Španělsko

Kultura a zvyky ve Španělsku

Itineráře
5 vzorů
Seznamka
0 lidí

Španělsko je konstituční monarchií s bohatou historií. Kultura a zvyky ve Španělsku se liší dle regionu. Jih země je silně ovlivněn arabskou kulturou, pramenící z časů středověku. Berbeři a Arabové, zvaní Maurové, zde vytvořili islámskou výspu Al-Andalus, která se později oddělila od arabské říše a stala se córdobským chalífátem. V rámci chalífátu v míru koexistovali židé, křesťané i muslimové. Přesto brzy nastala reconquista, neboli znovuobsazení území křesťany a konec maurských království.

Dnes je Španělsko silně křesťanským státem, který se však stále pyšní vzpomínkami na Maury a jejich orientální architekturu. Náboženství provází mnoho oslav a tradic, se kterými je dobré se seznámit – obzvlášť, pokud do země cestujete v době státních svátků.

Náboženství

Ke katolickému křesťanství se hlásí 67 % Španělů, zbytek obyvatelstva vyznává jinou křesťanskou či nekřesťanskou víru, s poměrně důležitou menšinou muslimů. Za nevěřící se označuje 27 % španělského obyvatelstva.

Státní svátky

📆 1. ledna – Nový rok – Año Nuevo

📆 6. ledna – Tři králové – Día de Reyes

📆 poslední pátek před Velikonocemi – Velký pátek – Viernes Santo

📆 1. května – Svátek práce – Fiesta del Trabajo

📆 15. srpna – Den nanebevzetí Panny Marie – Asunción de la Virgen

📆 12. října – Den hispánských národů – Día de la Hispanidad

📆 1. listopadu – Svátek všech svatých – Fiesta de todos los Santos

📆 6. prosince – Den španělské ústavy – Día de la Constitución

📆 8. prosince – Den neposkvrněného početí Panny Marie – La Inmaculada Concepción

📆 25. prosince – Den narození Páně – Natividad del Señor

Tři králové – Día de Reyes

Tradičně nosí španělským dětem dary Tři králové, a to v noci z pátého na šestého ledna. To ale neznamená, že na Štědrý večer děti obdarovány nejsou, naopak – na Vánoce je zase obdarovává Papá Noel, španělská variace Santy Clause. Děti tedy dostávají dárečky dvakrát, musí si je ale zasloužit – do dopisu s přáním také popisují své zásluhy a dobré skutky za uplynulý rok.

Fallas

Fallas se slaví pouze v regionu Valencie, a to 19. března. Oslavuje svatého Josefa, patrona tesařů, stolařů a řezbářů, a to tvorbou obrovských, komických postav ze dřeva a z papíru. Vrcholem svátku je noc, kdy se všechny postavy spálí, ohromujíc veřejnost velkolepou show.

Velikonoce – Pascua

Velikonoce jsou pro Španěly nejdůležitějším svátkem roku. Slaví se celý týden známý jako svatý týden – Semana Santa. Shodně s českými tradicemi, první neděli po prvním jarním úplňku se slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Státní svátek ovšem na rozdíl od Česka nepřipadá na Velikonoční pondělí, ale na Velký pátek – den Ježíšova ukřižování. Po celý týden potkáte ve španělských ulicích průvody bratrstev a ucítíte neuvěřitelnou atmosféru.

Svátek všech svatých – Fiesta de todos los Santos

První listopad je dle katolického kalendáře svátkem všech svatých. Tento den se pojí se vzpomínáním na zesnulé a připomíná tak naše Dušičky.

Vánoce – Navidad

Vánoce se stejně jako u nás i ve Španělsku slaví v rodinném kruhu, s vánočním stromečkem, dárečky a cukrovím. Ovšem do španělských Vánoc se promítá křesťanský podtext mnohem silněji, než je tomu v Česku.

Kultura

Španělská kultura byla a stále je formována středomořským podnebím i historickými vlivy Keltů, Iberů, Maurů, Římanů a Řeků. Španělský jazyk vychází z Latiny, ovlivněný je i Řečtinou a Arabštinou. Španělština ale není jediným jazykem Španělského království, v různých koutech země se mluví také katalánsky, baskicky, galicijsky a dalšími jazyky.

O dnešních Španělích se ví, že si rádi vychutnávají život plnými doušky, ale pomalu a beze shonu. Věříme, že se od nich máme co učit. Dávají velkou důležitost dobrému vínu a jídlu, a ještě více jeho sdílení s přáteli. Dokáží být tak uchváceni nebo zabráni do diskuze, že jsou často hluční nebo by se nám mohlo zdát, že se hádají – vše ale myslí dobře.

Zvyky

Španělé se zdraví a loučí letmými polibky na obě tváře, podobně jako je tomu ve Francii a Itálii. Polibky jsou naprosto běžné mezi přáteli, rodinou i v pracovním prostředí. Mezi muži se polibky odehrávají pouze v rodině a mezi velmi blízkými přáteli, v ostatních případech se zdraví a loučí potřesením ruky. Mezi přáteli a rodinou je také běžné objetí, a to i mezi muži. Nelekejte se, že Španělé jsou celkově při rozhovoru mnohem více fyzičtí, obvykle k vám budou blíže, než jak jste zvyklí z Česka. Poplácání po zádech nebo ruka na rameni jsou symbolem přátelské náklonnosti.

Španělé žijí pomalejším způsobem života, povinnosti rádi odkládají na později a na schůzku mohou přijít pozdě. Snažte se nad tím příliš nezlobit.

Celý den je jak kdyby posunutý na později. Obědvá se obvykle až kolem druhé odpolední a večeří se mezi devátou a desátou večerní. Stejně tak večírky začínají obvykle až po půlnoci a končí se svítáním. Přes horké odpoledne, mezi půl třetí a pátou hodinou, panuje ve Španělsku siesta neboli odpolední odpočinek. Je běžné, že si Španělé dají po obědě kratší či delší spánek na zahnání únavy a přečkání nejteplejší části dne. V tuto dobu je valná většina restaurací, kaváren, obchodů a atrakcí zavřena a proto je třeba s tím při cestování počítat. Jediné, kde si během siesty můžete něco koupit, jsou obchodní centra, supermarkety a asijské večerky.

Doporučujeme se vyhnout politickým tématům jako rozepře Katalánska a ostatního Španělska. Stejně tak je dobré vyhnout se odmítavým komentářům ke křesťanství a náboženství obecně.

Býčí zápasy jsou velmi kontroverzním tématem mezi Španěly i cizinci. Mezitím, co řada lidí, především těch starších, vidí býčí zápasy jako tradici, kulturní dědictví, které by nemělo být zapomenuto a také zdroj financí, jiní, především mladší lidé, s býčími zápasy nesouhlasí pro kruté zacházení se zvířaty. Katalánsko, Baleárské i Kanárské ostrovy býčí zápasy zcela zakázaly a přidávají se k nim i další města napříč Španělskem.

Ženy se na plážích běžně opalují polonahé. Úplná nahota je ale povolena pouze na nudistických plážích. Homosexualita a transsexualita jsou i přes fakt, že je Španělsko silně věřícím státem, přijímány.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 16. 7. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)