Létání se zvířaty
4.10.2019

Létání se zvířaty

Dnes přinášíme článek pro všechny milovníky pejsků, kočiček a dalších chlupáčů. Pro páníčky, kteří si neumí představit dovolenou bez svých čtyřnohých mazlíčků. Podíváme se spolu na to, co musí zvířátko splňovat, aby vůbec mohlo cestovat. Prozradíme, které aerolinky zvířata přijmou a které nikoliv, a kolik to stojí. Pokračujte ve čtení o létání se zvířaty.

Cílová destinace

Než se začnete zabývat letenkou, zjistěte si více informací o zemi, do které se chystáte. Země může mít své podmínky pro vstup se zvířaty.

🇪🇺 EU

Po celé Evropské unii platí několik základních podmínek. Zvíře musí být označeno mikročipem, označení provádí veterinář. Označení zvířete tetováním je platné pouze pokud je tetování jasně čitelné a bylo provedeno před 3. červencem 2011. Zvíře také musí mít svůj cestovní pas. Cestovní pasy vydané před 28. prosincem 2014 jsou stále platné, nicméně nyní se již vydávají pasy nové. Cestovní pas pro zvíře vám vydá veterinář s oprávněním vydávat pasy, najděte si takového v praktickém vyhledávači.

Psi, kočky a fretky starší 12 týdnů musí být očkovaní proti vzteklině. Zvíře musí být naočkováno veterinářem alespoň 21 dní před cestou. Mláďata mladší 12 týdnů, která proti vzteklině očkovaná nejsou, mohou cestovat jen do některých zemí. Jejich seznam najdete na stránkách Evropské komise.

Toto jsou obecné podmínky pro vstup se zvířetem do zemí Evropské unie, nicméně jednotlivé země EU mohou mít své vlastní podmínky. Například Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko vyžadují ošetření proti echinokokům (odčervení) všech psů, a to 120-24 hodin před vstupem na jejich území. Mrkněte na stránky Evropské komise a přečtěte si podmínky specifické pro vaši cílovou destinaci.

🌎 Svět

Podmínky vstupu se zvířetem na území vybraných zemí se dočtete na webu Státní veterinární správy, u jiných zemí je nutné kontaktovat jejich velvyslanectví.

S jakou aerolinkou a za kolik?

Už víte, kam byste rádi letěli, a že splňujete všechny podmínky dané země. Teď je čas najít aerolinku, která vás tam i s vaším čtyřnohým přítelem dopraví.

Některé aerolinky létání se zvířaty neumožňují vůbec, ty ostatní zas za rozlišných podmínek a za rozlišné ceny. Klasické aerolinky vám většinou vyjdou vstříc víc, než aerolinky nízkonákladové. Úplné a aktuální podmínky pro létání se zvířaty najdete vždy na webu aerolinky. Pojďme se spolu podívat na několik příkladů pro představu.

✈ Air Canada přepraví zvíře v kabině za 50 CAD na vnitrostátních a za 100 CAD na mezinárodních letech, v zavazadlovém prostoru pak za 105 CAD na vnitrostátních a za 270 CAD na mezinárodních letech

✈ Air France přepraví zvíře v kabině za 30 – 125 EUR, dle destinace, a v zavazadlovém prostoru za 75 – 200 EUR, dle destinace

✈ American Airlines přepraví zvíře v kabině za 125 USD a v zavazadlovém prostoru za 200 USD

✈ ČSA a Smartwings přepraví zvíře v kabině za 1530 CZK a v zavazadlovém prostoru za 3100 CZK

✈ EasyJet, Ryanair ani Wizz Air létání se zvířaty neumožňují vůbec, jedinou výjimkou jsou asistenční psi

✈ Emirates přepravuje zvířata pouze v zavazadlovém prostoru a to za 500 – 800 USD, dle destinace a hmotnosti, výjimku pro přepravu v kabině mají sokoli a asistenční psi

✈ Lufthansa přepraví zvíře v kabině za 50 – 110 EUR, dle destinace, a v zavazadlovém prostoru za 80 – 300 EUR, dle destinace a rozměrů schránky

✈ Qatar Airways přepravuje zvířata pouze v zavazadlovém prostoru a to za 200 – 450 USD, dle destinace a hmotnosti, výjimku pro přepravu v kabině mají sokoli a asistenční psi

Pozor, mnoho aerolinek nepřepravuje „tuponosá“ plemena psů ani koček, kterými jsou například mops, buldok a perská kočka, a to kvůli jejich zdraví. Tato plemena by totiž mohla bojovat s respiračními problémy při výkyvech teplot a sníženém tlaku v letadle. Některé aerolinky nepřepravují ani bojová plemena psů, a to pro jejich potenciální agresivitu.

🐶 Asistenční psi a zvířata emocionální podpory

Guide dogs neboli asistenční psi pro zrakově či jinak hendikepované mohou letět v kabině letadla u všech aerolinek a to bezplatně. Tito cvičení psi nemusí být zavření ve schránce, stačí postroj a vodítko.

Emotional support animals neboli zvířata emocionální podpory mohou letět na všech letech s aerolinkami Spojených států amerických a na letech do Spojených států amerických se všemi aerolinkami. Je to dáno federálním zákonem. Tato zvířata mohou být nejen psi a kočky, ale třeba i poníci. Nemusí být nijak trénovaní, jejich jediným úkolem je uklidnit svého páníčka. Aby zvíře mohlo letět jako emocionální podpora, páníček musí mít potvrzení od psychologa o své potřebě této emocionální podpory a zvíře musí mít potvrzení od veterináře o svém vhodném chování. Zvířata emocionální podpory létají na palubě letadla, nemusí být zavření ve schránce a létají zdarma.

V kabině nebo v zavazadlovém prostoru?

Odpověď na tuto otázku bohužel nezáleží na vás, ale na aerolince. Je pochopitelné, že byste svého mazlíčka měli nejraději u sebe, možné to je ale jen u malých pejsků a kočiček. A sokolů, na křídlech aerolinek Perského zálivu.

💺 V kabině

Záleží jak na hmotnosti, tak na rozměrech schránky. Hmotnost se počítá zvířete i se schránkou a maximální hmotnost pro přepravu v kabině je většinou stanovena na 8 kg. Maximální rozměry schránky pro přepravu v kabině si stanovují aerolinky různě. Třeba u Air France je to 46 x 28 x 24 cm, u ČSA 43 x 30 x 27 cm a u Lufthansy 55 x 40 x 23 cm.

Zároveň ale musí být schránka dostatečně velká, aby si v ní mazlíček mohl stoupnout, lehnout i otočit. Schránka musí mít nepropustné dno a být vystlaná savým materiálem, třeba dekou. Schránka i s mazlíčkem musí být po celou dobu letu umístěná pod sedadlem před vámi a mazlíčka z ní nesmíte vyndavat.

V kabině letadla mohou být maximálně dva mazlíčci, a to vždy dva psi anebo dvě kočky, kombinace není možná. U aerolinií Perského zálivu je to maximálně šest sokolů na palubě. Proto (a nejen proto) před koupí letenky vždy kontaktujte aerolinku a letenku kupte až s vědomím, že vám s přepravou vašeho čtyřnohého (či okřídleného) kamaráda vyjde aerolinka vstříc.

Těžší či větší zvíře a jiné zvíře než psa a kočku (či sokola) je možné přepravit pouze v zavazadlovém prostoru.

🧳 V zavazadlovém prostoru

I v zavazadlovém prostoru platí pro zvířata a jejich schránky omezení hmotnosti a rozměrů. Maximální hmotnost pro přepravu v zavazadlovém prostoru je většinou stanovena na 32 kg. Těžší zvířata, a to až do 75 kg včetně schránky, vám za poplatek přepraví jen vybrané aerolinie. Maximální rozměry schránky pro přepravu v zavazadlovém prostoru si stanovují aerolinky různě, u ČSA je to 130 x 69 x 80 cm a u Emirates a Qatar Airways 300 cm v součtu všech tří stran.

Zároveň ale musí být schránka dostatečně velká, aby si v ní mazlíček mohl stoupnout, lehnout i otočit. Musí v ní být miska s vodou a s krmivem, a to tak, aby bylo obojí možné doplnit zvenku. Super jsou misky k upevnění na dvířka schránky, nejlépe plastové, aby neporanily vaše zvířátko při turbulenci. Schránka musí mít nepropustné dno a být vystlaná savým materiálem, třeba dekou. Kupte schránku s certifikátem IATA. Je nejen praktická, ale některými aerolinkami dokonce vyžadovaná.

Jak cestu mazlíčkovi zpříjemnit

Nebudeme vám nic nalhávat, cesta letadlem není pro mazlíčky zrovna kladnou zkušeností. Zvažte, jestli by vašemu pejskovi nebo vaší kočičce nebylo lépe spíš doma u příbuzných, než s vámi na dovolené.

Pokud s vámi přeci jen mazlíček na dovolenou poletí, připravte ho na to předem. Nechte ho zvyknout si na cestovní schránku v bezpečí domova, nikdy jej do ní ale nenuťte.

Před odletem dejte čtyřnohému příteli napít a vyvenčete jej. Do misky ve schránce mu nalijte vodu. Alternativou je nechat misku s vodou zmrznout v mrazáku, bude se pak při letu rozpouštět postupně a nehrozí vylití.

Někteří páníčkové dávají svým zvířatům sedativa, aby let lépe nesli. Veterináři to ale nedoporučují. Zaprvé protože na zvířeti pak není znát, zda mu něco je, a zadruhé protože by se mohlo udusit, kdyby turbulence otočily jeho tělo do špatné polohy. Spousta lidí věří mýtům, že teplota v zavazadlovém prostoru letadla klesá až pod bod mrazu. Nebojte, i zavazadlový prostor je při přepravě zvířete klimatizován a jeho teplota se pohybuje kolem 20 °C. Větším problémem je spíš hluk motorů, který může vašeho mazlíčka stresovat. Obecně bývá pro zvířata (podobně jako pro lidi) traumatický první let, další už ale snáší lépe.

Přejeme pevné nervy a šťastnou cestu vám i vašim zvířecím kamarádům. 🐾

A nezapomeňte se podělit o své zkušenosti a tipy k létání se zvířaty v naší diskuzi. 🙂

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)