Jak zvládnout jet lag?
15.3.2020

Jak zvládnout jet lag?

Jet leg, česky pásmová nemoc, vzniká při překročení více časových pásem během krátké doby, projevuje se únavou a dlouhým přizpůsobování se na místní časovou zónu. Jet leg na vás dolehne při překročení více než asi 5 časových zón. Jak jeho dopady zmírnit a užívat si dovolené už od prvního dne? Dnes vám přinášíme několik tipů, jak zvládnout jet lag.

Proč prožíváte jet lag?

Jet lag se projevuje únavou a nespavostí, ale také bolestí hlavy, nevolností a podrážděností. Je nutné odlišit obyčejnou únavu po dlouhém letu a jet lag – mezitím co obyčejná únava na vás může dolehnout i po letu, při kterém nepřekročíte žádnou časovou zónu nebo jich nepřekročíte mnoho, jet leg se projeví pouze při překročení více než asi 5 časových zón. Jedná se o narušení biorytmu neboli vnitřních tělesných hodin. Lidské tělo je zvyklé na pravidelné opakování dne a noci, a to každých 24 hodin, a zkrácení tohoto intervalu při cestě na východ, nebo naopak prodloužení při cestě na západ, způsobuje problémy se spánkem i bděním. Obecně se jet lag považuje za více nepříjemný při cestě na východ, kdy si den o několik hodin zkrátíte. Večer budete mít pravděpodobně problém s usínáním, po usnutí až v brzkých ranních hodinách nebudete moci včas vstávat. Naopak při cestě na západ se váš den prodlouží. Odpoledne nebo večer budete brzy unaveni, nicméně většina lidí je schopna prospat celou noc a druhý den se probudit až k ránu, lidský organismus si tak na tuto změnu přivyká lépe.

Tipy jak zvládnout jet lag

Na nové časové pásmo si můžete zvykat i několik dní. Jak dopady jet lagu zmírnit a užívat si dovolené už od prvního dne? Poraďte se se svým lékařem, pokud toužíte po medikamentech pro podporu spaní. My vám přinášíme několik tipů, jak to zvládnout i bez nich.

🛌 Upravte svou dobu spánku několik dní před odletem

Když svůj biorytmus začnete upravovat několik dní před odletem, můžete si na změnu zvykat postupně. Doporučujeme začít až týden před odletem a každý den jít spát a vstávat o hodinu dříve nebo později (dle časové zóny ve vaší cílové destinaci), než den předchozí. Pokud to není možné několik dní, alespoň jeden den před odletem dobu svého spánku o hodinu posuňte. Přesto nezapomeňte spát 8 hodin denně.

🕶 Doplňky pro nerušený spánek v letadle

Nezapomeňte se na let pohodlně obléci a vzít si s sebou na palubu deku, špunty do uší a masku na oči. Mnoho aerolinek vám tyto doplňky na dálkových letech poskytne. Seřiďte si hodinky podle času v cílové destinaci. Snažte se spát pouze pokud je v cílové destinaci noc, nenechte se rušit hudbou ani zvukem filmu. Ať je váš spánek kvalitní.

🚶 Když nespíte, protahujte se a procházejte

Je během letu v cílové destinaci den? Snažte se udržet vzhůru. Aktivně se procházejte po kabině a protahujte svá záda a končetiny, ať vám nepadají víčka. Pokud na vás přeci jen dolehne únava, dopřejte si pouze 45 minutový power nap, neprospěte celý let.

🍊 Lehké jídlo a dostatečný přísun tekutin

Jezte lehce, zdravě a několikrát denně po malých porcích. Předejdete nevolnosti a zlepšíte kvalitu svého spánku. Také se doporučuje pít dostatečné množství vody nebo zeleného čaje.

☕ Vyhněte se kávě a alkoholu

Vyhněte se kávě a alkoholu, nebo jejich množství alespoň omezte, a to během letu i po něm. Díky kofeinu nebudete moci usnout, alkohol brání kvalitnímu odpočinku (alespoň to tvrdí experti, my po skleničce červeného spíme jako nemluvňata).

☀ Dopřejte si tmu v noci a světlo ve dne

Vnitřní tělesné hodiny reagují na světlo a tmu, proto je velmi důležité svému tělu během dne dopřát co nejvíce světla a během noci úplnou tmu, aby bylo přizpůsobení se nové časové zóně rychlejší. Ihned po probuzení rozhrňte závěsy v okně hotelového pokoje, dopřejte si procházku. Večer používejte mobil, tablet, počítač a televizi – zdroje modrého světla – minimálně.

⏰ Přizpůsobte se nové časové zóně

Nemusí to být vždy příjemné, ale snažte se sami sebe donutit jít spát v běžnou dobu, i když ještě nejste unaveni, a včas vstát, přestože vaše tělo by nejraději zůstalo v peřinách celý den. Toto donucení sebe samých je nejrychlejším způsobem, jak si na novou časovou zónu zvyknout. Na první den naplánujte méně náročné aktivity a od druhého dne už budete plni energie a ready na cestování a poznávání.

Jaké máte zkušenosti s jet lagem vy? Co vám nejvíce pomáhá ho překonat? Pobavte se o tom v naší diskuzi.

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)