Nizozemská kuchyně je velmi jednoduchá. Často označovaná za nevýraznou, my ji raději popisujeme jako přímočarou – bez zbytečného množství koření a dochucovadel dává vyniknout chuti hlavních přísad. Vše vychází z nizozemského pojetí jídla – jídlo existuje pro nasycení a doplnění energie, chuťový zážitek je pouhým bonusem. Nizozemskou klasikou je hrachová polévka a vydatný talíř plný dušené zeleniny, brambor a masa. Milujete rustikální a srdečné pokrmy? Nizozemská kuchyně je pro vás jako stvořená!
Snídaňové speciality: pindakaas, hagelslag, appelstroop & ontbijtkoek
Snídaně v Holandsku jsou velmi bohaté a zasytí vás na celé dopoledne. Na snídaňovém stole najdete mléčné výrobky jako jogurty a tvaroh s cereáliemi a také chléb s nejrůznějšími možnostmi toppingů. Ochutnejte pindakaas neboli arašídové máslo, zde doslova nazývané arašídový sýr, posypte si chléb čokoládovými perličkami hagelslag nebo potěšte svůj jazýček jablečnými povidly appelstroop jemné chuti. Ke snídaňovým klasikám patří také ontbijtkoek neboli sladký chlebík ovoněný hřebíčkem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem.
Nizozemská kuchyně a hrachová polévka – snert
Hrachová polévka snert je velmi vydatná a slouží tak sama jako hlavní jídlo. V hustém hrachovém krému najdete kousky vepřového nebo skopového masa, klobásy, brambor, pórku a další zeleniny. K polévce je zvykem přikusovat tmavý žitný chléb roggebrood. Velmi podobná hrachové polévce je polévka fazolová, kromě využití jiné luštěniny je složením i chutí téměř nerozeznatelná.
Hutspot
Hutspot je snad nejslavnějším nizozemským jídlem. Nejvíce ho oceníte v zimě, kdy krásně zasytí i zahřeje. Připravuje se z do měkka uvařených brambor, mrkve a cibule šťouchaných do hrudkovité kaše. Tato kaše se tradičně podává s vařeným předním hovězím nebo slaninou. Mňam!
Bitterbal a jiné krokety
Bitterbals jsou krokety plněné mletým hovězím, obalené ve strouhance a následně fritované. Dříve se podávaly k destilátům na zajedení jejich hořké chuti, dnes je najdete ve všech barech jako pochutinu k pivu a v pouličních stáncích a automatech jako fajn snack. Podávají se s hořčicí a jsou moc dobré! Bitterbal ale není jediným druhem kroket populárním v Nizozemsku, zkuste také sýrové taštičky kaassoufles nebo klasické bramborové krokety.
Edammer a další sýry
Holandské sýry jsou vyhlášené po celém světě. Z městečka Edam pochází edammer a z Goudy zase goudse. Skvělý je také leerdammer a maaslander i mnoho dalších. Sýry kupujte na trzích přímo od výrobce anebo v supermarketu. Dbejte na správný výběr stáří sýru – mladé sýry jsou jemné a měkké, starší sýry získávají na výraznosti a drolivosti. Jaký sýr máte raději vy? Mladý najdete pod pojmem jonge kaas, odleželý pod belengen, extra odleželý se značí jako extra belengen a přestárlý koupíte pod značkou overjarig. Holandské sýry potěší vaší rodinu jako suvenýry.
Nizozemská kuchyně a sledi – haring
Sledi se v Nizozemsku tradičně pojídají syroví. Ihned po ulovení je ryba zbavená hlavy a kostí a naložená do láku s cibulí. Stánky se syrovými sledi zdobí ulice nejen Amsterdamu a žádný turista by si tento gurmánský zážitek neměl nechat ujít. Jak se pojídají? Jednoduše zakloňte hlavu a vložte do úst celou rybu najednou. Následně přikousněte chléb a cibuli. Určitě vám zachutnají.
Vafle se sirupem – stroopwafels
Holandské vafle připomínají spíše sušenky. Zakousněte se do dvou křehkých plátků spojených karamelovým sirupem. Nizozemci je rádi nahřívají nad šálkem kávy nebo horké čokolády, kdy se sirup uvnitř vaflí začne lahodně táhnout. Vaflemi si můžete osladit život v kavárnách, pouličních stáncích i specializovaných obchodech. Skvělý tip na suvenýr!
Nizozemská kuchyně a lívanečky – poffertjes
Poffertjes jsou lívanečky na jiném levelu! Nádherně nadýchané se zdobí moučkovým cukrem a polévají rozpuštěným máslem. Honí vás mlsná? Nechte si je naservírovat s javorovým sirupem, čerstvými jahodami, zmrzlinou a šlehačkou.
Lékořicové cukrovinky – drops
Lékořici buď milujete, nebo nesnášíte. Nizozemci ji beze sporu milují – jsou největšími konzumenty lékořice na světě. Najdete ji v různých barvách, tvarech i velikostech, jedno ale nizozemské lékořicové cukrovinky spojuje – jsou velmi silné. Troufáte si je ochutnat?
Heineken i jiná holandská piva a destiláty
Nizozemci jsou patřičně pyšní na svůj pivní průmysl. Mezi nejznámější holandská piva patří Heineken, Amstel a Grolsch, najdete tu ale stovky dalších pivovarů a minipivovarů, jejichž zlaté moky stojí za to ochutnat. Pivo se v Nizozemsku popíjí z malých sklenic a s bohatou pěnou. Z místních destilátů je nutné zmínit holandský gin jenever chutnající po bobulích jalovce. Pije se čistý, obdaří vás léčivými účinky.
Už se vám sbíhají sliny? Nizozemská kuchyně vás zasytí i potěší na jazyku.
Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?
Navrhni úpravu textu