Japonsko

Japonská kuchyně a jídlo

Japonsko nejsou jen bonsaje, zahrady, Koi nebo umělecké předměty či starožitnosti. Japonci mají zvláštní, historicky vybudovaný, vztah také k jídlu, jehož netradiční chuť, barevnost nebo způsob přípravy lákají i nás, Evropany. Japonská kuchyně je zkrátka nezapomenutelným zážitkem!

I když v minulosti byla japonská kuchyně ovlivněna zejména čínskou a korejskou kuchyní, zcela se od nich odlišuje. Je zdravá, dietní a obsahuje vše, co naše tělo potřebuje. V japonské kuchyni se klade enormní důraz na kvalitu surovin, stejně tak na estetiku a prezentaci hotového pokrmu. Umění servírovat, krájet ryby a připravovat japonské pokrmy vyžaduje mnohdy i léta praxe.

Základem japonské kuchyně je přirozeně rýže. Převážně se konzumuje se zeleninou a rybami, které se často podávají v syrovém stavu se sójovou omáčkou a japonským zeleným křenem „wasabi“. Oblíbená je drůbež, výrazně méně pak vepřové nebo hovězí, a to i kvůli cenám. Z mořských živočichů se konzumují mušle, chobotnice, sépie a korýši, syrové, i tepelně upravené. Jednou ze zvláštností japonské kuchyně je i střídmé používáním koření. K ochucení se u tradičních pokrmů používá zejména sůl, cukr, ocet, sójová omáčka, sezam.

Japonská kuchyně a jídlo

Japonská kuchyně a její tradiční speciality

  • Sukijaki – je připravováno přímo u stolu. Vařením tence nakrájeného hovězího masa společně s různými druhy zeleniny a dlouhými tenkými nudlemi.
  • Tempura – zelenina a kořeněné ryby nebo krevety smažené ve speciálním těstíčku.
  • Sushi – malé kousky syrových ryb a jiných mořských živočichů na rýžovém válečku s trochou octa. Nejčastějšími druhy používaných ryb jsou tuňáci, losos nebo krevety.
  • Sašimi – velmi podobné suši a často se také se suši z neznalosti zaměňuje. Je to pokrm připravovaný pouze ze syrové ryby.
  • Jakitori – malé kousky masa, vnitřností a zeleniny, napíchnuté na bambusovou tyčinku a grilované na rozžhaveném dřevěném uhlí.
  • Tonkatsu – smažená vepřová kotleta ve chlebové strouhance. Velmi se podobá českému smaženému řízku, ale japonská strouhanka je odlišná.
  • Šabu-šabu – pokrm známý i v jiných asijských kuchyních (např. vietnamské), je alternativou ke švýcarským fondue. Tence nakrájené plátky hovězího masa se hůlkami namáčí do kotlíku s vroucím vývarem (připravuje si každý sám u stolu), krátce se povaří a namočí do připraveného dipu. Zároveň s masem se takto vaří i různé kousky zeleniny.
  • Soba a Udon – dva druhy oblíbených japonských nudlí. Nudle soba jsou pohankové, nudle udon jsou pšeničné. Jsou servírovány jak v polévce, tak v omáčce a na jídla z těchto nudlí existují stovky receptů.
  • Rámen – různé druhy silného vývaru doplněného o další suroviny jako nudle, vajíčko, řasy, houby atd.

Japonská kuchyně a jídlo

V pití a nápojích hraje prim zelený čaj. Není však zelený čaj jako zelený čaj, zelených čajů je mnoho druhů – mezi nimi klasická senča nebo práškový čaj mača, který se využívá také při čajovém obřadu.

Mezi alkoholickými nápoji pak je to národní nápoj saké (v Japonsku se mu říká nihonšu), které ale směle dohání pivo a whisky.

Japonská kuchyně a jídlo

 

Japonská kuchyně je rozhodně také jedním z důvodu, proč se do „Země vycházejícího slunce“ vydat!

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 21. 4. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)