Moldavsko

Moldavsko

Itineráře
0 vzorů
Seznamka
0 lidí
Sezóna
duben–září
Víza
NE; stačí občanský průkaz
Cenová hladina
Očkování
NE

Moldavsko, oficiálním názvem Moldavská republika, je malý východoevropský stát ležící mezi Rumunskem (západní hranice) a Ukrajinou (východní hranice). V Moldavsku žijí necelé 4 miliony obyvatel na rozloze odpovídající cca 43 % České republiky. Moldavsko je tak o něco větší než Morava s českou částí Slezska dohromady. Někdy je tento stát nepřesně označován jako Moldávie, nicméně historické území Moldávie se dnes rozkládá na území nejen Moldavska, ale i sousedních Rumunska a Ukrajiny. Hlavním městem a zároveň centrem celé země je Kišiněv. Podél východní hranice s Ukrajinou se rozkládá de facto nezávislý stát – Podněsteří neboli Podněsterská moldavská republika, která si od roku 1991 nárokuje nezávislost na Kišiněvu. Úzký pruh země podél řeky Dněstr je mezinárodně uznaný pouze Náhorním Karabachem, Jižní Osetií a Abcházií. Dlouhodobě ho ovšem podporuje Rusko.

Najít turismem minimálně políbenou zemi v Evropě je zapeklitý oříšek. Moldavsko tuto charakteristiku ovšem splňuje naprosto přesně. V případě cestování do Moldavska budete mít pocit, že jste se vrátili v čase o pár desítek let. Za téměř reálný „skanzen komunismu“ pak označíte separatistickou republiku Podněsteří a jeho metropoli Tiraspol.  Moldavsko vás sice neuhrane památkami nebo úchvatnými přírodními scenériemi, nicméně jeho návštěvy rozhodně litovat nebudete. Pro našince extrémně nízké ceny, vřelé přijetí od tamějších obyvatel a skvělé moldavské víno jsou jen několika atributy, proč se vydat na výlet právě do Moldavska. 

Zajímavosti

Moldavsko

  • Kišiněv – moldavské hlavní město, která vás pravděpodobně příliš neuchvátí. Na procházku centrem vám vystačí půl den. Minout byste neměli několik parků (Cathedral Park  & Dendrariu Park), přičemž u prvně zmiňované narazíte na sochu Štěpána III. Velikého a Vítězný oblouk. Nedaleko „Central parku“ si dejte dobrou kávu v podniku Tucano a hlad zažeňte v restauraci s názvem „La Placinte“.
  • Milestii Mici – největší vinná sbírka na světě. V celém podzemním komplexu, ležícím 16 km jižně od Kišiněva, je uložen více než 2 miliony lahví vína.
  • Cricova – druhé největší vinné sklepy v Moldavsku nacházející se 15 km severně od Kišiněva. Do Cricovy se pohodlně dostanete maršrutkou a zpět do Kišiněva se jistě budete vracet v dobré náladě. Poměr cena vs. kvalita je u místního vína vážně skvělý.
  • Orheiul Vechi – jeskynní klášter ze 13. století a nejznámější památka v zemi (z Kišiněva cca 55 km na sever).
  • Capriana – jeden z nejvýznamnější klášterů v Moldavsku. Nachází se 40 km severozápadním směrem od Kišiněva.

Podněstří

  • Tiraspol – hlavní město Podněsterské moldavské republiky ležící na levém břehu řeky Dněstr. Všechna zajímavá místa naleznete poblíž „Bulváru 25. října“: budovu parlamentu, likérku Kvint, palác Sovětů, jezdeckou sochu ruského vojevůdce Suvorova či pomník s tankem T-34. Západně od města (směrem na Bender) se nachází fotbalový stadium místního klubu Sheriff, který jakoby snad do této země nepatřil (příliš se neliší od evropských stánků), i areál firmy Aquatir. Ta se zaměřuje na chov jeseterů a kaviár je jedním z mála zajímavých suvenýrů, které můžete dovézt kamarádům.
  • Bender – druhé největší město Podněstří (moldavsky “ Tighina“) ležící na pravém břehu řeky Dněstr. Mj. se jedná o nejvýznamnější přístav na této řece. Hlavní dominantou města je však pevnost ze 16. století. Pevnost je nově zrekonstruována a její malá část i zpřístupněna veřejnosti, zbytek nadále využívá podněsterská a ruská armáda.

Víza

Pro cestování do Moldavska  nepotřebujete víza, dokonce ani cestovní pas. Moldavsko totiž můžete navštívit i s občanským průkazem. 

Doprava

Doprava do Moldavsko

Přímou linku mezi pražským Letištěm Václava Havla a moldavským hlavním městem, Kišiněvem, provozuje maďarský nízkonákladový dopravce Wizz Air. Zpáteční letenky do Moldavska můžete relativně často sehnat i za méně než dvě tisícovky! Doba letu z Prahy do Kišiněva je 2 hodiny.

Doprava po Moldavsku

Samozřejmě si v Moldavsku můžete půjčit auto (širokou nabídku vozů hledejte v naší autopůjčovně), ale z našeho pohledu to není nutné. Spíše využívejte tamější veřejnou hromadnou dopravu, která je velmi levná. Z Kišiněva pravidelně vyjíždí tradiční maršrutky do všech koutů země. Pohodlně se tak dostanete k vinným sklepům do Cricovy či do podněsterského Tiraspolu. Lístky se kupují buď přímo u řidiče anebo na nádraží u příslušného okénka.

Využít můžete i dopravy po železnici. A to např. na trase mezi Kišiněvem a Oděsou se zastávkou v Tiraspolu nebo na trase do rumunské Bukurešti.

Počasí

Moldavsko se nachází v mírném podnebném pásu a počasí je na jeho území tedy velmi podobné tomu v České republice. V zimě mohou teploty klesnout pod bod mrazu, zatímco během letních měsíců nejsou výjimkou horké dny, kdy teplota ukazuje více než 30 °C. Nejdeštivějšími měsíci jsou květen, červen a červenec (to jsou měsíce, kdy by ve vašem batohu neměla chybět pláštěnka). Nejideálnější dobou k návštěvě Moldavska pak bude závěr léta (srpen či září).

Měna & peníze

Oficiální měnou je na území Moldavska moldavský leu/lei (MDL). V oběhu se můžete setkat s bankovkami v nominálních hodnotách (1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1 000 leu) a mincemi (1, 5, 10, 25 a 50), kterým se říká „ban“.

Ceny v Moldavsku jsou pro našince skutečně nízké a prakticky vše zde pořídíte levněji než jste zvyklí ze své domoviny. Platí to samozřejmě i o ubytovacích službách, restauracích či veřejné dopravě. Dovolená v Moldavsku vás na majlant rozhodně nevyjde.

S platební kartou si vystačíte pouze v lepších restauracích v Kišiněvě (hlavní město). Při nákupech ve stáncích či menších obchodech a kdekoliv mimo hlavní město budete odkázáni na hotovost. Tu si můžete vyměnit v některé ze směnáren (ideálně za eura nebo americké dolary – někde dokonce naleznete i vypsané kurzy vůči české koruně), nebo vyhledat bankomat (např. Victoria Bank).

Podněsteří (Podněsterská Moldavská Republika)

Podněsterský rubl (PRB) je měnou, kterou budete potřebovat při návštěvě separatistické Podněsterské moldavské republiky. Vzhledem k vysoké inflaci  a nestálému kurzu si bankovky doporučujeme vyměnit až přímo v Tiraspolu. Snažte se také všechny podněsterské rubly utratit během výletu, neboť po opuštění Podněsteří  se jich budete zbavovat velmi těžko. Alternativně je tamějších restauračních i ubytovacích zařízeních možné platit americkým dolarem. V Podněsteří nefungují běžné platební karty VISA nebo Mastercard, fungují tam pouze karty jejich systému Raduga.

Jazyk & náboženství

Úředním jazykem je rumunština (dříve to byla moldavština, která se však od samotné rumunštiny lišila jen pramálo). V Podněsteří se naopak používá ruský jazyk – s ním se mj. relativně dobře domluvíte i na území Moldavska. Na anglický jazyk spoléhat nelze, jeho znalostí disponuje jen mladší populace a reálně použitelná pro vás bude pouze v „lepších restauracích a hotelech“.

Co se náboženství týče, jsou Moldavané velmi věřící. 93 % obyvatelstva se hlásí k pravoslavné církvi. Ta je zde zastoupena ve dvou mutacích jako: Moldavská pravoslavná církev (podřízená ruské pravoslavné církvi) a Pravoslavná církev Besarábie (podřízená Rumunské pravoslavné církvi).

Bezpečnost & očkování

Při cestách do Moldavska není třeba žádných očkování. Jako turisté si dejte pozor na drobné kapsáře, a to zejména na místech s vyšší koncentrací lidí (tržiště, nádraží atd.). Jinak je na základě našich zkušeností Moldavsko bezpečnou zemí.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 16. 9. 2021

Akce

Už ti letenky nikdo nevyfoukne
Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)