Tanzanie

Tanzanie

Sezóna
červen – únor
Víza
50 USD
Cenová hladina
Očkování
žádné povinné očkování

Tanzanie a její krajina posetá banánovníky a kokosovými palmami, protnutá potůčky a zalitá jezírky, se vlní a postupně přechází v hornaté svahy. Na nich se poklidně pasou antilopy, zebry, gazely a další kopytníci, jen sem tam vyrušeni hrdým řevem nespoutaných lvů.

Tanzanie je opravdová, ryzí Afrika – je to masajská hudba protínaná řevem lvů a dusotem kopyt pakoňů, jsou to západy slunce nad savanou a tyrkysové vlny oceánu omývající ostrov Zanzibar.

Z dáli nad celou tou podmanivou scenérií bdí jako majestátní ochránce zasněžené Kilimandžáro, kontrastující s vlnícím se vzduchem nad rozpálenou, červenou zeminou. Zem obývají Masajové a jiné kmeny, na Kilwa Kisiwani můžete spatřit i ruiny někdejšího sultanátu. Tanzanie je opravdu divoká a nestoudně ukazuje své síly i slabiny, její poznání se vám zaryje hluboko pod kůži. Dovolená v Tanzanii je nezapomenutelným zážitkem, který doporučujeme všem dobrodruhům toužícím po safari a blízkých setkání s divokými zvířaty i domorodou kulturou. Dovolená na Zanzibaru poté potěší zaslouženým odpočinkem a čtením knížky při šumění moře.

Tanzanie – ZAJÍMAVOSTI

🐘 Národní park Serengeti – rozlehlé pláně proslulého národního parku Serengeti jsou domovem afrických slonů, žiraf, zeber a nosorožců, ale také velkých šelem jako jsou lvi, gepardi a levharti. Práve Serengeti je ikonickým místem, kde volně žijící africkou zvěř sledovat.

🐘 Velká migrace – doslova miliony divokých pakoňů migrují každoročně savanou právě národního parku Serengeti, doprovázené stovkami tisíc zeber a další zvěří. Jedná se o jednu z největších migrací zvířat na celém světě a o naprosto epickou podívanou, která vyrazí dech nejen každému milovníkovi přírody. Včas si zjistěte, kde se v době vaší návštěvy Tanzanie migrující stáda nachází a zarezervujte si safari v dané oblasti.

🐘 Ngorongoro – sopečný kráter a největší světová kaldera je dnes zásobárnou pitné vody, hnízdištěm růžových plameňáků a místem s nejvyšší koncentrací volně žijících zvířat na kontinentu

🐘 Kilimandžáro – s výškou 5895 m. n. m. se jedná o nejvyšší horu Afriky i nejvyšší samostatně stojící horu světa. V překladu se jmenuje Vrchol svobody a i když výstup nahoru patří k náročnějším, výhled do nížin zalitých sluncem a spásaných africkými kopytníky bezesporu stojí za to.

🐘 Viktoriino jezero – největší sladkovodní jezero v Africe rozprostírající se na hranicích Tanzanie, Keni a Ugandy s lodními exkurzemi scénickou krajinou

Tanzanie

🐘 Národní park Tarangire – oblast s krásnou scenérií plnou majestátních baobabů, vysokým výskytem slonů a TOP místem pro pozorování ptactva

🐘 Selousova rezervace – další úchvatná rezervace s možnostmi pozorování až 350 druhů zvířat včetně buvolů, hrochů, antilop, gazel i kočkovitých šelem

🐘 Jezero Manyara – jezero a k němu přilehlá stejnojmenná rezervace jsou domovem nádherných afrických zvířat, především pak paviánů. Kromě safari v jeepu lze pozorovat krajinu i zvířata také z kánoe.

🐘 Mount Meru – druhá nejvyšší hora Tanzanie s vrcholem ve výšce 4 556 m. n. m. s dechberoucími výhledy

🐘 Dodoma – hlavní město Tanzanie se zajímavým muzeem geologie, mešitou Gaddafi a skalní vyhlídkou Lion Rock, odkud budete mít Dodomu jako na dlani

🐘 Zanzibar – souostroví omývané tyrkysovou vodou Indického oceánu nabízející plážový relax, historické památky zapsané na seznamu UNESCO, potápění, šnorchlování nebo jen pohodové plachtění při pobřeží. Mezi nejoblíbenější místa patří ostrov Pemba a město Stown Town.

Tanzanie

Víza a cestovní dokumenty

Pro vstup na území Tanzanie, včetně souostroví Zanzibaru, musí občané ČR obdržet vstupní víza. O vízum je možné zažádat online na oficiálních stránkách Tanzania eVisa nebo po příletu na letišti, kde je ale nutné počítat s delšími frontami. V obou případech je cena jednovstupových turistických víz s platností 90 dní shodně 50 USD. K vydání víza je nutná kromě platného cestovního pasu také zpáteční letenka. Cestovní pas musí být platný ještě alespoň šest měsíců po plánovaném opuštění Tanzanie.

Tanzanie – POČASÍ

Tanzanie se nachází v blízkosti rovníku a teploty při pobřeží a na souostroví Zanzibar dosahují tropických hodnot. Vnitrozemské oblasti jsou ale chladnější, než byste očekávali, a to díky vysokým nadmořským výškám. Nejvyšší teploty přináší období od října do února, kdy odpolední teploty stoupají až k 30 °C, naopak nejnižšími teplotami se vyznačují měsíce od května do srpna s denními maximy okolo 20 °C. V noci mohou teploty ve vnitrozemí klesnout i k 12 °C.

Turistická sezóna trvá od června do února s tím, že měsíce červen, červenec, srpen, září a říjen jsou hlavní turistickou sezónou s příjemnými teplotami a minimálním úhrnem srážek. Toto období je zároveň obdobím sucha. Savana je po většinu období vyprahlá, se žlutými a okrovými nádechy, a zvířata se shromažďují kolem napajedel. Vedlejší turistická sezóna začíná v listopadu a trvá do února až března. Toto období je známé jako sezóna krátkých dešťů a zvlášť v listopadu můžete očekávat krátké přeháňky téměř každý den. Tyto přeháňky ale postupně ustávají, krajina je svěže zelená a v únoru se na safari můžete těšit velkému množství mláďat.

Měsíce duben a květen značí sezónu dlouhých dešťů a nízkou turistickou sezónu, kdy většina safari pozastaví svůj provoz pro časté dešťové srážky a špatně sjízdné cesty. Na pobřeží Tanzanie a na Zanzibaru panují shodné sezóny jako ve vnitrozemské Tanzanii.

Doprava do Tanzanie

Letenky z Prahy do Tanzanie jsou v nabídce vždy s jedním nebo více přestupy. Levné letenky do Tanzanie nabízí aerolinky Qatar Airways, KLM, Emirates, Turkish Airlines a další. Dále je možné letět do Tanzanie z Vídně s Ethiopian Airlines. Jako cílovou destinaci lze zvolit letiště Dar es Salaam, které je vhodnou variantou pokud míříte na dovolenou k moři, anebo letiště Kilimanjaro, které je svou polohou blíže k národním parkům se safari. Hledáte levné letenky z Prahy na Zanzibar? Rezervujte si letenky s Emirates, Flydubai nebo Qatar Airways. Cena zpáteční letenky z Prahy do Tanzanie se pohybuje okolo 15 000 CZK, z Vídně mezi 12 000 a 16 000 CZK. V akci mohou ceny letenek do Tanzanie spadnout až k 10 000 CZK. Letenky si rezervujte v našem rezervačním systému.

Doprava v Tanzanii

Na překonání dlouhých vzdálenosti napříč Tanzanií doporučujeme leteckou přepravu. Nejznámějšími aerolinkami poskytujícími vnitrostátní lety jsou Precision Air a Air Tanzania. Jednosměrná letenka z letiště Dar es Salaam do Arushy stojí přibližně 50 USD a z Kilimanjara na Zanzibar přibližně 100 USD. Pro scénickou jízdu tanzanskou krajinou můžete zvolit vlakovou dopravu. Jízdenka z města Dar es Salaam do Mbeyi stojí přibližně 15 USD. Je nutné počítat s velmi pomalou jízdou a také častými zpožděními, které mohou čítat až několik hodin. Více o vlakové přepravě v Tanzanii si přečtěte na stránkách TAZARA. Další variantou je autobusová přeprava a přeprava dalla-dalla. Tento druh přepravy je velmi rychlý a levný, ale turisty také považovaný za nepohodlný a díky velmi rychlé jízdě i nebezpečný. Vozy dalla-dalla jsou obvykle přeplněné, a to nejen cestujícími, ale i dobytkem a dalším nákladem. Možná je právě taková jízda autentickým africkým zážitkem, který jste hledali.

Tanzanie

Snad nejoblíbenějším způsobem přepravy turistů napříč Tanzanií je přeprava osobním automobilem. Díky nepřehlednému provozu a agresivnímu stylu jízdy místních řidičů si ale doporučujeme pronajmout auto vždy s místním řidičem, vlastní řízení se vyhněte. Auto s řidičem si můžete pronajmout skrze cestovní kanceláře, poskytovatele safari nebo vyhledat řidiče na internetu. Na safari jednoznačně doporučujeme jeep nebo jiné auto určené na jízdu terénem.

Měna a ceny v Tanzanii

Tanzanskou měnou je Tanzanský šilink (TZS). Získat jej můžete výběrem z bankomatů, které se nachází ve všech větších městech a také na letišti. Dále můžete tanzanské šilinky získat v místních směnárnách směnou za americké dolary. Kurz je obvykle výhodnější při směně větších bankovek. Americkými dolary lze také platit v obchodech se suvenýry, v národních parcích a dalších atrakcích určených pro turisty. Výměna eur nebo platba eury přináší méně výhodný kurz. Tanzanie je velmi levnou zemí, ceny se drží přibližně o třetinu níže, než v ČR. Ceny za turistické atrakce a obzvlášť za safari mohou ale být nečekaně vysoké. Smlouvání je běžné. Zaměstnanci hotelu, číšníci, průvodci a řidiči očekávají od turistů spropitné.

Kultura a jazyk

V Tanzanii žijí Masajové, Sukumové a lidé z dalších domorodých kmenů jako jsou Hadzabe, Makonde nebo Chagga. Kmen je pro ně obvykle mnohem důležitější, než národní identita. Pro cizince je poznávání jednotlivých kmenů úžasným kulturním zážitkem. Lidé se zde věnují zemědělství a také řemeslu, Masajové vyrábí a prodávají úžasné náhrdelníky, náramky a čelenky z barevných korálků. Lidé z kmene Makonde zase vyřezávají nádherné sošky ze dřeva. Mísí se tu mnoho náboženství, především pak křesťanství ve vnitrozemí a islám na pobřeží a na Zanzibaru s původní vírou v duchy předků a šamanismus. Lidé obvykle mluví svými kmenovými jazyky a také svahilštinou, která je spojuje. V turistických oblastech se domluvíte anglicky, na venkově je ale znalost angličtiny nízká. Velmi populární je pozdrav Karibu! kterým vás budou místní obyvatelé s úsměvem vítat.

Tanzanie – BEZPEČNOST

V Tanzanii panuje relativně vysoká míra kriminality. Pro prožití klidné dovolené bez zbytečných problémů a komplikací se držte našich doporučení – využívejte pouze oficiální taxi služby nebo služby Uber. Zvlášť na letišti Dar es Salaam se můžete setkat s podvodnými taxi – jízda v nich může končit okradením, vydíráním s použitím násilí nebo únosem. Při cestě autem je nutné mít zavřená okýnka a zamčené dveře, v opačném případě hrozí přepadení při stání před křižovatkami nebo v kolonách. Vyvarujte se větším obnosům hotovosti a pořiďte si kopie důležitých dokladů. Zavazadla mějte neustále na očích a vyhýbejte se větším davům lidí. Do Tanzanie neplatí žádné povinné očkování. K doporučeným očkování patří kromě cestovatelského základu (tetan a žloutenka A + B) také očkování proti břišnímu tyfu a choleře. Voda z vodovodu není pitná a může vyvolat silné trávící obtíže. Před cestou si sjednejte cestovní pojištění.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 19. 3. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)