Socialistický režim a systém přidělování potravin zapříčinil na Kubě malou pestrost ingrediencí a jednotnou kvalitu. Chutě kubánských pokrmů a nápojů jsou ale svěží a exotické, jistě si je zamilujete! Kubánská kuchyně v sobě mixuje vliv Španělů a Afriky s karibskými chutěmi. Prim hraje rýže a fazole spolu s místním ovocem a zeleninou a z masa se hojně používá kuřecí a vepřové. Kubánci rádi maso marinují v pomerančové a citrónové šťávě a pokrmy voní česnekem, pepřem, paprikou, kmínem a bobkovým listem. Kubánská kuchyně je spíše hutného charakteru, ale ovocné saláty hlavní jídla hravě odlehčí. Co kubánské nápoje? Snad každý zná kubánský rum a koktejly z něj připravené: daiquiri, mojito a cuba libre. Na zdraví a na svobodnou Kubu!
Congrí
Rýže s černými fazolemi je nejčastější přílohou na Kubě – snad proto, že rýže a fazole jsou jedny z mála dostupného zboží. V některých oblastech Kuby se tento pokrm nazývá moros y cristianos neboli Mauři a křesťané. Congrí se pojídá ke všem druhům masa anebo samotné, kapané citrónem. Jednoduché, ale výborné!
Yuca con mojo
Znáte maniok? Maniok existuje také pod názvy kasava a yuka, hlízy manioku se podobají batátům a chuťově připomínají brambory. Jsou ale jemnější, rozpadají se na jazyku! Kubánská kuchyně maniok využívá velmi často, tradiční metodou přípravy je dušení a ochucení česnekem a šťávou z hořkého pomeranče. Výsledný pokrm se podává pod názvem yuca con mojo jako příloha k pečenému vepřovému.
Ropa vieja
Ropa vieja se doslova překládá jako staré hadry. Nenechte se odradit! Tento kubánský pokrm mísí trhané hovězí s rajčatovou salsou a podává se s bílou rýží a smaženými banány. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších jídel pro turisty a kuchaři jej napodobují ve svých restauracích po celém světě. Zaleťte si na autentické ropa vieja na Kubu!
Picadillo
Picadillo je tradiční mix mletého hovězího, paprik, cibule, česneku, rajčatové salsy, oliv a rozinek kořeněný aromatickým oreganem a kmínem. Picadillo se podává s rýží a černými fazolemi. Na své dovolené na Kubě picadillo určitě ochutnejte, nebudete litovat.
Sendvič Cubano
Kubánský sendvič, někdy nazývaný mixto, je populárním obědem pracující třídy. Tradičně kubánský sendvič obědvají pracovníci doutníkového průmyslu a nyní je favoritem turistů cestujících v low-cost stylu. Kubánský chleba zjemněný máslem se plní vepřovou pečení, šunkou, sýrem, nakládanými okurkami a žlutou hořčicí. Sendvič si můžete dát studený nebo zapečený.
Tamales
Tamales pochází z Mexika, ale i na Kubě jsou velmi oblíbené. Dejte si je jako odpolední svačinu. Slupky kukuřičných klasů se plní mletou kukuřicí a masovou náplní a podávají se vařené. Lákají vás? Zajděte si do podniku Más Habana v Havaně.
Kubánský rum a další nápoje
Pravý kubánský rum je slavný po celém světě. Chutná lahodně! V západním světě si za kvalitní rum draze zaplatíte, ale na Kubě se prodává za hubičku – třeba litr tříleté Havany koupíte za 5 CUC. Mezi nejznámější výrobce rumu patří Havana Club, Santiago, Legendario, Varadero, Caribbean Club, Santero a další. Rum se na Kubě pije čistý i ve formě koktejlů. Určitě znáte (a milujete) mojito z bílého rumu, třtinového cukru, máty a limetky a daiquiri – osvěžující ledovou tříšť s kubánským rumem a limetovým džusem, slazenou cukrovým sirupem. Cuba libre z tmavého rumu a coly doslova připíjí na svobodu Kuby. Připijte na ní taky!
Z alkoholických nápojů Kubánci milují také pivo a z nealkoholických musíme doporučit čerstvě vymačkané šťávy z ovoce. Specialitou je šťáva z cukrové třtiny guarapa. Kuba je proslavená produkcí skvělé kávy. Je libo šálek? Kubánci kávu silně sladí, naopak mléko do ní téměř nikdy nedávají – je nedostatkovým zbožím. Ve vybraných kafeteriích se můžete setkat s cafe bonbon neboli kávou slazenou kondenzovaným mlékem. Kde jinde si osladit život než právě na Kubě?
Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?
Navrhni úpravu textu