Jídlo v Chorvatsku vám zaručeně zachutná. Chorvatská kuchyně je specifickým typem balkánské kuchyně a můžeme ji rozdělit do dvou větví. Lišit se bude kuchyně vnitrozemská i kuchyně přímořská. Prvně zmiňovaná byla po staletí ovlivňována slovanskou, maďarskou a tureckou kuchyní, zatímco v přímořských destinacích nejvýrazněji chorvatskou kuchyni ovlivňovaly středomořské (zejména italské) vlivy. Mezi typické suroviny používané v chorvatské kuchyni patří obiloviny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina a ořechy.
Tradiční chorvatská kuchyně
Budete-li si chtít v Chorvatsku pochutnat na některém v domácím pokrmů, měli byste vyzkoušet některou z těchto specialit:
- pašticada – hovězí maso prošpikované slaninou a česnekem, servírované s bramborovými noky (pochází z oblasti Dalmácie);
- žgvacet – obdoba guláše připravovaná ze slepice (typický pro Istrii);
- čevapčiči – dobře známý balkánský pokrm z mletého masa připravovaného na grilu;
- pršut – vyuzená šunka;
- rožata – sladký dezert, jemuž se přezdívá dalmatský puding.
Rozšířená je samozřejmě i konzumace ryb, které se nejčastěji připravují na tyto tři způsoby:
- na roštu (na žaru)
- dušením (brudet či brodetto) – dušená ryba s rajčaty, cibulí, kořením a bylinnými přísadami (zkrátka takový rybí guláš),
- vařením (na lešo) – vařená ryba s česnekem, petrželí a kořením.
Na své si v Chorvatsku přijdou i milovníci mořských plodů – olihní, langust, ústřic, humrů atd.
Chorvatské nápoje
Dovolená v Chorvatsku samozřejmě neznamená nutnou abstinenci. Ba naopak! Konzumace alkoholických nápojů je v Chorvatsku velmi hojná. Za tradiční lze považovat pálenku, tzv. rakiji. V Chorvatsku se nejčastěji setkáte s tzv. travaricou (bylinná brandy nazelenalé barvy; nejčastěji pálená z různých kombinací máty, šalvěje, rozmarýnu, levandule atd.) anebo nám dobře známou sljivovicou (pálenka ze švestek). Milovníci chmelových nápojů jistě nezapomenou ochutnat Ožujsko ze Záhřebu, Karlovačko z Karlovace nebo pivo značky PAN. Mezi nejznámější chorvatská vína pak patří Plavac Mali (červené z oblasti poloostrova Pelješac), Grk & Pošip (bílá z ostrova Korčula) či Malvazija (bílé víno z Istrie).
Z nealkoholických nápojů je nejoblíbenější patrně káva. Chorvaté preferují její konzumaci v malých šálcích, kterých jsou schopni vypít i několik denně.
Sbíhají se vám po přečtení kapitoly „Chorvatská kuchyně a jídlo“ sliny? Tak sledujte akční letenky do Chorvatska, ať se je všechny můžete brzy vypravit ochutnat!
Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?
Navrhni úpravu textu