Itálie

Italská kuchyně a jídlo

Itineráře
4 vzory
Seznamka
2 lidi

Mamma mia! Jídlo a pití v Itálii znamená mnohem víc, než jen zaplnění žaludku. Dolce vita je smyslem života! Jídlo je důvodem se sejít s přáteli, sdílet a smát se. Italská kuchyně je vytříbená a váš jazýček stane v sedmém nebi. Jelikož se Itálie region od regionu výrazně liší, i tradiční pokrmy najdete napříč Itálií velmi různorodé. Ochutnávejte vždy to, čím je daná lokalita nejvíce proslavená, nechte si doporučit od číšníka a vše zapíjejte výtečným italským vínem. Italská kuchyně je požitkem!

Obecně se italská kuchyně řadí ke středomořské. Je velice jednoduchá, každý pokrm sestává z relativně malého množství ingrediencí, jejich kvalita je ale výběrová. Využívá se čerstvého ovoce a lokální zeleniny, především rajčat, papriky, oliv, česneku, artyčoků, cukety a pomerančů. Samotné výrobky se často drží originálních receptur děděných z generace na generaci a musí splňovat přísné podmínky kvality a způsobu zpracování, aby mohly nést tradiční názvy. Například parmezán nesoucí označení parmigiano reggiano musí nutně pocházet z oblasti města Parma ohraničené severním úbočím Apenin a řekami Pád a Reno. Mléko dávající krávy musí spásat traviny výhradně zdejších pastvin a mléko musí být pouze večerního a ranního dojení. Výroba sýru je ruční a zrání trvá 12 – 24 měsíců.

Italská kuchyně a jídlo

Italské víno je pak kapitolou samo o sobě. Patří snad ke každému jídlu, je ale vhodné správně párovat. Vína se různí napříč regiony, ochutnejte, co který nabízí. Podobně jako potraviny, i vína podléhají kontrole původu, kvality, metody zpracování a odrůdy hroznů. Vína splňující tyto podmínky poznáte podle etikety Denominazione di origine controllata (DOC).

Italská kuchyně v regionech Abruzzo a Molise

Těstoviny, maso a zelenina hrají prim v kuchyni regionů Abruzzo a Molise. Pastevectví mělo a stále má v této části země svou roli, a tak jehněčí pokrmy najdete v každé restauraci. Signature pokrmy jsou arrosticini a také mazzarelle –  jehněčí vnitřnosti ochucené česnekem a majoránkou. Extra panenský olivový olej vymačkaný z plodů olivovníků z okolních kopců patří mezi ty nejlepší vůbec. Z vín musíme doporučit Montepulciano a Trebbiano d’Abruzzo.

Apulie

Apulie je producentem pšenice, rajčat, cukety, brokolice, květáku, papriky, brambor, špenátu, lilku, čočky, fazolí, olivového oleje a mnoha dalších ingrediencí. V Apulii si můžete pochutnat na těstovinových pokrmech, nejčastěji se podávají s rajčatovou omáčkou nebo čerstvými rajčátky a rukolou. Lahodným regionálním dezertem je zeppola, koblížek zdobený krémem a moučkovým cukrem.

Benátsko

Nejznámějším benátským pokrmem je risotto, variace se různí podle sezóny a lokality. Důležitou roli ale hrají mořské plody stejně tak jako dýně, chřest a radicchio. Nejspíš vás překvapí risotto se žabími stehýnky. Prvně jej ochutnejte, než jej pomluvíte! Stejně jako v dalších regionech severní Itálie, kukuřičná polenta doplňuje mnoho chodů, okuste ji třeba ve formě polenta e osei s pečenými ptáčky zpěváčky. Z Benátska pochází všemi opěvovaný dezert tiramisu a také slaďoučký nugát.

Italská kuchyně a jídlo

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna je známá pro své čerstvé těstoviny, často ručně tvarované a plněné výtečnými náplněmi. Mezi ty nejznámější patří tortellini, lasagne a tagliatelle, dalšími druhy jsou pak cappelletti, garganelli, strozzapreti a mnoho dalších. Dále je nutné zmínit polentu, z mas pak parmskou šunku, pancettu, mortadellu a salami. Velmi oslavovaný je ocet balsamico z Modeny a parmezán parmigiano reggiano používaný do mnoha receptů.

Italská kuchyně v Kalábrii

Kuchyně Kalábrie je silně ovlivněná tou francouzskou. Pojídají se krevety, humři, ježury, sépie a ryby. Těstoviny typu makaróny se kombinují se skopovým, hovězím nebo vepřovým masem a solenou ricottou. Variace melounů osvěží pod spalujícím jižním sluncem, podávají se obalené v šunce nebo s jiným ovocem. Z vín ochutnejte Greco di Bianco, Lamezii nebo Dominici.

Kampánie

Lokální zelenině dává chuť vulkanická zemina, místní rajčata, papriky, jarní cibulky, brambory a artyčoky jsou prostě famózní. Narodila se tu mozzarella, pochutnejte si na té bůvolí! Kampánie je go to regionem, milujete-li těstoviny a špagety. Spaghetti alla puttanesca skvěle kombinují chuť oliv, rajčat, ančoviček, kaparů, chilli papriček a česneku. Snad nejslavnějším nápadem Kampánie, konkrétně města Neapol, je božská pizza. Podává se tu jednoduchá, jen s tomaty a mozzarellou – méně je někdy více a neapolská pizza je tak lahodná sama o sobě. Jeden z vašich nejlepších gurmánských zážitků života zakončete struffoli – fritovanými kuličky sladkého těsta, anebo koláčem ricetta pastiera.

Italská kuchyně a jídlo

Italská kuchyně v regionu Lazio

Italská kuchyně sice není jen o těstovinách, ale zrovna v regionu Lazio jsou těstoviny bez pochyby kulinářským vrcholem. Objednejte si špagety alla carbonara nebo all’amatriciana se slaninou guanciale či vegetariánské a lehce pikantní těstoviny arrabbiata. Z okolí Říma pochází také dobrý ovčí sýr pecorino romano. Za ochutnání jistě stojí bílé víno Frascati.

Ligurie

V Ligurii si můžete pochutnat na slaných koláčích s artyčoky, také na zelenině a mořských plodech. Tradiční farinata a panissa se vyrábí z cizrnové mouky, oblíbené jsou kaštany, fazole a brambory. K obědu si dejte bramborové gnocchi, pansoti – plněné těstoviny trojúhelníkového tvaru, nebo podlouhlé trenette podávané s bazalkovým pestem, které z tohoto regionu také pochází. Budete-li si kupovat bazalkové pesto jako suvenýr, hledejte to pravé genovese (DOP).

Lombardie

Kuchyně Lombardie si zakládá na kukuřici, rýži, hovězím a vepřovém mase, másle a sádle. V Lombardii ochutnejte risotto, zvlášť lahodné je risotto alla milanese ochucené šafránem. Dalšími specialitami regionu jsou cotoletta alla milanese, cassoeula a šalvějem provoněné casoncalli. Za zmínku stojí dýní plněné tortelli di zucca a pohankové pizzoccheri. Jazýček milovníků sýrů potěší grana padano, gorgonzola s modrou plísní, extra jemná crescenza a silně páchnoucí, ale výborně chutnající taleggio.

Italská kuchyně a jídlo

Italská kuchyně na Sardinii

Italská kuchyně se liší nejen dle regionu, ale i dle své blízkosti k pobřeží. Kuchyně Sardinie se dělí na přímořskou a horskou, přímořská pochopitelně hojně využívá ryb a mořských plodů, kdežto ta z horských oblastí je hodně masitá a tučná. Typický je chléb carasau a sýr casu marzu nebo casu modde, je ale velmi, velmi silný a ne každému zachutná.

Sicílie

Sicílie sice chutná italskými chutěmi, vlivy mají ale i další kultury, jmenovitě španělská, řecká a arabská. Sicilské pokrmy jsou založené na čerstvé zelenině, neméně jsou používány ryby, především tuňák, pražma, sépie a mečoun. Sicilskou signature lahůdkou jsou fritované rýžové kuličky arancini. Ochutnejte také pasta alla norma nebo caponatu a sladkosti cannoli nebo cassata. Třešničkou na dortu je dezertní likérové víno Marsala podobné portskému.

Toskánsko

Především v zimních měsících oceníte zahřátí sytou a velmi dobrou polévkou minestrone a její variací ribollitou – doslova „převařená“, její recept vznikl při převaření polévky minestrone zbylé z předchozího dne. Regionálním druhem těstovin jsou pici, jakési tlusté špagety, ručně tvarované. Bílé lanýže mají v Toskánsku sezónu na přelomu října a listopadu a doplňují lokální recepty. Maso se používá především hovězí a zvěřina, divočák je velmi oblíbený. Na závěr si oslaďte život medovými panforte, mandlovými sušenkami ricciarelli anebo anýzem a koriandrem ovoněnými cavallucci. Mezi známá toskánská vína patří beze sporu Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Morellino di Scansano a mnoho dalších.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 21. 4. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)