Srí Lanka

Bezpečnost na Srí Lance

Itineráře
1 vzor
Seznamka
0 lidí

Z hlediska bezpečnosti je Srí Lanka ve vybraných ohledech lehce riziková. Vaší bezpečnost na Srí Lance je možné zvýšit dodržováním několika jednoduchých pravidel. Vždy se před dovolenou na Srí Lance informujte o aktuální situaci a dodržujte doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR. Do roku 2009 aktivně probíhal konflikt mezi dvěma srílanskými etniky – Sinhálci a Tamilci – a napětí mezi nimi můžete pocítit dodnes. Zvlášť v severní části ostrova se připravte na zvýšené bezpečnostní kontroly. V roce 2019 došlo k teroristickému útoku na křesťanské kostely a luxusní hotely na více místech na území Srí Lanky. Sledujte aktuální doporučení a varování. Riziko krádeží a přepadení turistů je na Srí Lance minimální. Pro jistotu doporučujeme důležité doklady a cennosti neukládat na jedno místo a vyvarovat se větším obnosům hotovosti. Nenechávejte si žádné cennosti v autě, neodkládejte svá zavazadla mimo dosah. Zvláště v turistických oblastech noste batoh před sebou, kabelku zapínáním k sobě.

Bezpečnost na Srí Lance

Největším bezpečnostním rizikem na Srí Lance je doprava. Vzhledem k nepřehlednosti provozu doporučujeme přenechat řízení dopravních prostředků místním obyvatelům. Pokud si pronajímáte auto, pronajměte si ho i s řidičem. Zvýšené opatrnosti dbejte při přecházení vozovky a pohybování se blízko jejího okraje. Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje zaregistrovat se do systému DROZD. Samozřejmostí je být v kontaktu s rodinným příslušníkem nebo přáteli v ČR, kteří znají vaše cestovatelské plány a mohou vám v případě nouze finančně pomoci nebo se obrátit na zastupitelský úřad či policii.

Riziko přírodních katastrof

Na Srí Lance dochází v období dešťů k pravidelným povodním doprovázeným sesuvy půdy. Doporučujeme na Srí Lanku cestovat mimo období dešťů, případně sledovat aktuální počasí a varování srílanských orgánů. V roce 2004 zasáhla Srí Lanku vlna tsunami. Na základě této katastrofy vznikl varovný systém a evakuační plán, o případném nebezpečí byste se proto měli včas dozvědět a opustit rizikovou oblast. Kvůli vlnám a silným proudům se nedoporučuje plavat mimo místa pro to určená a začátečníkům se doporučuje surfovat jen pod dohledem instruktora.

Nemoci a očkování

Při cestě na Srí Lanku není povinné žádné očkování, my přesto doporučujeme alespoň cestovatelský základ. Cestovatelským základem je očkování proti žloutence A + B, navíc si před cestou zkontrolujte platnost vašeho očkování proti tetanu – interval přeočkování u dospělých osob je 10 – 15 let. Neprošvihli jste náhodou přeočkování? Více o očkování na cesty si přečtěte v našem článku, který se tomuto tématu věnuje. V destinaci nepodceňujte horečku dengue a používejte repelent a moskytiéru nebo elektrický odpuzovač hmyzu. Při podezření na nakažení urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Na Srí Lance nepijte vodu z vodovodu, používejte pouze balenou vodu s neporušeným uzávěrem a vyhněte se ledu v nápojích.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 24. 8. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)