37 a poslední v 22:37. Malpensa Express jezdí také na stanici Milano Cadorna, první vlak z letiště odjíždí v 5:20 a poslední v 0:20 s intervalem 30 minut.

Jednosměrná jízdenka stojí 13 €, zpáteční 20 €. Jízdenky si kupte online na stránkách dopravce nebo ve stánku Trenold přímo na letišti.

Z letiště Milán Malpensa také jezdí vlaky Tilo S50 do švýcarského kantonu Ticino, konkrétně do města Bellinzona. Z letiště odjíždí první ranní vlak v 6:13 a poslední v 23:13 s intervalem 1× za hodinu. Jízdenka vás vyjde na 22,3 CHF (asi 573 Kč) při cestě na konečnou a cena se liší dle destinace. Koupíte si ji online na stránkách společnosti SBB nebo v kiosku na letišti.

Autobus

Nejlevnějším dopravním spojením z letiště Milán Malpensa do centra města Milána je autobus a na výběr máte hned z několika linek. Jednosměrná jízdenka u všech společností vás vyjde na 10 € a zpáteční na 16 €.

Jízdenky si kupte na stránkách jednotlivých společností a nebo přímo na letišti.

Z letiště Malpensa se dostanete společností Malpensa Shuttle také do čtvrti Fiera či na letiště Milán Linate.

Pokud míříte do Bergama, využijte společnosti Orio, která jezdí mezi 9:15 a 21:00 každé 2 hodiny. Autobus staví také ve městě Monza a na letišti Bergamo (BGY). Jízdenka vás vyjde na 20 €.

Půjčené auto

Na obou terminálech najdete pobočky mezinárodních i místních autopůjčoven. Perfektní auto pro vaši dovolenou v Itálii si zarezervujte předem přes naši autopůjčovnu. 

Další možností je využít carsharingové společnosti E-Vai.

Taxi

Kamkoliv vás odveze z letiště Milán Malpensa taxík, který si objednejte na čísle 02 7777. Za jízdu do centra zaplatíte přibližně 104 €. Alternativně využijte služby Uber.

Doprava v noci

Z letiště jezdí přímo na nádražní Milano Cadorna noční autobus. Z vlakové stanice T2 odjíždí v 1:20 a z T1 v 1:30. Další možností je vzít si samozřejmě taxík či Uber.

Přestup na letišti

Letiště Milán Malpensa má celkem 2 terminály, které jsou spojeny autobusovou dopravou (zdarma). Terminál 1 je rozdělený do 3 sekcí – A je využívána pro vnitrostátní lety a lety v rámci schengenského prostoru. Z B se létá mimo Schengen, stejně jako z části C, která je navíc opatřena speciální bezpečnostní kontrolou pro lety do USA a Izraele. Terminál 2 využívá exklusivně aerolinka easyJet. Oba terminály nastudujte na mapách, které najdete na oficiálních stránkách letiště.

Kyvadlový autobus mezi terminály jezdí každých 15 minut od 4:00 do 1:30 a každých 45 minut od 1:30 do 3:45. Mimo terminály staví také na hlavních letištních parkovištích. Minimální doporučený čas na přestup na letišti Milán Malpensa je 1 hodina. Pokud přestupujete mezi terminály, nechte si alespoň 1,5 hodiny.

Svůj přestup na letišti Malpensa si zpříjemníte v některém z letištních salónků. Za vstup zaplatíte od 39 €. Sprchy jsou k dispozici ve všech salóncích.

Pokud máte přestup přes noc a chcete si odpočinout v hotelu, využijte nabídky Sheraton Hotel (T1) nebo Moxy Hotel (T2).

Během přestupu si svá zavazadla uložíte v úschovně, která se nachází v přízemí v příletové hale. Otevřená je od 7:00 do 21:00.

Přestup mezi letišti v Miláně

Malpensa – letiště Bergamo

Na letiště Bergamo vás odveze autobus společnosti Orio, který jezdí mezi 9:15 a 21:00 s intervalem 2 hodiny. Za jízdenku zaplatíte 20 €.

Malpensa – letiště Linate

Mezi letišti Malpensa a Linate jezdí společnost Malpensa Shuttle. Jízdenka vás vyjde na 13 €. Linka je však momentálně mimo provoz.

Další užitečné tipy

Hlady na letišti Milán Malpensa rozhodně trpět nebudete, jelikož se na obou terminálech nachází dostatek kaváren, restaurací i barů, nechybí ani klasické fastfoody.

Poslední nákupy před odletem hravě vyřešíte v některém z mnoha obchodů, včetně duty-free.

Hotovost vyřešíte v letištních bankomatech nebo směnárně.

Informace o aktuálních příletech a odletech na letiště Malpensa najdete na oficiálních stránkách letiště.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 4. 12. 2023
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)