Srí Lanka

Doprava na Srí Lance

Itineráře
1 vzor
Seznamka
0 lidí

S letenkami na Srí Lanku vám pomůže naše chytrá appka, o dopravě na Srí Lance si můžete teď přečíst. Jaká je cena dopravy na Srí Lance? A co Srí Lanka: doprava z letiště? Přečtěte si naše tipy a triky na téma doprava na Srí Lance.

🚋 MHD

Na Srí Lance neexistuje městská hromadná doprava, ale máme pro vás tip: Svezte se regionálními autobusy po městě! Více na téma autobusy na Srí Lance níže.

🚕 Taxi

Taxi jsou skvělou volbou po dopravu po městě i mimo něj. Zeptejte se na taxi na hotelové recepci, rádi vám ho objednají. Taxi si můžete objednat také skrze PickMe, stáhněte si appku do mobilu Android nebo iOS. Nástupní taxa se pohybuje okolo 60 LKR a cena za kilometr je na 50 LKR. Doporučujeme se s řidičem domluvit ještě před nástupem do vozu na finální ceně jízdy, ušetříte! Při některých cestách se může vyplatit jízda s Uber. UberGo má nástupní taxu již 50 LKR a cenu za kilometr 30 LKR + 2 LKR za minutu. UberX je dražší, ale luxusnější.

🛺 Tuk tukem

Tuk tuk je krytá tříkolka, na Srí Lance velmi oblíbená. Tuk tuk se díky své nízké úrovni pohodlí doporučuje spíše na kratší trasy, na nich je ale obvykle nejlevnějším způsobem dopravy. Tuk tuk není třeba objednávat, jednoduše je najdete čekající na ulici. O ceně smlouvejte, často se dostanete až na poloviční částku, než řidič původně nabízel. Jízda tuk tukem patří ke každé správné dovolené na Srí Lance!

Doprava na Srí Lance

🚄 Vlakem

Vlaková doprava na Srí Lance je nejen způsobem, jak se dostat z místa A do místa B, ale i nezapomenutelným zážitkem! Srílanská železnice pochází ještě z koloniálních dob a zachovává si osobitou atmosféru. Vlaky jsou zastaralé a ve špatném stavu a zpoždění jsou častá, ale okolní krajina vám svou krásou vyrazí dech. Z Kolomba jezdí vlaky do Vavunie, Trincomales, Matary a Badully. Právě trasa přes Kandy do Badully je označována za jednu z nejscéničtějších železničních tratí na světě. Vlaky mají 3 třídy: první třída má pohodlné sedačky a je klimatizovaná, na vybraných trasách je k dispozici vyhlídkový prosklený vůz (skvělé!). Druhá třída má polstrovaná sedadla a WC. Třetí třída nabízí jen dřevěné lavice – díky nejnižší ceně je třetí třída nejoblíbenější u místních a často je přeplněná nad kapacitu. Některé vlaky nabízí pouze třetí třídu. Nezapomeňte si rezervovat místenku! Informace o rezervaci, jízdních řádech a cenách naleznete na Sri Lanka Railways.

🚌 Autobusem

Autobusy na Srí Lance jezdí velmi často a vždy za nízké ceny. Autobusů na Srí Lance je několik typů rozdílné ceny a kvality. Červené autobusy jsou státní a jezdí na regionální úrovni. Vozy jsou ve špatném stavu a řidiči červených autobusů jsou nechvalně proslulí svým stylem jízdy. Jízda je velmi pomalá, protože se zastavuje ve všech zastávkách a v případě přání cestujícího i mimo ně. Cesta z letiště do centra Kolomba trvá přibližně jednu a půl hodiny a stojí 50 LKR. Bílé autobusy jezdí dálkové trasy a mohou být státní nebo soukromé. Státní autobusy jsou levnější, ale bez klimatizace. Ceny soukromých autobusů jsou přibližně dvojnásobné, ale A/C funguje. Jízdní řády neexistují, stejně tak neexistuje označení zastávek. Zeptejte se místních obyvatel nebo jednoduše mávněte na projíždějící autobus. Pozor: srílanské autobusy zcela nezastavují, ale pouze zpomalují – nastupuje se a vystupuje za jízdy. V každém autobuse je kromě řidiče prodavač, u kterého si můžete zakoupit jízdenku.

✈ Letadlem

Napříč Cejlonem létá srílanská aerolinka Cinnamon Air. Cinnamon Air nabízí jak pravidelné lety, jak soukromé air taxi. Letecká přeprava je jednoznačně nejrychlejší, ale také nejdražší variantou přepravy na Srí Lance. Ale ty výhledy!

🚗 Autem

Na Srí Lance si můžete půjčit auto bez řidiče nebo s řidičem. Pokud chcete vůz řídit sami, je nutné si kromě mezinárodního řidičského průkazu vyřídit také speciální srílanský řidičský průkaz. Vyřídit si jej můžete v Kolombu na Department of Motor Traffic za poplatek 1500 LKR. Vzhledem ke stavu srílanských silnic a k srílanskému provozu se turistům doporučuje půjčit si auto s řidičem: cena je rozdílná jen minimálně. Auto s řidičem si můžete půjčit na letišti nebo u některé z mnoha cestovních kanceláří. Prohlédněte si nabídku na lankaholidays. Předem si domluvte cenu auta (cca 5000 LKR denně) a podmínky pronájmu: dohodněte se na itineráři a zda si řidič hledá a platí spaní a jídlo sám. Pronájem auta je zajisté dražší, než jízda hromadnou dopravou, nabízí ale komfort a flexibilitu. Zeptejte se řidiče na místa a atrakce, o kterých neví ani Lonely Planet!

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 20. 8. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)