Francie

Měna a ceny ve Francii

Itineráře
1 vzor
Seznamka
0 lidí

Francie je členem eurozóny, platí se zde eury (EUR). Pojďme se podívat, zda-li je výhodnější platit platební kartou nebo hotovostí a jak je to s cenami potravin, ubytování, benzínu, dopravy a atrakcí. Je Francie dražší, než Česko? Vše na téma měna a ceny ve Francii.

Platba kartou a výběr z bankomatů

Podobně jako v celé západní Evropě, i ve Francii je platba kartou možná již téměř všude. Vybrané podniky ovšem mohou stanovit minimální částku pro platbu kartou, proto je vhodné s sebou nosit i hotovost, pro případ menších nákupů. K platbě doporučujeme platební kartu Revolut, která nabízí velmi výhodné směnné kurzy z koruny na euro i dalších více než 150 světových měn. Platit lze ve Francii platebními kartami VISA, Mastercard a CB.

Měna a ceny ve Francii

Bankomaty naleznete pod názvem guichet automatique bancaire ve městech i menších obcích, často na poště. Před výběrem hotovosti doporučujeme znát poplatek za výběr, který se řídí podmínkami vaší banky – u některých bank se může pohybovat až v řádech stokorun, jindy je ovšem zcela zdarma. Banky mají obvykle otevřeno ve všední dny do čtvrté hodiny odpolední, v obchodních centrech můžete zavítat do banky i v sobotu.

Směna

Směnárny naleznete pod názvem bureaux de change především v turistických oblastech, dále můžete peníze směnit v bance nebo na poště. Poplatek za směnu musí být vždy viditelně vystavený, lehce tak najdete tu nejvýhodnější směnárnu. Je nutné počítat s tím, že směnárny nemusí přijímat českou korunu, je proto jednodušší peníze směnit v ČR – ve směnárně, kterou znáte a která poskytuje ten nejvýhodnější směnný kurz.

Ceny ve Francii

Ceny ve Francii jsou podstatně vyšší, než v ČR – průměrně o 60 %. Cenový rozdíl poznáte na jídle v supermarketu i v restauraci, ve službách a na atrakcích. Ubytování je sice dražší, než v ČR, nikoliv ale tak výrazně, jak byste mohli očekávat – v hostelu se ubytujete již od 15 EUR, častější jsou ceny okolo 20 EUR. Relativně levné je také ubytování skrze Airbnb, pronajměte si samostatný pokoj anebo se složte s rodinou či přáteli a pronajměte si celý byt. Další možností, jak na dovolené ve Francii ušetřit, je využívat spolujízdy BlaBlaCar. Spolujízda je ve Francii dobře zavedená a obvykle vychází levněji, než hromadná doprava – nikoliv však městská, pouze meziměstská.

Orientační ceník

💶 jídlo v levnější restauraci – 13,50 EUR 💶 krabička cigaret Marlboro – 10 EUR
💶 menu v McDonald’s – 8,50 EUR 💶 jízda hromadnou dopravou – 1,70 EUR
💶 půllitr piva v restauraci – 6 EUR 💶 kilometr jízdy s taxi – 1,80 EUR
💶 capuccino v restauraci – 2,80 EUR 💶 litr benzínu – 1,50 EUR
💶 bochník chleba – 1,40 EUR 💶 noc v hotelu *** – 35 EUR
💶 kilo pomerančů – 2,50 EUR 💶 noc v hostelu – 20 EUR
💶 kilo brambor – 1,90 EUR 💶 hodina na tenisovém kurtu– 15,70 EUR
💶 1,5 litru balené vody – 0,70 EUR 💶 lístek do kina – 10 EUR

Další ceny naleznete na stránkách Numbeo.

Spropitné a smlouvání

Francouzské restaurace poplatek za servis již zahrnují do účtu – není zahrnut v ceně jednotlivých pokrmů a nápojů, připočítává se až při kalkulaci. Obvykle dosahuje výše 15 %, nazývá se prix service compris. Díky tomuto poplatku se již spropitné neočekává, pokud jste byli nadmíru spokojeni, můžete číšníka ohodnotit drobnou částkou – pourboire – Francouzi obvykle jen zaokrouhlí částku na celá eura. Drobné spropitné se sluší v taxi a na hotelu. Smlouvání, stejně jako ve většině zemí EU, není zvykem, snad jen s výjimkou tržišť, kde se vám může poštěstit cenu lehce srazit.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 4. 8. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)