Španělsko

Španělská kuchyně a jídlo

Itineráře
5 vzorů
Seznamka
0 lidí

Španělská kuchyně láká turisty z celé Evropy. Španělé si na dobrém jídle a pití opravdu potrpí a do svých receptů používají jen ty nejlepší ingredience. V kuchyni lze nalézt širokou škálu ovoce a zeleniny, kravské, kozí i ovčí sýry, kvalitní maso a uzeniny, ryby a v přímořských oblastech také mořské plody. Příliš se zde nekoření, spoléhá se na přirozeně dobrou chuť kvalitních surovin. Španělé milují sladké, oblíbeným dezertem dětí i dospělých jsou tyčinky z koblihového těsta churros, které se sypou moučkovým cukrem a máčí do horké čokolády. Španělské království je proslulé pro svá vína a bylinné likéry. Každý region nabízí své speciality.

Španělská kuchyně a jídlo

Španělská kuchyně v Andalusii

Nejznámějším andaluským pokrmem je gazpacho – polévka z rajčat, okurky, čerstvé papriky a syrové cibule, dochucená olivovým olejem a octem balsamico, podávaná za studena s opečenými krutony, krájenou zeleninou a v horkých a parných dnech i s kostkami ledu. Je velice osvěžující, a to svou teplotou i chutí. Dle našeho názoru je jedním z nejlepších jídel, které ve Španělsku lze ochutnat. Při svých cestách můžete potkat i jiné variace této studené polévky, třeba okurkovou nebo melounovou.

Španělská kuchyně a jídlo

Nezalekávejte se názvů pokrmů sopa de gato – kočičí polévka nebo caldillo de perro – dušené psí. Nemají nic společného se zvířaty, podle kterých se jmenují. V Andalusii se často pojídají čerstvé či nakládané olivy a vše se dochucuje olivovým olejem. Tapas, neboli malé porce pochutin určené ke sdílení, jsou dostupné snad ve všech barech. Někdy stojí peníze, jindy jsou zdarma k pití. Obzvláště Granada je svou štědrostí s tapas proslulá. Z nápojů je nutné zmínit víno, především Málagu, Jerez a Pedro Ximénez, dále sherry a anýzový likér chutnající po lékořici. V každém baru vám rádi načepují pivo do vychlazené sklenice, pro zvlášť svěžest do něj lze přimíchat citronovou limonádu.

Asturie

Zdejší kuchyně pramení z dob Keltů, nejznámějším pokrmem je fabada neboli dušené fazole s vepřovým masem nebo chorizem. V Asturii se díky přístupu k moři pojídají také ryby a mořské plody. Pochází odsud mnoho výborných sýrů včetně sýru s modrou plísní cabrales. K pití musíme doporučit místní cider sidra asturiana, vyráběný z kyselých jablek. Tradičně se nalévá z výšky, často až kam jen číšníkova ruka dosáhne, pro vytvoření šumivých bublinek a zpestření zážitku i chuti.

Baleárské ostrovy

Kuchyně Baleárských ostrovů je čistě středomořských charakteristik. Do pokrmů se používá velké množství olivového oleje, celozrnných cereálií, ovoce, zeleniny a ryb. Tradiční je klobása sobrassada a lilky a cukety plněné mletým masem. Coca de trempó je zeleninovou variací italské pizzy a caldereta dušeným pokrmem s lobstry. Z dezertů ochutnejte sušenky crespells nebo sladké šneky ensaïmada. Jídlo zapijte tymiánovým digestivem frigola nebo dejte přednost skleničce vína.

Španělská kuchyně v Baskicku

Vyzkoušejte tresku bacalao al Pil-Pil nebo a la Vizcaína. Vyhlášené jsou také baskické sýry, artyčoky, chřest a nápoje jako cider a likér izarra.

Kanárské ostrovy

Kuchyně na Kanárských ostrovech je velmi unikátní. Prim hrají ryby a vařené či pečené brambory společně s omáčkami zvanými mojo. Červeným mojo rojo, pikantním po chilli papričkách, se přelévá pečené maso, zelená omáčka s koriandrem a petrželkou mojo verde se podává k rybím pokrmům. Na ostrovech najdete mnoho vynikajících vinic, víno Malvasia z Lanzarote je vyhlášené po celé Evropě.

Španělská kuchyně a jídlo

Katalánsko

Katalánsko vychází ze středomořské kuchyně, závisí na produkci rajčat, lilků, artyčoků, česneku, oliv, obilovin a luštěnin. Z živočišných produktů se používá především vepřové maso a široká škála ryb, například sardinky, ančovičky a tuňák. Oblíbeným pokrmem je treska s piniovými semínky a rozinkami nebo escalivada, čili grilovaná zelenina. Katalánskou klasikou je také jednoduchá topinka s drcenými rajčaty, zakápnutá olivovým olejem a zvýrazněná solí a pepřem, často se podává k snídani. Velmi oblíbený je dezert crema catalana vyrobený z vaječných žloutků, mléka a cukru. Katalánsko je regionem vín, tak si určitě udělejte čas na jejich ochutnávku. Specialitou je katalánský muškát moscatell a šumivé víno cava připomínající francouzské šampaňské.

Madrid

Madrid v sobě mísí snad všechny španělské i zahraniční chutě. Z tradičních pokrmů musíme zmínit cocido madrileño, dušenou směs hovězího masa a zeleniny. Nepodává se ale celý pokrm najednou, nýbrž ve třech chodech. Bocadillo de calamares je bageta plněná fritovanými kalamáry a k dostání je snad v každém baru. Z nápojů nemůžeme než doporučit místní vína a typický anýzový likér anis.

Španělská kuchyně ve Valencii

Snad každý zná paellu, španělský rýžový pokrm s kuřecím, králičím nebo mořskými plody. Mnoho španělských měst se hrdě hlásí jako rodné místo paelly, s největší pravděpodobností jím je ale Albufera a Ribera v regionu Valencie. Velmi podobným pokrmem je arròs negre, rýže černá po inkoustu olihně. Typická je jasně žlutá omáčka allioli z olivového oleje, česneku a soli a oříšková picada.

Španělská kuchyně a jídlo

Horchata de chufa je velice typický nealkoholický nápoj tohoto regionu. Vyrábí se z ořechů zvaných tygří, které po namletí a smíchání s vodou a cukrem vytváří nápoj podobný rostlinnému mléku. Chuť má ale velmi specifickou, nepopsatelnou. Podává se vychlazená a je tak skvělá v horkých letních dnech jako sladké osvěžení. Výborné víno pochází z města Valencie a z Alicante, za zmínku stojí šumivé víno cava a nasládlý moscatell.

Láká vás španělská kuchyně?

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 21. 4. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)