Kuba

Měna a ceny na Kubě

Itineráře
0 vzorů
Seznamka
3 lidi

Na Kubě se platí dvěma valutami – peso cubano (CUP) a peso cubano convertible (CUC). Kubánská pesa (CUP) jsou měnou Kubánců, platí se s nimi na tržnicích a v podnicích určených pro místní obyvatele. Jejich hodnota je podstatně nižší, než hodnota kubánských konvertibilních pes (CUC). Kubánské konvertibilní peso je měna specificky určená pro turisty, její hodnota se odvíjí od hodnoty amerického dolaru (1 USD = 1 CUC). Kubánským konvertibilním pesem se platí na hotelech, v restauracích, na turistických atrakcích a ve státních taxi. Konvertibilní peso vám přijmou i pouliční prodavači a trhovci, ale s extrémně nevýhodným kurzem oproti kubánskému pesu. Jakou měnu si na Kubě směnit? Je možné na Kubě platit kartou? Je na Kubě levno? Odpovíme vaše otázky na téma měna a ceny na Kubě.

Platba kartou a výběr z bankomatů

Platba kartou na Kubě není běžná, platební karty přijímají vybrané obchody na letišti, autopůjčovny a velké hotelové komplexy. Přijímané platební karty jsou Visa a MasterCard, karty American Express se nepřijímají. Většina podniků platební karty neakceptuje vůbec, noste s sebou dostatečný obnos v hotovosti. Bankomatů je na Kubě velice málo a velmi často nefungují, doporučujeme se na ně nespoléhat a na Kubu si přivézt dostatek hotovosti ke směně.

Měna a ceny na Kubě

Směna

Kubánské valuty nelze směnit jinde než na Kubě. Na Kubě koupíte lokální měnu za eura (EUR) nebo libry (GBP) a dále za americké dolary (USD) – u dolarů ale počítejte s poplatkem za směnu ve výši 13 %. Peníze je možné směnit v bance nebo ve směnárnách zvaných casa de cambio, zkráceně CaDeCa. Směnárny naleznete i v příletové hale letiště. Zůstaly vám před odletem kubánské peníze? Kubánské konvertibilní peso (CUC) není problém vyměnit zpět na eura nebo libry, s kubánským pesem (CUP) to možné není. Kubánských pes (CUP) proto nakupujte přiměřené množství.

Ceny na Kubě

Ceny na Kubě jsou nižší, než v ČR, přibližně o 10 %. Platí, že v Havaně je asi o polovinu dráž, než v ostatních částech Kuby. Na cenovkách je velmi dobře znát, zda jsou určené pro místní obyvatele nebo pro turisty. Chcete ušetřit a přitom se seznámit s Kubánci a jejich životem? Ubytujte se v casa particular aneb v pokoji nabízeném Kubánci. Podpoříte tak malé podnikatele, seznámíte se s místními a ještě získáte tipy na cesty. Ceny se obvykle pohybují kolem 25 CUC za noc a pokoj. Smlouvejte! S cenou se dostanete až na 15 CUC za noc. Za 5 CUC navíc se v casa particular nasnídáte.

Orientační ceník

💶 jídlo v levnější restauraci – 6 CUC 💶 krabička cigaret Marlboro – 2,70 CUC
💶 jídlo ve stánku – 1,50 CUC 💶 jízda hromadnou dopravou – 0,10 CUC
💶 půllitr piva v restauraci – 2 CUC 💶 kilometr jízdy s taxi – 0,75 CUC
💶 káva v restauraci – 1,50 CUC 💶 litr benzínu – 1,10 CUC
💶 mojito – 2 CUC 💶 noc v casa particular – 25 CUC
💶 kilo pomerančů – 0,90 CUC 💶 noc v hotelu *** – 60 CUC
💶 kilo brambor – 1,30 CUC 💶 hodina salsy – 13 CUC
💶 1,5 litru balené vody – 0,90 CUC 💶 lístek do kina – 1,10 CUC

Další ceny naleznete na stránkách Numbeo.

Spropitné a smlouvání

Průměrný plat Kubánců je velice nízký a největším zdrojem příjmů na Kubě je spropitné. Spropitné se očekává v restauracích, v hotelu, v taxi, v autobuse… Výše spropitného se pohybuje kolem 10 % a platí se i v restauracích, které si účtují kuvér (10 %). Hotelové pokojské je slušností darovat 1 CUC denně. Přejete si nadstandardní služby? Plaťte spropitné v průběhu pobytu nebo na začátku servisu, ne až na jeho konci. Kubánci se vám štědře odmění a budou k vám pozorní. Spropitné vám také umožní předběhnout frontu v bance nebo ve směnárně. Smlouvání je na Kubě běžnou praxí. Mezitím, co státní ceny jsou pevně dané, ceny soukromých podnikatelů jsou vždy pohyblivé. Smlouvejte v taxi, v casa particular a na tržišti!

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 4. 8. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)