letiště Brusel Charleroi

Letiště Brusel-Charleroi (CRL)

Letiště Brusel-Charleroi (CRL) je druhé nejvytíženější letiště v Belgii a slouží hlavně nízkonákladovým společnostem. Nachází se 7 km severně od městečka Charleroi a 46 km jižně od Bruselu. V roce 2019 odbavilo přes 8 milionů cestujících.
  • WIFI zdarma
  • Obchod s potravinami
  • Vzdálenost od centra 46 km
  • Oficiální web letiště charleroi-airport.com

Letenky do Bruselu

Lety z Prahy (PRG) na letiště „Brusel-Charleroi“ jsou operovány pouze Ryanairem, díky kterému často pořídíte letenky za velmi příjemnou cenu. V akcích můžete ulovit zpáteční letenku okolo 1 000 Kč (standardní ceny se pak pohybují kolem  2,5 tisíce Kč). Let z Prahy do Bruselu trvá 1 hodinu 25 minut.

Ryanair také létá na Brusel-Charleroi z dalších, pro české cestovatele dobře dostupných, letišť – z Vídně (VIE), Bratislavy (BTS), Krakova (KRK) a Vratislavi (WRO). Od konce roku 2023 do Bruselu bude létat také Wizz Air z Katovic (KTW).

Letenky do Bruselu si rezervujte v přes náš vyhledávač.

Doprava do centra

Doprava ve dne

Flibco

Flibco je společnost operující dopravu mezi letištěm Charleroi, centrem Bruselu (Brussels Midi Station) a dalšími městy v regionu (Lille či Bruggy). Jízdenku pořídíte na stránkách společnosti od 16,6 € nebo přímo u řidiče (tato možnost ale vyjde podstatně dráž). Mezi Charleroi a Bruselem autobusy jezdí od 4:40 do 0:40 s intervalem 20 minut.

Door2Gate

Další služba od společnosti Flibco, která funguje jako sdílené taxi. Tento autobus vás doveze na místo určení v Bruselu a blízkém okolí a ceny transportu začínají na 29,99 € za osobu v jednom směru. Jedná se o pohodovou alternativu, pokud máte přestup mezi letišti Charleroi a Zaventem (BRU). Jízdu si zarezervujete online přes stránky společnosti. Tento autobus můžete využít i v nočních hodinách.

Městská hromadná doprava

Můžete také využít městskou hromadnou dopravu (kombinaci vlaku a autobusu). Z letiště Charleroi vás na stanici Charleroi-Central odveze autobus společnosti TEC. Následně přestoupíte na vlak společnosti SNCB, který vás odveze do centra Bruselu. Standardní jízdenka stojí 10,8 € (cestující mladší 26 let a starší 65 let mají nárok na zvýhodněné jízdné). Děti do 12 let a rodiny se třemi a více dětmi mají 50% slevu. Spojení MHD můžete využít od 5:00 do 23:30 hodin. Interval odjezdů autobusů z letiště je 30 minut.

Taxi

Na letišti naleznete několik taxi společností, které vás odvezou do cílové destinace. Alternativou může být Uber.

Doprava v noci

Pokud přiletíte v noci, využijte službu Doo2Gate. Alternativně si můžete vzít taxi nebo si objednat Uber.

Přestup na letišti

Letiště Brusel-Charleroi má dva terminály, většina letů však míří na „Terminál 1“. Doporučený minimální čas na přestup je 1 hodina.

Pokud máte přestup na letišti Charleroi, můžete volný čas strávit nákupy či v jednom ze dvou salónků. Salónky jsou otevřeny od 5:00 do 22:00 hodin a vstup vás bude stát 28 € při nákupu online a 30 € na místě. Děti do 5 let mají vstup zdarma.

Pokud máte přestup mezi letišti Zaventem (BRU) a Charleroi (CRL), můžete si vzít shuttle Door2Gate. Cesta mezi letišti zabere asi 45 minut. Pokud preferujete MHD, můžete využít jednu z možností zmíněných výše a v centru Bruselu si vzít vlak na letiště Zaventem. Tato cesta vám zabere přibližně 1 hodinu  a 30 minut.

Další užitečné tipy

Na letišti se nachází několik duty-free obchodů, restaurací, obchodů s oblečením, barů a fast foodů. Mimo jiné zde najdete i stánky s belgickými vaflemi či hranolky.

Na letišti také naleznete mezinárodní autopůjčovny, jako jsou například Europcar, Hertz, Sixt, Avis nebo Budget.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 16. 2. 2024
Subscribe
Upozornit na
guest
14 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)