5 nejžhavějších destinací roku 2020
1.3.2020

5 nejžhavějších destinací roku 2020

Kam letos na dovolenou? Mallorcu i Thajsko už máte za sebou a lákají vás nové zážitky? Pojďte se s námi podívat na 5 nejžhavějších destinací, které stojí za to v roce 2020 navštívit. Jsou to místa, která se vlivem nárůstu turistického ruchu mohou velmi rychle proměnit. Neváhejte proto ani chviličku a navštivte je ještě letos! Možná je to novým leteckým spojením z Prahy, možná novou vízovou politikou anebo prostě jen fascinujícími scenériemi. Tohle je naše TOP pětka:

🇷🇺 Altaj

5 nejžhavějších destinací roku 2020

Altajská republika a s ní i pohoří Altaj leží na sibiřské pustině, nicméně je velmi odlišná od okolního Ruska. Altaj má jinou kulturu, náboženství i jazyk, Altajci samotní se liší od ruského lidu. Hlavním důvodem, proč se sem vydat, je panenská a dokonale čistá příroda. Jak kdyby mongolské stepi se střídají s nedotčenou tajgou, v říčních korytech teče průzračná voda, kterou lze bez obav pít. Altaj dává příležitost rybaření, chození po horách, projížďkám na koních, raftingu, meditaci… Na ulicích se prodávají uzení lipani, sladký med, medovina a cedrové ořechy. Vrcholky kolem se tyčících hor se nazývají Krasavice, Sen a Pohádka.

Že to zní jako pohádka? Ne na dlouho. Dříve se po této krajině procházeli jen Altajci samotní, nicméně před pěti lety potkali ve svých horách prvního Rusa. Před třemi lety začaly u řek vznikat první kempy a nyní se u nejkrásnějších míst tyčí chaty a další ubytování. Samotu zde sice stále najdete, ale nemusí tomu být na dlouho. Navštivte Altaj dříve, než ztratí své kouzlo. Navštivte Altaj v roce 2020.

Nejvýhodnějším spojením na Altaj budou přímé lety z Prahy do ruského Novosibirsku v podání společnosti S7 Airlines. Zpáteční letenky z Prahy pořídíte v „light tarifu“ za ceny lehce překračující 7 tisíc Kč. Případně využijte jakýchkoliv zajímavých letenek do Moskvy a následně si celý výlet zpestřete jízdou po Transsibiřské magistrále.

🇫🇴 Faerské ostrovy

5 nejžhavějších destinací roku 2020Máte rádi přírodu norskou, skotskou a islandskou? Pak jsou pro vás Faerské ostrovy jako stvořené. 18 kousků země ležících v Atlantském oceánu mezi Norskem, Skotskem a Islandem dává na odiv ze všech těchto destinací to nejlepší. Dechberoucí fjordy, tříšť vodopádů, majestátní útesy, zelené pastviny… Oproti jiným podobně nádherným destinacím si tu scenérii ale budete moci vychutnávat sami, nerušeni.

Turistů je na Faerských ostrovech minimum a to jim přidává na kráse. I to se ale může změnit. Proto doporučujeme všem milovníkům severské krajiny letět za poznáním Faer v roce 2020.

Nejvýhodnější cestou na Farské ostrovy z hlediska finančního kritéria se v poslední době stala kombinace levných letenek do dánské Kodaně (Ryanair, ČSA či Norwegian) a následný přískok s Atlantic Airways. V případě takovéto kombinace vás letenky nemusí vyjít na více než 4-5 tisíc Kč. V případě preference klasické zpáteční letenky se vyplatí sledovat nabídku KLM, v jejímž rezervačním systému se několikrát do roka objeví letenky z Prahy za cenu pohybující se kolem 6 tisíc Kč.

🇨🇴 Kolumbie

5 nejžhavějších destinací roku 2020Schována ve stínu Peru a Chile, i Kolumbie má cestovatelům co nabídnout. Je toho mnoho! Výhledy do krajiny jsou zde nesmírně podmanivé a fotogenické, místní kafe je světově vyhlášené, roste tu ovoce pojmenované čerimoja, údajně jedno z nejlahodnějších ovocí světa, chutná po máslu a vanilce. El Peñón de Guatapé se tyčí vysoko k nebi nad řekou, zajisté vám zůstane zarytý hluboko v srdci. Treky v údolí La Cocora a v národním parku Los Nevados stojí za každý kilometr. Koloniální budovy s pestrobarevnou fasádou hrdě stojí v ulicích Bogoty a proslulá Cartagena je zas milionovým přístavem. Noci víří v ulicích Cali a Barranquilly.

V posledních letech Kolumbie zažívá nárůst turismu, a to snad kvůli lepšící se bezpečnostní situaci v porovnání s časy minulými. Možná se opakujeme – navštivte Kolumbii dřív, než ji zaplní davy turistů.

Není tomu tak dávno, co ceny zpátečních letenek z Prahy atakovaly magickou hranici 10 tisíc Kč. Z nedaleké Vídně se pak dají zpáteční letenky standardně pořídit za cca 12 tisícovek!

🇲🇩 Moldavsko a Podněstří

5 nejžhavějších destinací roku 2020

Moldavsko a Podněsteří (de facto nezávislý stát, de iure součást Moldavska) jsou velice málo prozkoumaným koutem Evropy. Zdejší obyvatelstvo je velmi ochotné a vřelé, jídlo lahodné a víno přímo skvělé, a co víc – vše opravdu za levno. Výlet do Moldavska a Podněstří vás nemůže zklamat, jen mile překvapit. Navštivte mnoho pamatující Kišiněv a nedaleké vinařství Cricova, vinné sklepy v Milesti Mici – největší svého druhu na světě. Neopomeňte kláštěr Orheiul Vecchi a Podněstří vám ukáže postsovětskou realitu (tady je komunismus ještě „sexy“). Prohlédněte si pomník tanku T-34, objednejte se na prohlídku jeseteří sádky spolu s fabrikou na kaviár Aquatir a likérky Kvint. Výlet zakončete ve městě Bender proslaveném svou skvostnou pevností. Moldavsko a Podněstří jsou velice málo prozkoumaným koutem Evropy, potěší tak každého, kdo rád cestuje za hranice mainstreamu.

Nízkonákladový dopravce Wizz Air navíc na konci loňského roku začal operovat přímou linku z Prahy do Kišiněva, a to hned dvakrát týdně (středa večer a neděle – tedy v ideální kombinaci na prodloužený víkend). Ceny letenek se pohybují ve stokorunových částkách – toho by byl hřích nevyužít!

🇸🇦 Saúdská Arábie

5 nejžhavějších destinací roku 2020

Ropné království se pyšní ryze orientálními městy jako Džidda, Rijád, Al Ula, Taif a Nadžrán. Mísí v sobě autentické stavby i moderní architekturu, nabízí všemožné zboží na svých soukách. Města ale nejsou jedinými poklady Saúdské Arábie. Každý cestovatel by měl navštívit hory a poušť, poznat velbloudáře, pozorovat sklizeň datlí. Na jihu království v Asírských horách bydlí květinoví lidé, seznamte se a pochopte jejich kulturu. Vydejte se ke skalnímu městu Madain Saleh, velice podobnému jordánské Petře – jen bez davů turistů. Saúdská Arábie je také skvělou destinací pro safari v písečných dunách a koupání, šnorchlování či potápění v Rudém moři.

Saúdská Arábie otevřela své brány světu teprve velmi nedávno, konkrétně na konci září 2019. Teprve od té chvíle lze získat turistická víza a Saúdskou Arábii tak navštívit jako turista. Nezapomeňte ale, že turismus v plenkách znamená nejen nezapomenutelné exotické zážitky, ale také jisté komplikace – v Saúdské Arábii nenajdeme mnoho hotelů, resortů ani o této zemi nezjistíme mnoho informací, proto ji doporučujeme spíše pro pokročilé cestovatele.

Nejlevnější letenky z Prahy do Rijádu či Džiddy pořídíte v akcích u tureckého Pegasusu za ceny oscilují kolem 5 tisíc Kč. Standardní cena letenek se však pohybuje na dvojnásobku ceny akční (často nejlépe s Turkish Airlines z Vídně).

 

Doufáme, že jsme vás inspirovali, kam letos na dovolenou. Nezapomeňte sledovat naše akční letenky, každý den přinášíme nové úlovky!

Napište nám do komentářů, jaké jsou ty nejžhavější destinace pro rok 2020 vaší optikou! Své cestovatelské zážitky, nejen z těchto zemí, můžete sdílet v naší diskuzi. 🙂

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)