Řecká kuchyně je o užívání si života plnými doušky a o pohodě s rodinou a přáteli. Řecká kuchyně je typicky středomořská s vlivem Turecka a Balkánu a bohatá na olivový olej, česnek a čerstvé ingredience. Ochutnejte saláty a další pokrmy ze šťavnatých rajčat, paprik, cukety, artyčoků a další zeleniny. Víte, co je to okra? Z mas je typické jehněčí nebo skopové, často střídané rybami a plody moře. Jídlo se chutí oreganem a mátou. Světoznámé jsou mimo jiné černé olivy kalamata a sýr feta. V Řecku se hojně pěstují pomeranče a citróny a také vodní meloun, slaďoučké broskve a hroznové víno. Co v Řecku ochutnat? Vždyť všechno je tak výborné! Přečtěte si naše tipy na to nejlepší jídlo a pití v Řecku.
Gyros a souvlaki s omáčkou
Pokrmy gyros a souvlaki jedno spojuje: jedná se o řecký fast-food, který musíte ochutnat. Řecký gyros se často zaměňuje s tureckým kebabem – jsou si velmi podobné. Skopové nebo vepřové maso se pomalu opéká na otáčející se tyči, následně se po kouscích odkrajuje a doplňuje o tzatziki a čerstvou zeleninu. Podává se samostatně na talíři, s hranolky nebo v chlebové placce pita. Souvlaki jsou malé kousky vepřového nebo kuřecího masa opékané na špízu. Špíz se podává se zeleninovým salátem a rýží nebo v pita chlebu, podobně jako gyros. Lahůdka!
Tyropita a spanakopita
Řekové milují různé taštičky a šátečky plněné slanými i sladkými náplněmi a řecká kuchyně je jich tak plná. Pečivo se tvaruje z těsta fila, podobného těstu listovému. V případě tyropity se těsto plní vajíčky a sýrem feta a následně peče dozlatova. Do náplně lahodné spanakopity se přidává špenát. Taštičky poslouží jako skvělý snack při dlouhém odpoledni.
Tzatziki a čerstvý řecký salát
Milujete tzatziki? Ochutnejte ty pravé řecké! Základem tohoto studeného pokrmu je řecký jogurt z ovčího nebo kozího mléka a strouhané okurky. Pokrm dochutí česnek a čerstvý kopr. Tzatziki se podávají jako předkrm nebo příloha k masu. Řecký salát jistě znáte. Svěží chuť rajčat, papriky, okurky, červené cibule, řeckých oliv a sýru feta vás osvěží při pobytu pod spalujícím sluncem. Ochucuje se extra panenským olivovým olejem a lžičkou drceného oregana.
Pomazánka taramasalata
Objednejte si v restauraci taramasalatu a číšník vám přinese jemně růžovou pastu s plátky chleba. Taramasalata v sobě mísí chuť rybích jiker (tresky, parmice nebo kapra) a česneku s cibulí dochucenou olivovým olejem, citronem a mořskou solí. Podává se nejčastěji jako předkrm a je to delikatesa.
Famózní citronová polévka a psarosoupa
Citronová polévka? Dejte jí šanci! Podává se na slavnostních příležitostech a její chuť spojuje kuřecí vývar s kousky masa, vejce a citron. Mezi další řecké polévky patří výborná fazolová fasolada a rybí polévka psarosoupa se zeleninou.
Světoznámá musaka (moussaka)
Tenké plátky lilku se prokládají směsí z mletého jehněčího masa s rajčaty a zalévají bohatou vrstvou bešamelové omáčky. Pokrm se poté zapéká dozlatova. Že vám to připomíná italské lasagne? Chuť je ale jedinečná!
Kataifi a další sladkosti
Řekové milují sladké a vy si jej po návštěvě Řecka jistě také zamilujete. Snad nejoblíbenější sladkostí v Řecku je baklava, přestože není řecká, ale z Turecka. Baklava je tvořená vrstvami těsta fila plněnými ořechy a slazenými medem nebo sirupem. Velmi podobné jsou kataifi – jemné nudličky těsta fila se zabalí do klubka, smaží se na másle a přelévají sladkým sirupem a medem. Oslaďte si život kuličkami loukomades připomínajícími malé koblížky se skořicí. Nezapomeňte na chalvu – cukrovinku bílé barvy doplněnou o rozinky, sušené ovoce a oříšky.
Jogurtový nápoj a ledová káva frappé
Nápoj ayran pochází z Turecka, ale je populární na celém Blízkém východě i na Balkánu. Ayran je směsí jogurtu a vody nebo okurkové šťávy a může být dochucen solí. Dáte-li si v Řecku kávu, dostanete kávu tureckou. V letních měsících je oblíbená kávová specialita frappé – chlazený nápoj z rozpustné kávy, vody nebo mléka a cukru. Podává se na ledu a s bohatou pěnou.
Alkoholické nápoje
Řecká mytologie říká, že Řekové dali jako první na světě vzniknout vínu. Řecké víno je silné a robustní chuti a návštěva Řecka by bez ochutnání vína nebyla kompletní. Specialitou je bílé víno retsina obohacené velmi specifickou chutí borové pryskyřice. Ouzo je anýzový likér ovoněný hřebíčkem, fenyklem nebo koriandrem. Jeho síla dosahuje až 48 % a podává se na ledu nebo odlehčený vodou. Na ostrově Chios ochutnejte specialitu mastika. Mezinárodně proslaveným řeckým destilátem je Metaxa. Metaxa se destiluje z několika druhů vín a následně doplňuje o bylinky a lístky růže.
Už se vám sbíhají sliny na jídlo a pití v Řecku? Mrkněte na naše super letenky!
Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?
Navrhni úpravu textu