Thajská kuchyně je hodně podobná například ostatním kuchyním JV… Ale tisíckrát lepší! 🙂
Thajská kuchyně je označována jako jedna z nejlepších ve světě. Kombinace výborných surovin, jedinečného koření a bylin a skvělých kuchařských umů opravdu dokáže v Thajsku udělat takové jídlo, po kterém se budete oblizovat ještě za týden. Je známá pro svou pestrost, rozmanitost, pálivost, ale zároveň jednoduchost přípravy.
Hlavní surovinou je (nečekaně) rýže. Občas narazíte i na pokrmy s nudlemi jako je například Pad thai. Pokrmy bývají ale běžně poměrně dost pálivé, tudíž pokud pikantním jídlům neholdujete, tak doporučujeme vybírat z jemnějších pokrmů (Pad thai), případně říct, ať vám objednané jídlo nedělají tak moc pikantní.
Typické thajské pokrmy:
- Pad thai = tlusté smažené rýžové nudle s vajíčkem, tofu (případně mase) a zeleninou posypané arašídy
- Gaeng Phed = červené kari (nejpálivější ze všech typů kari)
- Gai Pad Med Ma Muang = kuře s kešu oříšky a smaženou/grilovanou zeleninou
- Kaeng Khiao Wan = thajské zelené kari s kokosovým mlékem a chilli papričkami
- Som Tam = thajský salát ze zelené papáji, mrkve (oblíbený v celé JV Asii, převážně v Laosu)
- Khao Pad = smažená rýže se zeleninou a kuřecím masem
- Pad Ga Paow Gai = smažené kuřecí maso s listy bazalky a chilli papričkou
- Tom Yam = pálivá thajská polévka z krevet, rajčat, koriandru a chilli papriček
- Tom Kha = thajská kokosová polévka s kuřecím masem a koriandrem
- Pad See Ew = slizké smažené široké nudle s kousky kuřete, vajíčka a sójové omáčky
- Cvrčci, švábi, larvy a podobná havěť... ano, zde jsou tito tvoři považováni za jednu z pochoutek
Rozhodně nevynechejte ochutnávku tropického ovoce a zeleniny. Nevynechejte ani to, které znáte od nás z Česka – tady totiž chutná mnohem lépe. Osvěží také různé ovocné shake, jen pozor – často do nich dávají led z kohoutkové vody, která není pitná a může napáchat trošku neplechu. Buď si tedy řekněte, ať vám dají led z balené vody, nebo ať ten led úplně vynechají.
Jak je to s alkoholem?
Thajsko naštěstí není muslimská země, tudíž se nemusíte bát, že zde neseženete alkohol. Nejčastěji zde narazíte na pivo. Nečekejte tak chutné pivo jako u nás, ale špatná není značka Singha (thajské) nebo Tiger (Singapur). Pivo Chang (také thajské) je dobré tak na žízeň, ale moc si na něm nepochutnáme. V turistických oblastech narazíte na všechny světové značky tvrdého alkoholu. Míchané drinky i panáky vyjdou +/- podobně jako u nás. Co zde určitě nepořizujte, je víno. V Thajsku nenarazíte na žádné vinice a všechna vína jsou dovážená a nechají si za ně dost zaplatit. Lahev vína se pohybuje okolo 300 Kč za to nejméně chutné, průměrně ale okolo 600 Kč za lahev.
Thajská kuchyně – TIPY:
- voda z kohoutku (jako v ostatních zemích JV Asie) není pitná. Ale nebojte se, rozhodně za tu kupovanou pitnou vodu nedáte majlant.
- nebojte se pokrmů z pouličních stánků. Na první pohled nemusí vypadat úplně vábně, ale za to to určitě nezklame vaše chuťové buňky. Ty budou v ráji.
Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?
Navrhni úpravu textu