Indonésie

Kultura a zvyky v Indonésii

Itineráře
0 vzorů
Seznamka
0 lidí

Kultura a zvyky v Indonésii je téma… na hodně dlouho. V Indonésii žije necelých 300 milionů obyvatel a prolíná se zde přes 300 etnických skupin. Každá s vlastními zvyky, tradicemi, jazykem a různými typy náboženství. I přesto si díky společným nepřátelům (rozuměj kolonialistům) dokázali vytvořit sdílenou. Jejich motto je „Bhinneka Tunggal Ika“ tedy „jednota v rozdílnosti“.

Krátká historie

Indonéské souostroví bylo obchodním centrem už od 7. století. Díky neuvěřitelně bohatému přírodnímu dědictví se o tyto končiny zajímala nejedna evropská země. Ostrovy po dlouhou dobu spadaly pod nizozemskou nadvládu, z čehož místní nebyli nadšeni, a byly nazývány Nizozemskou východní Indií. Těsně po Druhé světové válce v roce 1945 byla vyhlášena nezávislost Indonésie a v roce 1949, po několika letech snahy o opětovnou nadvládu, uznali Indonésii i Nizozemci. Vliv bývalé koloniální velmoci je na území Indonésie cítit i v dnešní době.

Náboženství

Oficiálně je Indonésie nejlidnatější muslimskou zemí na světě. K islámu se hlásí cca 86 % celé populace, další skupinou jsou pak křesťané, kteří čítají necelých 9 %. Ti žijí převážně na severu Sulawesi, na Floresu a nebo ve středu Sumatry. Hinduisté, kteří žijí převážně na Bali, tvoří 3 % celé populace. Na určitých místech panují spory, nejčastěji mezi křesťany a muslimy. Do těchto míst se nedoporučuje turistům jezdit (například střed Sulawesi). Narazíte zde i na vyznavače animismu, tedy víry v existenci duší a posmrtného života.

Když se řekne, že se jedná o nejlidnatější muslimskou zemi, tak to v současnosti může někoho vyděsit. Je však nutné podotknout, že téměř všichni Indonésané se hlásí k nějakému svému etniku, které je jejich náboženství nadřazené. Tudíž nejprve jsou příslušníci etnika, až poté muslimové.

Státní svátky

  • 1.ledna: Nový rokKultura a zvyky v Indonésii
  • přelom ledna a února (pohyblivé datum): Čínský Nový rok
  • 22.března: Nanebevzetí proroka Mohameda
  • 25. března: Balijský den ticha a hinduistický Nový rok
  • 1.května: Svátek práce
  • 7. května: Narození Buddhy
  • 24. května 2020 (pohyblivé datum): Idul Fitri (oslavy konce Ramadánu)
  • 31. červenec: Svátek oběti
  • 17. srpen: Indonéský den nezávislosti
  • 20. srpen 2020 (pohyblivé datum): Muharram – islámský Nový rok

Jak již bylo řečeno, Indonésie je muslimskou zemí. Pro Indonésany jsou tedy velmi důležité náboženské tradice jako je například dodržování postního měsíce Ramadánu. V praxi to znamená, že nesmíte jíst, pít a ani kouřit od východu do západu slunce. V turistických oblastech jsou většinou restaurace pro turisty otevřené, pokud se ale dostanete někam stranou, tak shánět jídlo během dne bude opravdu nadlidský úkon. Tento měsíční půst je zakončen bujarými oslavami tzv. Idul Fitri. Ty trvají cca 1 týden a během této doby doporučujeme zůstat na jednom místě a nikam necestovat (týká se to i těch pár dnů před oslavami). Pokud jsme psali, že plné silnice jsou v Indonésii standardem, tak nechcete zažít to, co se tu děje před a během těchto svátků. Všech 300 milionů Indonésanů je doslova na cestě! 😮

Nezapomeňte, že náboženské svátky vychází z islámského kalendáře, který je lunární. Každý rok je tedy oproti gregoriánskému kalendáři o 11 dní kratší, v důsledku čehož jsou data náboženských svátků pohyblivá. Výše uvedená vychází z roku 2020. Dle islámského kalendáře pak nyní probíhá rok 1441.

 

Zajímavosti o obyvatelstvu

  • Určitě doporučujeme dodržovat dresscode, tzn. pokud se nepohybujete vyloženě v turistických oblastech, tak by dámy měly mít zahalená ramena a kolena, nejlépe nosit dlouhé sukně i košile. Dlouhé rukávy a nohavice platí při vstupu do jakýchkoliv chrámů i pro pány. V zapadlých oblastech doporučujeme při koupání použít i tričko. Místní nejsou zvyklí koukat na polonahé turistky a desítky pohledů, ne vždy úplně pozitivních, mířících vaším směrem, nemusí být zrovna to, po čem na dovolené toužíte.
  • Muslimská země = nejí vepřové. Na to nezapomeňte.
  • 98 % Indonésanů kouří. Ať už doma, venku, na zastávce, v autě, ve veřejném autobusu – kdekoliv. Je to pro ně jedna ze základních potřeb k životu a nic s tím neuděláte. Smiřte se s tím.
  • Nikdy neuvidíte Indonésana v jiných botách než v žabkách. A to ať jde na nákup, na návštěvu, na oslavu, na několikadenní trek do hor. Jsou ale zvyklí se při vstupu do domu zouvat, a to i při vstupu na terasu.
  • Indonésané jsou neuvěřitelně milí lidé. A chtějí si povídat. A to i přesto, že neumí ani slovíčko anglicky. Přijdou za vámi, řeknou „Hi“ a koukají na vás. Není to z důvodu, že by byli nezdvořilí, ale spíše, že jsou nadšení z vaší přítomnosti a chtějí toho být součástí. Rádi se s vámi vyfotí, aby to mohli ukazovat zbytku vesnice. Určitě doporučujeme naučit se „apa kabar?“ = „jak se jmenuješ“ – to je totiž odzbrojí a vznikne tak nejedna super story na vyprávění doma.
  • Pokud vám někdy nabízí jídlo nebo pití, tak neodmítejte. Pro ně je to nezdvořilé.

 

Kultura a zvyky v Indonésii je tak rozšířené téma, že ho budeme postupem času rozšiřovat.

Zatím můžete Indonésii poznat na vlastní oči a probádat místní kultury na vlastní pěst. Sledujte naši nabídku akčních letenek.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 7. 5. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)