Letiště Džidda

Letiště Džidda (JED)

Mezinárodní letiště Džidda (JED), celým názvem Letiště Krále Abdulazize, je vůbec nejvytíženějším a zároveň třetím největším letištěm v Saúdské Arábii. Letiště nese své jméno po zakladateli Saúdského království. Slouží jako základna pro aerolinky Flyadeal, Flynas a Saudia. Díky své poloze je letiště využíváno poutníky, kteří míří do Mekky. Letištěm prošlo v roce 2018 více než 41 milionů cestujících.
  • WIFI zdarma
  • Obchod s potravinami
  • Vzdálenost od centra 25 km
  • Oficiální web letiště jed-airport.com

Letenky do Džiddy

Z Prahy (PRG) se do Džiddy zatím přímo nelétá, proto musíte letět s přestupem nebo využít letišť v blízkém okolí České republiky:

Cena letenek z Prahy do Džiddy s přestupem se průměrně pohybuje okolo 15 000 Kč. Výrazně levnější variantou je využití nízkonákladového spojení z Vídně – u Wizz Airu se zpátečních letenky dají pořídit od 3 do 5 tisíc Kč.

    Letenky do Džiddy rezervujte přes náš vyhledávač.

    Doprava z letiště

    Doprava ve dne

    Autobus

    Autobusem se dostanete do centra Džiddy za 30 – 40 minut. Jízdenka vás vyjde na 80 SAR (asi 455 Kč).

    Vlak

    Letiště je spojeno vysokorychlostní vlakovou tratí s městy Mekka, Džidda, Medina a Ekonomickým centrem krále Abdullaha. Jízdenku do centra Džiddy zakoupíte za 20 SAR (asi 114 Kč). Lze ji pořídit přímo na letišti, ale kvůli často vyprodaným spojům určitě doporučujeme jejich nákup online cestou na stránkách dopravce, kde také naleznete detailní jízdní řády. Vlaky jezdí od 6:30 do 0:30 hodin.

    Půjčené auto

    Na letišti se nachází několik autopůjčoven. Plánujete-li vyrazit z letiště po vlastní ose, nezapomeňte si rezervovat auto přes naši autopůjčovnu.

    Taxi

    Klasickou možností je vzít si taxík. Průměrná cena jízdy do centra Džiddy je 50 – 100 SAR (285 – 569 Kč) a je velmi doporučeno si cenu domluvit předem s řidičem. Alternativním řešením jsou služby Careem, Uber či Bolt.

     

    Doprava v noci

    Pokud se potřebujete z letiště dostat v hodinách, kdy nejezdí městská doprava, budete si muset vzít některý z taxíků.

    Přestup na letišti

    Letiště Džidda má celkem tři využívané terminály: terminál 1, severní terminál a Hajj terminál. Mezi terminály jezdí kyvadlový autobus.

    • Terminál 1 – slouží aerolinkám Saudia a Etihad. Jedná se o jednu z největších letištních budov na světě.
    • Terminál Hajj – je vyhrazen pro cestovatele mířící na pouť do Mekky.
    • Na severní terminál míří všechny ostatní aerolinky.

    Jižní terminál – byl do roku 2020 využíván aerolinkami Flynas, Flyadeal a Garuda Indonesia pro vnitrostátní lety. Během pandemie nemoci „COVID-19“ byl ovšem přestavěn na očkovací centrum a provoz přesunut na modernizovaný terminál 1.

    Svůj přestup můžete strávit v některém z letištních salónků. Vstup do „First Class“ salónku stojí 48 USD a je otevřen 24 hodin denně. Dále můžete využít salónků „TasHeel Business“ či „Saudia Al-Fursan“. Případně si lze zarezervovat letištní hotel, kde pobyt na 6 hodin vychází na cca 2 500 Kč. Svá zavazadla si během přestupu uložíte v úschovně.

    Pokud plánujete přestup v Džiddě pojmout low-costově přímo na terminálu, nezapomeňte si teplé oblečení kvůli klimatizaci. Na letišti se nenachází žádná zóna s pohodlnými sedačkami na přespání. Určitě oceníte také špunty do uší.

    Vzhledem k dlouhým imigračním kontrolám je minimální doporučený čas na přestup na letišti Džidda 3 hodiny. Během přestupu počítejte s rentgenovou kontrolou, a to i v případě, že neopustíte terminál.

    Přestupujete-li v Džiddě a letíte se Saudií či Flynas, týkají se vás bezplatná tranzitní víza v Saúdské Arábii. Více informací naleznete v našem článku.

    Další užitečné tipy

    Na letišti se nachází bankomaty, směnárna a další bankovní služby. Mimo ně si můžete chvíli před odletem ukrátit nakupováním v obchodech, včetně těch duty-free. Hladoví cestující mohou zamířit do některé z restaurací či kaváren. Nechybí ani fastfoody typu McDonald’s nebo Subway.

    Pro věřící se na letišti nachází mešita.

    Letiště Džidda (či Jeddah) je otevřeno 24 hodin denně.

    Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

    Navrhni úpravu textu
    Poslední aktualizace: 18. 3. 2024
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Zpětné vazby
    Ukázat všechny komentáře
    Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)