20.5.2019

Víza na Srí Lanku

Protože cestování po světě je krásné, ale problémy s vízy ho občas dokážou pěkně znepříjemnit, rozhodli jsme se sesbírat a postupně zveřejňovat rady a návody, jak na to. Dneska to bude o barevné a divoké Srí Lance 🙂

Na Srí Lanku jako turista

Klasické turistické vízum vám dovolí cestovat touhle nádhernou zemí až 30 dní a během té doby si i jednou odskočit někam jinam (třeba do Indie) a zase se vrátit. Je tedy dvouvstupové. O vízum se žádá online za cenu 35$ nebo případně až na letišti u okýnka „Visa on arrival“. To by vás stálo 40$.

Srí Lanka se ale snaží na své krásy nalákat cestovatele i mimo turistickou sezónu a v období během buddhistických festivalů, proto nabízí od 1. května do konce září víza zcela zdarma. Tento projekt měl původně začít v květnu 2019, v souvislosti s teroristickými útoky v zemi byl ale pozastaven. Srí Lanka se naštěstí z nešťastných událostí už vzpamatovala a proto od 1. srpna 2019 je opravdu možné bezplatná víza získat. O bezplatná víza se dá požádat online stejně jako o ta placená, anebo až u okýnka „Visa on arrival“. Pro klid duše a méně starostí na letišti si je ale doporučujeme zařídit dopředu.

Jak o vízum zažádáte online:

  1. Vyberte možnost Tourist ETA – Apply for an Individual
  2. Vyplňte požadované údaje ve formuláři. Kromě vašich osobních údajů budete zadávat také předpokládaný den příletu, účel návštěvy a místo pobytu na Srí Lance
  3. Potvrďte správnost údajů
  4. Zaplaťte kartou online
  5. Na e-mail vám přijde potvrzení o přijetí žádosti
  6. Už po pár desítkách minut by vám mělo v e-mailové schránce přistát také schválené vízum
  7. Vízum si vytiskněte a po příletu do země ukažte na imigračním přímo na letišti

Aby vás do země pustili, musíte se prokázat schváleným vízem, pasem s platností ještě alespoň půl roku (180 dní) a zpáteční letenkou. Velmi výjimečně po vás mohou chtít také doložení dostatečných finančních prostředků na dobu pobytu, takže s sebou pro jistotu mějte alespoň 50$ na den a to buď v hotovosti, nebo na výpisu z účtu.

Na Srí Lanku jako dobrodruh

Pro opravdové dobrodruhy je tady možnost poznávat klenoty voňavého Cejlonu až 90 dní. V tomhle případě si nejdřív vyřiďte měsíční turistické vízum a po příletu pak vytiskněte a vyplňte tuto žádost o prodloužení pobytu a doneste v Kolombu na imigrační.

Na Srí Lanku jen na skok

Jestli na Srí Lance jen přestupujete a nezdržíte se déle než dva dny, máte tranzitní vízum zdarma. Přesto si o něj ale musíte požádat, a to online.

Na Srí Lanku za prací

Pokud jedete do tohohle tropického ráje pracovat, potřebujete business vízum. O tom se dočtete více na stránkách ambasády.

Přejeme šťastnou cestu!

14
Zapoj se do diskuze

avatar
6 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
PetraJosefAntoninMartinaTýna Recent comment authors
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Lada
Host
Lada

A nejsou náhodou od 1.4. letenky půl roku zdarma? Nebo to se změnilo?

Frenk
Host
Frenk

Dobrý den, nezdražili ty víza? Z učtu se mi za turistický víza odečetlo 99 dolaru..

GeorGo
Admin

Dobrý den,

nene, stojí stále stejně. Dělali jste to určitě přes odkaz eta.gov.lk a ne přes nějakého zprostředkovatele, který si pak účtuje ten rozdíl?

Frenk
Host
Frenk

Na těchto stránkách jsem to zařizoval: http://www.srilankaevisaonline.com/ …asi chyba.

Daniela
Host
Daniela

V článku je zminka o vizech Zdarma od prvního srpna. jak to nyní vypadá?

Martina
Host
Martina

Dobrý den, nyní jsem zažádala o turistická víza na listopad a nechtělo to po mě vůbec nic, abych zaplatila. Je to možné?

Antonin
Editor

Dobrý den, Martino,

od 1. srpna 2019 jsou (nejen) občané České republiky zproštěni (na 6 měsíců) placení poplatku 35 USD za elektronickou registraci. 🙂 Vízum zdarma jste tedy vychytala i Vy.

Petra
Host
Petra

Zdravím. Víza jsou teď od srpna do ledna ns Srí Lanku zdarma, ale pochopila jsem, že si musím udělat tu ETA. Na stránkách http://www.eta.gov.lk/slvisa. To jsem udělala, druhý den se na ty stránky přihlásila, dala zkontrolovat , status je schváleno. Ale nemám v ruce žádný papír. Je to tak v pořádku. Máte někdo zkušenost? Děkuji

Antonin
Editor

Zdravím Petro,

jasně, víza ve formě elektronické registrace jsou nyní zadarmo. Zažádat o ně je však třeba klasickou cestou, jen poplatek v aplikaci je 0 USD.

Vše jste udělala správně. Na Vámi v žádosti uvedený e-mail by mělo přistát potvrzení, v němž naleznete své „ETA Number“(případně toto potvrzení naleznete i po přihlášení skrze aplikaci, kde dle svých slov vidíte „Approved“). To je vše! Není třeba žádných tištěných potvrzení.

Petra
Host
Petra

Děkuji 🙂

Josef
Host
Josef

Ahoj, rád bych se zeptal plánuji jen na Srí Lanku od 14.prosince do 11.ledna, bude vízum také zdarma?

Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)