Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně
7.8.2019

Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně

Ať už se chcete kochat přímořskými scenériemi Kalifornie z nablýskaného kabrioletu anebo prohánět mezi vulkány a vodopády Islandu s pořádným teréňákem, náš srovnávač autopůjčoven je tu pro vás. Srovná ceny všech autopůjčoven ve vaší destinaci a ukáže podmínky půjčení. Vy si tak můžete jednoduše vybrat to auto, které nejlépe odpovídá vašemu očekávání. Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně? Je to jednoduché! Poprvé postupujte podle našeho návodu krok za krokem, podruhé vám to už půjde samo.

Krok za krokem

Auto si určitě zarezervujte co nejdříve, ceny jsou tak nejnižší. I kdybyste náhodou v budoucnu našli nižší ceny anebo se rozmysleli pro jiné auto, 99% autopůjčoven má storno bez poplatku, a to až 48h před vypůjčením. Proto rezervaci můžete v případě potřeby zrušit a udělat novou. Náš srovnávač autopůjčoven najdete tady. V prvním kroku je nutné zadat datum vyzvednutí a navrácení, místo vyzvednutí a věk řidiče.

Datum vyzvednutí a navrácení, místo vyzvednutí a věk řidiče

Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně

Dejte si pozor na čas vyzvednutí a navrácení, některé autopůjčovny jsou v noci zavřené. Proto při vyzvednutí auta třeba ve 3 ráno budete vybírat z menšího množství půjčoven, než byste vybírali při vyzvednutí v poledne. Dále je třeba si dát pozor na počet hodin mezi vyzvednutím a navrácením. Platí se za každý den vypůjčení, tj. za každých započatých 24 hodin. Pokud si tedy půjčíte auto ve 12:00 a vrátíte jej ve 12:30 následujícího dne, zaplatíte půjčovné za dva dny. Kdybyste jej ale vrátili o pouhou půlhodinu dříve, zaplatili byste jen za jeden den půjčení auta.

Při volbě místa vyzvednutí automobilu doporučujeme vybrat přímo letiště, na které přiletíte. Ano, autopůjčovny mimo letiště mohou být o maličko levnější, ale většinou o tak zanedbatelnou částku, že pak za autobus nebo taxíka z letiště k autopůjčovně zaplatíte tolik, co jste na půjčovném ušetřili. Roadtrip také můžete mít jednosměrný, půjčíte si auto na jednom letišti a vrátíte ho na druhém. Řekněme, že přiletíte do Barcelony, podél pobřeží byste rádi dojeli až na Gibraltar. Tam auto vrátili a letěli domů z Málagy. Je to možné! Ale připravte se, že budete platit jednosměrný poplatek. Jeho výše se liší dle destinace a vzdálenosti vašeho výchozího a cílového bodu.

Věk řidiče je důležitý faktor. Autopůjčovny mladým řidičům moc nevěří a proto řidiči mladší 25 let (u některých destinací se věková hranice liší) platí under age poplatek. Ten může být klidně i polovina ceny pronájmu vozidla. Máte-li ve skupině staršího řidiče, půjčte si auto na něj.

Jak najít nejlevnější auto

Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně

Nejdříve zvolte velikost auta. Díky ikonám pod obrázky aut hned poznáte, kolik osob se do auta vejde a kolik zavazadel poskládáte do kufru. Auta dejte seřadit podle ceny, ať hned vidíte, které je to nejlevnější a které nejdražší. Nalevo si pak můžete zapnout filtry tak, abyste našli nejen to nejlevnější auto, ale také takové, které odpovídá vašim představám.

Dodavatel, umístění autopůjčovny a palivové možnosti

Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně

 

Možnosti dodavatelů, umístění autopůjčovny a palivové možnosti si můžete vyfiltrovat nalevo. Pod každým autem pak najdete informace, kdo je dodavatelem, kde je autopůjčovna umístěna a jaká pravidla pro pohonné hmoty se na dané auto vztahují.

Mezi jednotlivými dodavateli nejsou téměř žádné rozdíly. Nabízí podobná auta za podobné ceny a podobné podmínky, proto není potřeba mezi nimi vybírat. Jedinou výjimkou je Goldcar se svou nechvalnou pověstí, skrytými poplatky a tvrdými pokutami za sebemenší škrábanec na autě. Půjčovat si auto od nich proto nedoporučujeme. Co se týče umístění autopůjčovny, je třeba rozlišovat mezi 4 možnostmi:

🚗 Budete očekáváni zástupcem. To znamená, že v příletové hale bude stát člověk s cedulí s vašim jménem, který vás autem odveze do autopůjčovny, kde vyřídíte formality a dostanete auto. Tuto možnost nemáme příliš rádi.

🚗 Centrum pronájmu vozů je centrum plné různých autopůjčoven, nachází se v docházkové vzdálenosti od terminálu letiště. Po příletu je nutné do centra dojít a vyřídit tam veškeré formality.

🚗 Kyvadlová doprava je autobus, který vás doveze z letiště k autopůjčovně. Pokud by snad žádný autobus nepřijel, stačí zavolat do autopůjčovny.

🚗 V terminálu je nejlepší možnost umístění autopůjčovny. Přepážka se nachází přímo v příletové hale, proto stačí udělat pár kroků a je to.

Palivové možnosti jsou velmi důležité, mohou se v nich totiž schovávat vysoké poplatky.

🚗 Převzato s plnou a vráceno s plnou, to je nejlepší možná varianta. Auto dostanete s plnou nádrží, a než ho budete vracet, natankujete, a tak ho vrátíte také s plnou nádrží. Pokud byste auto nevrátili s plnou nádrží, byly by vám naúčtovány poplatky na doplnění paliva.

🚗 Předplacené pohonné hmoty jsou naopak špatnou volbou. Při vyzvednutí auta zaplatíte za plnou nádrž + servisní poplatek za doplnění paliva, který bývá velice vysoký. Auto vrátíte s prázdnou nádrží. Pokud palivové možnosti mají částečnou refundaci, peníze za neprojeté palivo (pokud vrátíte auto s plnou nebo polo-plnou nádrží) vám budou vráceny, servisní poplatek nikoliv. Pokud palivové možnosti nemají částečnou refundaci, nebude vám vráceno nic.

Spoluúčast, záloha a ujeté kilometry

Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně
Možnosti spoluúčasti, výši zálohy a limit ujetých kilometrů si můžete vyfiltrovat nalevo. Pod vybraným autem pak rozklikněte „Podmínky pronájmu“ pro zjištění konkrétních podmínek.
Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně
Možnosti spoluúčasti, výši zálohy a limit ujetých kilometrů najdete v záložce „Zahrnuto v pronájmu vozu“ a „Zálohy, spoluúčast a pojištění“

Spoluúčast je poněkud ožehavé téma. Jedná se o maximální finanční částku, kterou byste museli zaplatit v případě nehody. Tuto částku najdete v podmínkách pronájmu v záložce Zálohy, spoluúčast a pojištění. Škodu nad tuto částku platí pojišťovna, vy se ale spolu-účastníte. Nejlepší je určitě nulová spoluúčast. Ta znamená, že v případě nehody celou škodu platí pojišťovna. Pokud spoluúčast není nulová, ale vy byste ji nulovou chtěli, je možné si auto za poplatek připojistit. Základní pojištění také většinou nekryje čelní sklo, okna, kola, pneumatiky a podvozek. I pro to se dá připojistit. Připojištění může být od autopůjčovny anebo od externí pojišťovny. Při externím připojištění ale počítejte s tím, že po vás autopůjčovna bude chtít zaplatit zálohu, jako byste to připojištění neměli.

Výši zálohy najdete také v podmínkách pronájmu v záložce Zálohy, spoluúčast a pojištění. Záloha se vždy platí kreditní (úvěrovou) kartou. Debetní karty ani hotovost nejsou přijímány. Kreditní karta musí být na jméno řidiče. Po vrácení auta trvá vrácení zálohy až 3 týdny. Na to si dávejte pozor zejména pokud si během dovolené plánujete půjčit auto vícekrát, třeba když cestujete z ostrova na ostrov a na každém si na pár dní chcete půjčit auto. Záloha z půjčení auta na prvním ostrově se vám totiž nevrátí včas, abyste ji použili jako zálohu pro půjčení auta na druhém ostrově. Zvyšte si proto limity anebo auta půjčujte na různé kreditní karty.

Někdy mají auta nastavený limit pro maximální počet kilometrů, který můžete za dovolenou projet. Najdete jej v podmínkách pronájmu v záložce Zahrnuto v pronájmu vozu. Pokud takový limit u vašeho vybraného auta je, a vy jej chcete navýšit, máte dvě možnosti: zakoupit předem balíček kilometrů navíc, případně balíček neomezených kilometrů, nebo doplácet za překročený limit zpětně, a to za každý jeden kilometr navíc. Tyto poplatky mohou být vysoké.

Věk řidiče, řidičský průkaz a další řidiči

Jak si půjčit auto v naší autopůjčovně
Věkové limity a poplatky za jejich překročení najdete v záložce „Nezahrnuto v ceně pronájmu vozu“, požadavky ohledně řidičského průkazu a poplatky za další řidiče a najdete v záložce „Co potřebujete při vyzvednutí“ a „Extra doplňky (placeno lokálně)“

Věk řidiče by měl být mezi 24 – 75 roky. Když je řidič mladší, je třeba zaplatit poplatek under age, pokud je řidič starší, zaplatí poplatek over age. Mladší 21 let si auto půjčit zpravidla nemohou. Více si o tom přečtěte v podmínkách pronájmu v záložce Nezahrnuto v ceně pronájmu, kde najdete i výši poplatků under age a over age.

Požadavky ohledně řidičského průkazu najdete v záložce Co potřebujete při vyzvednutí. Mimo Evropu je často vyžadován mezinárodní řidičák, o něm více tady. Někde ho kontrolují, někde ne, kvůli padesátikoruně ale nemá cenu riskovat. Často je vyžadováno, aby řidič měl řidičské oprávnění alespoň 4 roky. Nemluvíme tady o datu vydání průkazu, ale o datu získání řidičského oprávnění, tj. od vašeho prvního řidičáku. Přes tuto podmínku nejede vlak. Chcete-li se během jízdy střídat s dalšími řidiči, je dobré je zapsat do smlouvy o půjčení auta. Toto podléhá poplatkům, jejich výši najdete v podmínkách pronájmu v záložce Extra doplňky (placeno lokálně). Co by se stalo, kdybyste další řidiče nezapsali, ale přesto by pak auto řídili? Nic, není to nic nelegálního. Ovšem v případě nehody by mohla mít pojišťovna problémy s plněním pojistky.

Na co si dát pozor

🚗 Konkrétní auto nebývá garantované, u našeho příkladu výše je psáno Fiat 500 nebo podobné. To znamená, že můžeme dostat auto podobné nebo lepší než je Fiat 500. Pouze u speciálních a drahých aut je psáno, že jsou garantované.

🚗 Překračovat státní hranice anebo přejíždět trajektem mezi ostrovy buď není dovoleno, anebo je to možné pouze po předchozí domluvě a za poplatek. Plánujete-li takovou cestu, přečtěte si v podmínkách pronájmu záložku Extra služby (placeno lokálně). Výjimkou je USA, kde mezi jednotlivými státy projedete bez problému. Do Mexika a Kanady vás ale už nepustí.

🚗 Do autopůjčovny si s sebou vezměte cestovní pas, občanka nestačí (vyjma EU).

🚗 Pronájem vozu můžete zaplatit kreditní anebo i debetní kartou, je to jedno. Tato karta nemusí být na jméno řidiče. Zálohu lze platit jen a pouze kreditní kartou, která musí být na jméno řidiče. Jméno řidiče nejde měnit!

🚗 Dálniční známku auta většinou mají, mýta ale platíte sami. Zeptejte se v autopůjčovně, zda by vám půjčili jednotku pro placení mýta elektronicky. Nemusíte se tak zastavovat na každé mýtné bráně a platit kartou nebo hotovostí.

Toto je vše, co potřebujete vědět k rezervaci auta v naší autopůjčovně. Máte-li ještě nějaké dotazy, neváhejte napsat do naší diskuze, my anebo další zkušení cestovatelé vám rádi odpovíme. A v příštím díle se můžete těšit na rady ohledně vyzvedávání a vracení auta do autopůjčovny! 🙂

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)