Chorvatsko

Chorvatská kuchyně a jídlo

Jídlo v Chorvatsku vám zaručeně zachutná. Chorvatská kuchyně je specifickým typem balkánské kuchyně a můžeme ji rozdělit do dvou větví. Lišit se bude kuchyně vnitrozemská i kuchyně přímořská. Prvně zmiňovaná byla po staletí ovlivňována slovanskou, maďarskou a tureckou kuchyní, zatímco v přímořských destinacích nejvýrazněji chorvatskou kuchyni ovlivňovaly středomořské (zejména italské) vlivy. Mezi typické suroviny používané v chorvatské kuchyni patří obiloviny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina a ořechy.

Tradiční chorvatská kuchyně

Budete-li si chtít v Chorvatsku pochutnat na některém v domácím pokrmů, měli byste vyzkoušet některou z těchto specialit:

  • pašticada – hovězí maso prošpikované slaninou a česnekem, servírované s bramborovými noky (pochází z oblasti Dalmácie);
  • žgvacet – obdoba guláše připravovaná ze slepice (typický pro Istrii);
  • čevapčiči – dobře známý balkánský pokrm z mletého masa připravovaného na grilu;
  • pršut – vyuzená šunka;
  • rožata – sladký dezert, jemuž se přezdívá dalmatský puding.
Chorvatská kuchyně a jídlo
Pašticada

Rozšířená je samozřejmě i konzumace ryb, které se nejčastěji připravují na tyto tři způsoby:

  • na roštu (na žaru)
  • dušením (brudet či brodetto) – dušená ryba s rajčaty, cibulí, kořením a bylinnými přísadami (zkrátka takový rybí guláš),
  • vařením (na lešo) – vařená ryba s česnekem, petrželí a kořením.

Na své si v Chorvatsku přijdou i milovníci mořských plodů – olihní, langust, ústřic, humrů atd.

Chorvatské nápoje

Dovolená v Chorvatsku samozřejmě neznamená nutnou abstinenci. Ba naopak! Konzumace alkoholických nápojů je v Chorvatsku velmi hojná. Za tradiční lze považovat pálenku, tzv. rakiji. V Chorvatsku se nejčastěji setkáte s tzv. travaricou (bylinná brandy nazelenalé barvy; nejčastěji pálená z různých kombinací máty, šalvěje, rozmarýnu, levandule atd.) anebo nám dobře známou sljivovicou (pálenka ze švestek). Milovníci chmelových nápojů jistě nezapomenou ochutnat Ožujsko ze Záhřebu, Karlovačko z Karlovace nebo pivo značky PAN. Mezi nejznámější chorvatská vína pak patří Plavac Mali (červené z oblasti poloostrova Pelješac), Grk & Pošip (bílá z ostrova Korčula) či Malvazija (bílé víno z Istrie).

Chorvatská kuchyně a jídlo
Travarica

Z nealkoholických nápojů je nejoblíbenější patrně káva. Chorvaté preferují její konzumaci v malých šálcích, kterých jsou schopni vypít i několik denně.

Sbíhají se vám po přečtení kapitoly „Chorvatská kuchyně a jídlo“ sliny? Tak sledujte akční letenky do Chorvatska, ať se je všechny můžete brzy vypravit ochutnat!

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 21. 4. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)