Nizozemsko

Kultura a zvyky v Nizozemsku

Itineráře
0 vzorů
Seznamka
0 lidí

Nizozemsko prožilo bohatou historii, která jeho směr ovlivňuje dodnes. Od bojů keltských a germánských kmenů přes vládu Habsburků až po zlatý věk kolonizací, Nizozemská země rostla ekonomicky, intelektuálně i umělecky. Až po odtržení Belgie a Lucemburska Nizozemsko existuje ve formě, jak ho známe nyní. Nezapomeňte, že pod Nizozemské království spadají také karibské ostrovy Aruba, Bonaire, Curaçao a Saba, Svatý Eustach a Svatý Martin. Jste připraveni poznat tuto jedinečnou destinaci? Přečtěte si vše na téma kultura a zvyky v Nizozemsku.

Náboženství

Nizozemsko je liberální stát s fascinujícími dějinami náboženských sporů, které vyústili v respekt a širokou škálů vyznání i ateismus. Ke katolické církvi se v Nizozemsku hlásí 24 % obyvatel a k protestantské 16 %. Více než 5 % (1 milion) lidí žijících na území Nizozemska jsou muslimové a dalších 5 % se označuje za hinduisty, buddhisty, židy a další. Téměř 50 % nizozemského obyvatelstva je ateisty.

Státní svátky

📆 1. ledna – Nový rok – Nieuwjaarsdag

📆 Velikonoční neděle Eerste Paasdag

📆 Velikonoční pondělí Paasmaandag

📆 27. dubna – Den krále – Koningsdag

📆 5. května – Den osvobození – Bevrijdingsdag

📆 39 dní po Velikonocích – Nanebevstoupení Páně – Hemelvaartsdag

📆 50 dní po Velikonocích – Svatodušní svátky – Pinksterdag

📆 25. prosince – První svátek vánoční – Kerstmis

📆 26. prosince – Druhý svátek vánoční – Tweede Kerstdag

Velikonoce – Pasen

Velikonocům v Nizozemsku předchází rozverné období karnevalů, během kterého si Holanďané volí svého karnevalového prince a tomu dají klíče od celého města. Města jsou na Velikonoce zdobená větvičkami paastakken ověšenými cukrovím a dřevěnými ozdobami. Děti milují Velikonoční pondělí, kdy ti nejmenší hledají vajíčka ukrytá v zahradách a větší děti pak hrají vajíčkové hry, při kterých se snaží svým vajíčkem rozbít vajíčko protihráče. Celé velikonoční oslavy doprovází zábava a dobré jídlo – tradičním moučníkem je paasbrood s rozinkami a rybízem.

Den krále – Koningsdag

V den krále se slaví narozeniny krále Willema Alexandra. Celé Nizozemsko se zahalí do oranžové barvy a bujaré oslavy jsou plné zpěvu a tance. Ulice se zaplní stánky s koktejly, jídlem a cukrovinkami a slaví se přímo pod širým nebem. Při změně panovníka se mění i datum tohoto svátku, a to vždy na panovníkovy narozeniny. Jedná se o jednu z největších holandských oslav vůbec!

Vánoce – Kerstmis

Vánoce začínají v Nizozemsku již svátkem svatého Mikuláše – dalo by se říci, že tento den dokonce vrcholí. Holandský Sinterklaas připlouvá tři dny před svým svátkem v lodi plné dárků a ve společnosti Černého Petra, který hlídá zlobivé děti. Děti píší Sinterklaasovi dopis a spolu s miskou vody a mrkvičkou pro Sinterklaasova bělouše jej schovávají do dřeváku před krbem. Ráno hodné děti nachází sladkosti i dárky, které spolu s rodiči rozbalují a následně s celou rodinou hodují. Vánoční svátky jsou už jen jakýmsi dozvukem oslav, kdy se scházejí rodiny a přátelé u vánočního stromečku, ovšem bez dárků a bez večeře.

Kultura

Nizozemsko je liberální zemí s velmi volným postojem k problematice drog, prostituci a homosexualitě. Nizozemsko je také zemí umění, mezi nizozemskými malíři můžete zaslechnout jména velikánů jako Hieronymus Bosch, Rembrandt, Vermeer nebo sám Van Gogh. Z literatury je nejčastěji překládanou knihou Deník Anny Frankové, která se před druhou světovou válkou schovávala v Amsterdamu. Populárním hudebním stylem je elektronická taneční hudba, DJs Martin Garrix a Noisia jsou známí po celém světě. V Nizozemsku vznikl žánr elektronické hudby hardstyle.

Kultura a zvyky v Nizozemsku

Zvyky

Kultura a zvyky v Nizozemsku se v jistých ohledech liší od zvyklostí ve střední Evropě, v jiných jsou zase velmi podobné. Nizozemci se při prvním setkání zdraví potřesením ruky, při opětovném setkání potřesením ruky nebo pouhým verbálním pozdravem. Je normální oslovovat lidi pouze křestním jménem, a to i pokud se znáte teprve krátce a vzdáleně. Při konverzaci jsou Nizozemci velice otevření a přímí, své názory říkají narovinu a kromě platových poměrů se není nutné vyhýbat žádným tématům.

Při telefonátu se nejdříve představte svým jménem, i kdybyste si jen objednávali pizzu. U stolu je slušné přísně dodržovat stolovací etiketu. V restauraci se běžně útrata rozděluje mezi hosty, v angličtině se rozdělení útraty dokonce říká going Dutch nebo Dutch date.

Respektujte různá náboženská vyznání, sexuální orientaci, genderovou identitu a jiné odlišnosti. Stejně tak respektujte styl oblékaní a hudební vkus Nizozemců. Je to stát svobody!

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 17. 8. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)