Záletník 94 aneb novinky ze světa cestování a letectví
7.5.2023

Záletník 94 aneb novinky ze světa cestování a letectví

Nenech si utéct nejčerstvější dávku novinek ze světa letectví i oblasti cestování. Kalendář hlásí neděli, a to znamená jediné: do světa vyletěl (tentokrát pro změnu z iráckého Kurdistánu) další díl našeho magazínu Záletník – již s pořadovým číslem 94! Dnes si představíme nové sezónní linky z Prahy, které budou spuštěny v nejbližších dnech. Podíváme se na novou dceřinou společnost Wizz Airu a trasy, které spadnou pod její křídla. Připomeneme zahraniční úspěchy aerolinky Smartwings. A zamíříme také za hranice ČR – Lufthansa nasadí Airbusy A380 na další dálkové linky, Eurowings rozšíří nabídku letů z Norimberku, nový dopravce odstartoval provoz na Kypru a přiblížíme si také peripetie Mexika a jejich vládního speciálu.

Nejen tato témata nakousneme v dnešním díle našeho magazínu Záletník! Tak s chutí do čtení nejucelenějšího přehledu cestovatelských/leteckých novinek na českém internetu.

Novinky ze světa cestování

K zajímavému prozření dospěli vládní představitelé v africké Angole. V druhé polovině dubna totiž revidovali vstupní pravidla do země zavedená v souvislosti s nemocí „COVID-19“ minimálně úsměvným způsobem. Zatímco mnoho, nejen okolních zemí, vstupní podmínky zcela ruší, Angola přišla s jejich zmírněním. Doposud museli přijíždějící cestovatelé předkládat očkovací certifikát souběžně s negativním PCR testem. Nově stačí předložit „pouze“ jeden z těchto dokladů. Samozřejmostí je také dispozice turistickým vízem. Kompletní podmínky pro cestování do země naleznete v našem průvodci „Koronavirus v Angole“.

Nechceme přísně tvrdit, že Angola je lehce pozadu, ale každý si změnu tamějších opatření přebere sám… 😀

Novinky ze světa letectví

🇨🇿 ✈️ Novinky z české kotliny

V příštím týdnu startuje provoz šesti sezónních linek z Prahy do Středomoří

V druhém a třetím květnovém týdnu dojde k rozšíření nabídky přímých letů z Letiště Václava Havla v Praze (PRG) celkem o šest linek! Smartwings zahájí sezónní lety na řecké ostrovy Kos (KGS) a Rhodos (RHO) – shodně od 13. května, + začnou létat Baleárský ostrov Menorca (MAH) – od 17. května. Chorvatský národní dopravce, Croatia Airlines,  v krátkém sledu po sobě spustí lety do Splitu (SPU) – počínaje 13. květnem – a zcela nově nabídne cestovatelům také přímé lety do Dubrovníku (DBV), a to od 18. května. Třetí květnovou neděli se letos poprvé v Praze objeví také další balkánský dopravce – Air Montenegro, který bude v letní sezoně pravidelně létat do města Tivat v Černé Hoře.

Wizz Air Malta je na světě a bude létat také do Prahy

Nová dceřiná společnost aerolinky Wizz Air se sídlem na středomořském ostrově Malta, kterou dopravce založil v minulém roce, začne létat také na pražské Letiště Václava Havla (PRG). Lety, jejichž označení začíná novým označením „W4“ (dle IATA kódu), nové letecké společnosti povedou z Prahy vesměs do destinací v Itálii. Konkrétně se jedná o linky do Benátek na letiště Marca Pola (VCE), do Neapole (NAP) a do sicilské Katánie (CTA).

V případě letů z Vídně (VIE) bude počet linek přesměrovaných pod křídla Wizz Air Malta ještě vyšší. Dceřiná společnost bude zajišťovat obsluhu destinací na Balkáně: Kukes (KFZ), Niš (INI), Ohrid (OHD), Podgorica (TGD), Priština (PRN) a Tirana (TIA), italská letiště:  Milán-Malpensa (MXP), Řím-Fiumicino (FCO) a Neapol (NAP) nebo španělská města: Bilbao (BIO) a Malaga (AGP). Dále bude létat do francouzského Nice (NCE), do Chorvatska: Dubrovník (DBV) a Split (SPU), na řecký ostrov Korfu (CFU), do bulharského Burgasu (BOJ) a rumunské Kluže (CLJ), do Londýna na Gatwick (LGW),  na Island do Reykjavíku (KEF), na Madeiru do Funchalu (FNC), na Tenerife (TFS) a do Jerevanu (EVN) v Arménii.

Smartwings dobývají Evropu

Tuzemská aerolinka Smartwings získala v druhé polovině dubna velmi zajímavé zakázky. Právě na její služby se rozhodla spolehnout rakouská vládní delegace, která vyrazila na cestu po Africe. Rakouského kancléře Karla Nehammera a další ministry přepravila česká letecká společnost do Angoly, Ghany a Egypta.

Dále se česká aerolinka podílela na evakuaci britských občanů ze Súdánu. Z konfliktem zmítané země byli evakuovaní Britové přepraveni armádními speciály na Kypr, odkud pokračovali do Velké Británie na letiště Londýn-Stansted (STN) právě letadlem české společnosti s registrací SP-TVZ.

🌐 ✈️ Novinky ze světa

Lufthansa nasadí Airbusy A380 na nové linky a rozšíří nabídku letů do Indie

Německá letecká společnost Lufthansa představila své plány na zimní sezonu 2023/2024. Oznámila, že počítá s nasazením Airbusu A380 na vybraných linkách z Mnichova (MUC). Konkrétně se bude jednat o trasu z Bavorska do Los Angeles (LAX), kam tento stroj bude létat s každodenní frekvencí od 5. října 2023. Nedlouho poté bude letecký obr poprvé nasazen také na linku do thajského Bangkoku (BKK). Spojení do populární destinace v jihovýchodní Asii doposud zajišťovaly Airbusy A350 a dopravce si od nasazení většího letadla slibuje výrazné navýšení kapacity (až od 75 %).

Další novinky se týkající přímých letů z Německa do Indie. Zcela nově začne Lufthansa nabízet spojení z Mnichova do třetího největšího města v Indii, Bengalúru (BLR), kam bude 3× týdně (středa, pátek a neděle) létat Airbus A350-900. Druhou novinkou je obnovení provozu na lince z Frankfurtu (FRA) do Hajdarábádu (HYD). Bližší detaily aerolinka plánuje oznámit v polovině května.

Eurowings rozšiřují nabídku letů z Norimberku

Pozadu nezůstává ani další německá aerolinka Eurowings. V nadcházející zimní sezoně 2023/2024 plánuje rozšířit nabídku letů z nedalekého letiště v bavorském Norimberku (NUE). Nová spojení, obsluhovaná od listopadu 2023, povedou na dva Kanárské ostrovy – Gran Canaria (LPA) a Fuerteventura (FUE). O cestovatele bude na těchto linkách svádět boj s Corendonem.

S příchodem zimního letového řádu dopravce počítá také se zahájením provozu na nové lince do populárního egyptského letoviska Hurghada (HRG). Na této trase bude panovat skutečně zajímavá konkurence, neboť přímé lety cestovatelům nabídnou také Air Cairo, Condor a Corendon.

Start nové aerolinky na Kypru

Nová letecká společnost vznikla na Kypru. V polovině dubna se do vzduchu vzneslo první letadlo nové severokyperské aerolinky FLY KHY (Fly Kıbrıs Hava Yolları). Inaugurační let pro zvané hosty se uskutečnil na trase z Istanbulu (SAW) do Ercanu (ECN) ležícího nedaleko Nikósie. Nový dopravce zatím disponuje pouze jedním pronajatým letadlem (provozovaným tureckou společností Freebird Airlines) s registrací „TC-FHK“ a nese jméno „Melekler Takini“ (Tým andělů) – jako památka na tým studentů z Famagusty, kteří zahynuli při nedávném zemětřesení na východě Turecka. FLY KHY aktuálně nabízí lety z Ercanu do Istanbulu, Izmiru (ADB) a Ankary (ESB). V první fázi rozvoje by se dopravce rád zaměřil na charterové lety do Ammánu (AMM), Baku (GYD), Prištiny (PRN) a Teheránu (IKA).

Mexiko se po letech konečně zbavilo prezidentského speciálu

Mexická vláda po několikaleté snaze konečně našla kupce pro prezidentský speciál Boeingu 787-8 Dreamliner s registrací „XC-MEX“ / „TP-01“. Od Mexika do odkoupil Tádžikistán, který ho bude používat ke stejnému účelu jako tomu bylo dříve v Mexiku – tedy přepravě nejvyšších státních představitelů. Letadla ve speciální „VIP konfiguraci“ (přepravní kapacita 80 osob + prezidentské apartmá s vlastní koupelnou) koupilo Mexiko za 218 milionů dolarů a používal ho dřívější prezident země, Enrique Peňa Nieto, v letech 2012 – 2018. Nalétal s ním cca 600 000 km na celkem 214 letech. Následně byl do prezidentského úřadu zvolen levicový politik, Andrés Manuel López Obrador, který slíbil, že speciál prodá a výnosy využije na zlepšení sociální situace obyčejných Mexičanů. Prodej letadla z předsériové výroby (slabší výkon a velmi specifická úprava) se však ukázal jako nelehký úkol a podařilo se ho realizovat až nyní. Tádžikistán za něj údajně zaplatil 92 milionů dolarů. Z výtěžku plánuje mexická vláda postavit dvě nemocnice lokálního významu v chudých periferních regionech. Současný mexický prezident k cestám do zahraničí využívá běžných komerčních linek.

 

Více už se do dnešního dílu magazínu Záletník nevešlo. Další díl k vám, po jeho krátkém bloudění nad Irákem, přiletí, doufejme, opět v neděli 21. května.

Zdroje: Aeroroutes.com | Airways.cz | Aviation24.be | Flyertalk.com | Fly4Free.plch-aviation.com | IATA Travel centre | SimpleFlying.com | TravelOffPath.comTwitter | ZDopravy.cz

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)