Chorvatsko

Doprava v Chorvatsku

Itineráře
1 vzor
Seznamka
0 lidí

K cestování po Chorvatsku můžete využít velmi rozličných dopravních prostředků. A právě na ně se zaměříme v této subkapitole našeho průvodce po Chorvatsku s názvem „Doprava v Chorvatsku“.

Autem

Cestování po Chorvatsku autem je naprostá klasika. Vždyť mnoho z českých turistů do Chorvatska právě již vlastním autem přijíždí a následně ho využívá i k lokálním přesunům. Rozhodně se jedná o nejpohodlnější a nejflexibilnější způsob dopravy po Chorvatsku. Pokud k Jadranu zamíříte jinak než vlastní károu, ale přesto byste auťák na místě rádi využili, není nic snazšího, nežli se podívat do naší autopůjčovny a vybrat si dle svého gusta.

Když se podíváme na silniční dopravu v Chorvatsku pod drobnohledem, zjistíme, že se příliš neliší od té v naší domovině. Rychlostní limity jsou stanoveny na 130 km/h na dálnici, 90 km/h na silnicích mimo obce a 50 km/h uvnitř obcí. Věkový limit pro řízení automobilu je 18 let a vystačíte si se standardním řidičským průkazem.

Zejména silniční tahy mezi velkými městy (Záhřeb, Rijeka, Zadar a Split) jsou relativně nové a kvalitní. Zároveň jsou ale také zpoplatněny. V Chorvatsku funguje systém mýtného, kdy příslušný poplatek za projetí daného úseku komunikace zaplatíte vždy u mýtné brány. Mýtné se dá platit v hotovosti i kreditní kartou.

Páteřní dopravní osou je dálnice A1 spojující Záhřeb a Dubrovník. Ze Záhřebu do Rijeky jeďte po dálnici s označením A6. Pojedete-li přes Slovinsko a vaším cílem bude Pula na Istrijském poloostrově, bude vás zajímat dálnice A9. Zatímco při cestě na Istrii přes Rijeku využijte dálnici A7 (ze slovinské hranice do Rijeky) a následně A8 (z Rijeky na Istrijský poloostrov).

Autobusem

Nejčastějším a nejpreferovanějším způsobem hromadné dopravy je v Chorvatsku doprava autobusem. Síť autobusových spojení je na území země skutečně hustá a dostanete se tak bez problémů prakticky kamkoliv. Frekvence spojení mezi velkými městy je častá a to samé se dá říci i spojení mezi městy ležícími podél pobřeží.

Mezi největší dopravce patří společnosti Croatia Bus, Arriva Croatia a zapomenout nesmíme ani na Flixbus, který také provozuje vnitrostátní linky.

Vlakem

„Doprava po kolejích“ je zajišťovaná Chorvatskými železnicemi HZPP. Železniční síť spojuje všechna velká města, přičemž jedinou výjimkou je Dubrovník. Celkově se dá říci, že železniční doprava v Chorvatsku si v poslední době zlepšila reputaci, neboť do modernizace vlakových souprav i infrastruktury byly investované nemalé prostředky. Přesto jsou však vlaky v porovnání s dopravou autobusovou pomalejší. Pokud tedy máte na výběr mezi vlakem a autobusem, volte spíše variantu dopravy po silnici.

Jízdenky se kupují před na vlakem nádraží nebo online na stránkách Chorvatských železnic. Tamtéž naleznete i kompletní jízdní řády. Jestliže víte o plánované cestě v budoucnu, vyplatí se jízdenky rezervovat s předstihem, můžete tak pár kun ušetřit. Na slevy se mohou těšit i studenti (disponující průkazem ISIC) a mladí cestující do 26 let věku.

Lodí

Chorvatské pobřeží má délku téměř 2 000 km. V jeho blízkosti se zároveň nachází více než tisícovka ostrovů, z nichž je téměř 50 obydleno. Nikoho tedy jistě nepřekvapí, že rozšířeným způsobem dopravy je i ta lodní. Spoustu užitečných informací o lodní dopravě a spojení s jednotlivými ostrovy vám poskytne stránky Croatia Ferries. 

Jízdenky na trajekty lze kupovat s předstihem online, ale pořídíte je i přímo na místě v přístavu. Nikdo vám však nezaručí okamžitou přepravu, neboť zejména v letních měsících bývá na exponovaných trasách o tento způsob dopravy pořádný zájem. Z velkých společností operujících na mnoha trasách zmíníme např. Jadroliniju.

Letadlem

Navzdory nevelké rozloze Chorvatska na jeho území funguje i vnitrozemské letecká doprava. Národní aerolinka Croatia Airlines nabízí letecká spojení mezi Záhřebem a Dubrovníkem, Pulou a Splitem. V letní sezoně se k obsluhovaným destinacím přidává i ostrov Brač. Croatia Airlines létají i do východochorvatského Osijeku, který spojují s Dubrovníkem a Splitem. Na letecké mapě naleznete i Zadar, odkud se na křídlech této aerolinky dostanete do Puly a Záhřebu.

Druhou leteckou společností, jejíž služby můžete na území Chorvatska využít je Trade Air. Tato aerolinka operuje lety z Dubrovníku, Osijeku, Puly, Rijeky, Splitu a Záhřebu.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 26. 6. 2020

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)