Francie

Francouzská kuchyně a jídlo

Itineráře
1 vzor
Seznamka
0 lidí

Francouzská kuchyně je synonymem vysoké gastronomie, zde nazývané haute cuisine, též grande. Luxusní restaurace servírují pokrmy precizně balancované chuti a prvotřídního vzhledu, pozornost se upíná na detaily. Francie není ale jenom to posh, výtečně si pochutnáte i na venkovském jídle vařeném ze všedních ingrediencí. Nejčastěji se používá jehněčí, skopové, telecí, hovězí, zvěřina, ryby a mořské plody. Ze zeleniny se vybírá chřest, špenát, karotka a dýně, opomenout nelze mléčné produkty včetně proslulých sýrů a jemné pečivo, například bagety, fougasse a croissanty. Z Francie nesmíte odjet, dokud neochutnáte žabí stehýnka cuisses de grenouille, šneky, kohouta na víně coq au vin a slavný pudinkový dezert crème brûlée s křupavou karamelizovanou krustou. Nebo raději mille-feuille či pěnu musse au chocolat? Tradiční francouzská kuchyně se díky historickým vlivům liší region od regionu, jedno ji ale spojuje – vysoká kvalita. V Paříži najdete z každé části Francie kousek, povečeřte v jedné z mnoha pařížských restaurací oceněných michelinskou hvězdou dle Le Guide Michelin.

Francouzská kuchyně a jídlo

Francouzská kuchyně v regionech Champagne, Lotrinsko a Alsasko

Jak už název napovídá, region Champagne je rodištěm pravého šumivého šampaňského. Je lahodné! Pojídá se tu zvěřina a šunka, v Lotrinsku okuste lotrinský slaný koláč quiche. Alsasko vás překvapí kuchyní velmi podobnou té německé, včetně poctivých piv. Nenechte se zmást nevábnou vůní klobásy andouillette – jedná se o skutečnou pochoutku.

Nord-Pas-de-Calais, Picardy, Normandie a Bretaň

Pobřeží Francie poskytuje do kuchyně množství korýšů, kaniců, ďasů a sleďů, hřebenatek a platýsů, krabů, raků a slávek. V Normandii se každoročně urodí mnoho sladkých jablek, zpracovávají se do jídla stejně tak jako do cidru a brandy Calvados. Ochutnat musíte sýr camembert a také crème chantilly – nejedná se o nic odlišného od sladké šlehačky, ovšem zde je ve své domovině. Bretaňské galettes připomínají pohankové palačinky, připravují se obvykle na slaný způsob.

Burgundsko a Franche-Comté

Burgundsko a Franche-Comté vyčnívají jedněmi z nejlepších vín celé Francie a řadou sýrů – zakousněte mont d’Or, comté a morbier. Boeuf bourguignon je hovězí dušené se zeleninou na červeném víně. Z Burgundska pochází dijonská hořčice, ochutnejte speciality jako croûte aux morilles a poulet à la Comtoise. Oslaďte si život jednoduchým koláčem gâteau de ménage. Jídlo zapijte likérem crème de cassis vyráběným z černého rybízu.

Francouzská kuchyně v Auvergne-Rhône-Alpes

Nejznámějším jídlem regionu jsou gratin dauphinois, jež inspirovaly českou verzi francouzských brambor. Jsou jemné, krémové, tučné, plné chuti… Podobně lahodné shledáte plněné těstoviny ravioles du Dauphiné a kuřecí maso volaille de Bresse. Region je známý svými salámy a klobásami – například rosette de Lyon, i výraznými sýry – dejte šanci sýrům s modrou plísní bleu de Bresse a bleu du Vercors-Sassenage. Z vín musíme doporučit Hermitage, Crozes-Hermitage a Condrieu.

Francouzská kuchyně a jídlo

Bordeaux, Périgord, Gaskoňsko a Francouzské Baskicko

Kuchyně těchto regionů je založená na farmářských zvířatech, charakterizuje se jako poměrně těžká. Začněte jemnou česnekovou polévkou le tourin d’ail doux, pokračujte kachním foie gras – jedním z vrcholů francouzské kuchyně. K hlavnímu chodu si nechte naservírovat jehněčí agneau de Pauillac nebo výborné hovězí pocházející z tohoto koutu země. Tradičními úpravami jídla jsou zde patés, terrines, konfitování a magrets. Do jídel se často přidávají lanýže a místní sýry. Bordeaux je proslulé pro svá vína, dejte si skleničku anebo celou lahev!

Toulouse, Quercy a Aveyron

Toulouse, Quercy a Aveyron jsou proslulé výrobou šunky a klobás, saucisse de Toulouse se obecně považuje za tu nejlepší francouzskou klobásu vůbec, mimo jiné se používá do toulouské verze pokrmu cassoulet. V regionech se pěstuje kukuřice, vaří se z ní kukuřičná kaše millas, a také prvotřídní lanýže a žampiony. Za velmi dobré považujeme sýry roquefort, cantal a ovčí cabécou. Aligot je bramborovou kaší promíchanou s místními sýry, připomíná sýrové fondue a je k dostání ve všech turistických restauracích.

Francouzská kuchyně v Provence a Côte d’Azur

V oblasti Provence a Côte d’Azur se pěstují citrusy a další ovoce, olivy a bylinky jako tymián, šalvěj, rozmarýn, bazalka, saturejka, fenykl, majoránka, estragon, oregano a bobkový list. Tyto bylinky propůjčují místním pokrmům bohatou chuť a vábnou vůni, levandule obohacuje kuchyni v Provence. Pod pojmem poulet provençal naleznete kuřátko s omáčkou z bílého vína, rajčat, bylinek a ančoviček. Salade niçoise je populární salát představující kombinaci čerstvé zeleniny, natvrdo vařených vajec a ančoviček či tuňáka, kapaný extra panenským olivovým olejem. V Marseille ochutnejte rybí polévku bouillabaisse a oblíbený ratatouille. Bourride de fruits de mer vám umožní ochutnat celou řadu mořských plodů na jediném talíři a pieds et paquets vám rozšíří obzory ohledně skopového masa. Výtečné jídlo zapijte vínem Vacqueyras.

Francouzská kuchyně a jídlo

Korsika

Ostrov Korsika má svou specifickou kuchyni, stejně jako francouzská kuchyně, i ta korsická je delikátní. Pochutejte si na jemném jehněčím stufatu nebo ragú, na jazyku se rozplývajícím sýru brocciu z ovčího mléka, na lahodné šunce, sušených coppa de Corse, lonzu z vepřové panenky, figatellu a figarettu z jatýrek. Korsika plodí šťavnaté klementýnky, citrony, nektarinky a sladké fíky. Do zákusků se přidávají citrusy v kandované podobě a hrst kaštanů. Nalévají se tu výtečná vína a likéry, příkladem mohou být Patrimonio, Cédratine, Bonapartine, liquer de myrte, vins de fruit , Rappu a eau-de-vie de châtaigne.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 21. 4. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)