14.9.2018

O této nabídce

Vietnam je nádherná země a opravdu každý by měl tuto jihoasijskou končinu navštívit. Ovšem pro vstup do této země potřebujete víza. Jelikož je více variant a možností kde a jakým způsobem si vízum zařídit, tak jsme se rozhodli, že to sepíšeme, jelikož i my si tím stejným procesem prošli.

Takže jaké vízum potřebujete a jak ho získat?

Nejčastější příklady:

 

1) Jedu do Vietnamu cca na 2-3 týdny za poznáním

 

  • Jaké vízum potřebuji:      jednovstupové vízum na 30 dnů
  • Jak si ho zařídit:                e-vízum
  • Kolik mě bude stát:          25 $/vízum

 

2) Vietnamem projíždím, ale budu vždy přejíždět mezi letišti / během jednoho měsíce chci navštívit i okolní země a odlétat opět z Vietnamu

 

  • Jaké vízum potřebuji:   vícevstupové vízum na 30 dnů
  • Jak si ho zařídit:             víza „on arrival“ se schvalovacím dopisem
  • Kolik mě bude stát:        50 $/vízum + 6 -20 $/schvalovací dopis

 

3) Jsem fakt dobrodruh, jedu do Vietnamu na delší dobu a chci se podívat i do okolních států

 

  • Jaké vízum potřebuji:    vícevstupové na 90 dnů
  • Jak si ho zařídit:             víza „on arrival“ se schvalovacím dopisem
  • Kolik mě bude stát:        50 $/vízum + 15-40 $/schvalovací dopis

 

Tak teď už víš, jaké vízum potřebuješ. Teď už jen vědět, jak si ho zařídit:

 

a) E-vízum

Jedná se o novou testovací verzi od roku 2017 do začátku roku 2019. Zařizuje se online.

Druhy víz:

– pouze jednovstupové měsíční.

Výhody: 

– jedná se o nejjednodušší způsob zařízení, objednává se totiž online na webových stránkách imigračního vietnamského úřadu,

– také se jedná o nejlevnější variantu,

– zároveň můžete do země vstoupit i po zemi (což s vízem „on arrival“ není možné).

Nevýhody: 

– jedná se o nový způsob získání povolení k pobytu ve Vietnamu, tudíž ne na všech hraničních přechodech ho znají a může tak při vstupu nastat menší problém.

Další:

– pokud si chcete vízum zařídit tímto způsobem, budete k tomu potřebovat: fotku z pasu, naskenovanou první stránku z pasu a samozřejmě vyplněný online formulář. Vše se platí online. Seznam hraničních přechodů, kde můžete vstoupit do země s tímto e-vízem, naleznete zde >>

b) Víza „on arrival“ se schvalovacím dopisem

Před příletem je třeba si zažádat o schvalovací dopis, který pak předkládáte na letišti po příletu a na základě kterého vám pak vydávají víza „on arrival“.

Druhy víz:

– všechny druhy turistických víz (jednovstupové, vícevstupové, měsíční, 90 denní).

Výhody:

–  tímto způsobem se dají sehnat všechny typy turistických víz (i dlouhodobější a vícevstupová).

Nevýhody:

– musíte žádat o schvalovací dopis a poté si vystát krátkou frontu na letišti, abyste po předložení schvalovacího dopisu získali vízum „On arrival“,

– tyto víza je možné zařídit/dostanete ale pouze na mezinárodních letištích (nikdy ne při hraničním přechodu po zemi).

Další: 

– o schvalovací dopis žádáte u jedné z agentur (viz níže). Tento „approval letter“ vám dorazí během 2-3 pracovních dnů emailem a který posléze předložíte u okénka na letišti. Na základě předložení tohoto dopisu, 2 fotografií a vyplněného vstupního formuláře vám poté vydají vízum na počkání,

– více informací o schvalovacím dopisu naleznete níže.

 

 c) Na velvyslanectví Vietnamu v Praze (Plzeňská 214/2578, 150 00, Praha 5)

více informací o velvyslanectví zde >>

Druhy víz:

– úplně všechny druhy víz (turistické i obchodní).

Výhody:

– výhodou je, že vízum dostanete již před vstupem do země, tudíž nemusíte na letišti na nic čekat a jít rovnou na imigrační kontrolu,

– další výhodou je, že můžete při vstupu do země použít jakýkoliv mezinárodní legální přechod (tzn. nejen hlavní letiště, ale i hraniční přechody se sousedními zeměmi apod.).

Nevýhody:

– je nejdražší, časově nejnáročnější a rozhodně nejméně pohodlný – fyzicky se musíte dostavit na velvyslanectví v Praze. Proto je tento způsob obstarávání víza nejméně využívaný.

Další:

– seznam hraničních přechodů, kde můžete vstoupit do země s vízem z velvyslanectví, naleznete zde >>

 

Schvalovací dopis

Schvalovací dopis potřebujete, pokud žádáte o víza „on arrival“. O tento dopis žádáte u jedné z níže uvedených agentur (samozřejmě jich existuje více, ale tyto jsou certifikované a osvědčené):

Zde vyplníte žádost o schvalovací dopis a rovnou zaplatíte za tuto žádost přes Paypal nebo online (za samotné vízum platíte na letišti). Tento schvalovací dopis vám během 2-3 pracovních dnů přijde emailem. Dopis si vytiskněte dvakrát, budete jej pak předkládat na letišti.

Abyste se nelekli – na schvalovacím dopisu nebudou pouze Vaše jména, ale jména a údaje dalších cestovatelů, kteří se chystají do Vietnamu. Vůbec nic to neznamená, pouze jste si zažádali o víza ve stejný den.

Níže naleznete vzor schvalovacího dopisu, abyste věděli, jak vypadá (jedná se o schvalovací dopis pro mou maličkost – víza 90 dní, jednovstupová).

Náhled schvalovacího dopisu najdete zde >>

 

Co dělat na letišti po příletu

Na mezinárodních letištích ve Vietnamu po příletu půjdete k okénku označeném jako „visa on arrival“ apod. (toto okénko je samozřejmě ještě před imigrační kontrolou). U okénka předložíte již získaný „approval letter“ (2 x vytištěný), vyplněný formulář (2 x vytištěný), 2 fotografie. U druhého okénka, až si vás zavolají, tak vízum zaplatíte příslušnou částku (musí se platit jen v hotovosti v $ nebo v VND). Dostanete potvrzení o zaplacení, které je dobré si u sebe po celou pobytu ponechat (občas ho při policejní kontrole hlídka chce vidět).

 

Bezvízový ostrov Phu Quoc

Výjimkou je vietnamský ostrov Phu Quoc, nacházející se na jihu Vietnamu, kam vízum nepotřebujete. Musíte ale přicestovat a odcestovat přes mezinárodní letiště a nesmíte ostrov opustit jiným způsobem. Není tedy ani možné přiletět a počítat s tím, že budete dále pokračovat v cestování po Vietnamu (tedy rozhodně ne legálně) 😊.

Pro všechny typy víz je samozřejmostí platnost pasu ještě 6 měsíců po návratu.

Pozor! Pokud máte ve Vietnamu mezipřistání (například pak pokračujete na Phu Quoc, kam víza nepotřebujete), ověřte si, že při přestupu neopustíte tranzitní prostor. Je dost možné, že budete muset změnit terminál (v horším případě letiště) a pak to vízum potřebujete!

Šťastnou cestu!

 


6
Zapoj se do diskuze

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jíťa - www.zaletsi.czJiříJarin de PuleMartinJita Recent comment authors
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
AM
Host
AM

zdravím, formulář pro víza po mě chce adresu, kde budu- jak to vyplnit když budu cestovat sem a tam? musí se také vyplňovat přesná doba pobytu, nebo si prostě napsat 30 a neřešit jestli 15 nebo 16dnů. děkuji

Martin
Host
Martin

Zdravím, prosím o informaci, co dělat na letišti po příletu, pokud si zařídím víza přes E-vízum. Děkuji.

Jarin de Pule
Host
Jarin de Pule

taky mě to zajímá…a ohledně vytisknutých formulářů.

Jiří
Host
Jiří

Dobrý den,
pokud se chci do Vietnamu dostat přes hraniční přejezd a jiným přejezdem Vietnam opustit, čili ve Vietnamu budu souvislé období a nebudu se do něj vracet, platí takto jednorázové vízum? Děkuji.

Už ti letenky nikdo nevyfoukne

Nejlepší akce aerolinek jsou pryč často i během několika minut a bohužel se nikdy nedostane na každého. Nastav si naše e-mailové notifikace, stáhni si appku a o každé akci budeš zaručeně vědět jako první. Jen blázen dává svým soupeřům dobrovolně náskok, no ne? :)
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)