Itálie

Bezpečnost v Itálii

Itineráře
4 vzory
Seznamka
2 lidi

Itálie je mírně nebezpečnou zemí – spíš než cokoliv jiného zde hrozí kapesní krádeže. Není důvod se obávat jet do Itálie na dovolenou, stačí jen dodržovat několik základních pravidel a bezpečnost v Itálii pro vás nebude tématem. Je vhodné být ostražití především při prohlídce památek a návštěvě turistických míst, na plážích a v dopravních prostředcích, především ve shluku lidí při nástupu a výstupu z dopravního prostředku.

Ženám se doporučuje nosit kabelku zapínáním k sobě, ideálně před sebou, v davu lidí si ji raději přidržovat. Muži by neměli nosit peněženku v zadní kapse kalhot, batoh je bezpečnější nosit před sebou. Důležité doklady, peníze a cennosti si rozdělte do více zavazadel nebo je ponechte na hotelovém trezoru. Nenoste šperky, zlaté hodinky a foťáky příliš na očích. Svá zavazadla nespouštějte z očí, nikdy je nenechávejte v autě. I při jízdě v autě je vhodné se zamknout a nenechávat plně otevřená okénka, ke krádežím občasně dochází při zastavení na křižovatce. Na pláži si na osobní věci pronajměte skříňku, nechávat věci volně položené se nevyplácí. Nezapomeňte, že dle statistik dojde k okradení českého občana na území Itálie každý třetí den, často se jedná o organizované krádeže a není dobré je podceňovat.

Bezpečnost v Itálii

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje zaregistrovat se do systému DROZD. Samozřejmostí je být v kontaktu s rodinným příslušníkem nebo přáteli v ČR, kteří znají vaše cestovatelské plány a mohou vám v případě nouze finančně pomoci nebo se obrátit na zastupitelský úřad či policii. Upozorňujeme, že v Itálii se platí velmi vysoké pokuty a čeští turisté jimi mohou být nepříjemně zaskočeni. Pokuty se platí za porušení silničních předpisů, za nákup padělaného zboží, za osvěžování se ve fontánách nebo poškozování památek.

Riziko přírodních katastrof

V Itálii, zejména na Sicílii, se můžete setkat se sopečnou aktivitou a se zemětřesením. Obvykle se jedná o slabé, téměř neznatelné otřesy. Doporučujeme sledovat stránky civilní ochrany Itálie pro aktuální informace.

Očkování

Při cestě do Itálie není povinné žádné očkování, my přesto doporučujeme alespoň cestovatelský základ. Cestovatelským základem je očkování proti žloutence A + B, navíc si před cestou zkontrolujte platnost vašeho očkování proti tetanu – interval přeočkování u dospělých osob je 10 – 15 let. Neprošvihli jste náhodou přeočkování? Více o očkování na cesty si přečtěte v našem článku, který se tomuto tématu věnuje.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 31. 8. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)