E-víza do Ruska
9.10.2019

E-víza do Ruska

Přinášíme dobré zprávy pro všechny zájemce o návštěvu Ruska. Dne 1. října 2019 se Petrohrad s Leningradskou oblastí připojili k oblasti Kaliningradské a k Dálnému východu (který se bohužel netýká občanů EU) ve věci udělování e-víz zdarma. Už netřeba žádného papírování, už netřeba nic platit. Do Petrohradu i Kaliningradu se nyní podíváte bez klasického víza. O elektronické vízum do Petrohradu a Leningradské nebo Kaliningradské oblasti požádáte jednoduše online, stačí následovat náš návod krok za krokem. Ovšem nejdřív si vysvětlíme, koho se e-víza do Ruska týkají, kde je možné se v Rusku pohybovat a na jak dlouho e-víza platí. Připraveni? Pokračujte ve čtení článku E-víza do Ruska.

O elektronické do Ruska si může požádat každý občan České republiky, Slovenska i dalších 51 vybraných států. Účel cesty může být jak turistický, tak i obchodní. O e-vízum lze žádat 4 až 20 dní před plánovanou cestou s tím, že 4 dny (ať už pracovní či nikoliv) by na jeho schválení měly stačit. E-vízum pak platí 30 dní, během kterých je možné jednou navštívit Rusko na 8 kalendářních dní. Upozorňujeme, že se nejedná o 192 hodin od vašeho vstupu do země, ale o 8 kalendářních dní, začínajících o půlnoci dne vašeho vstupu do země, a do půlnoci osmého dne je nutné zemi opustit.

Při vyplňování žádosti o e-vízum vyberete oblast, kterou chcete v Rusku navštívit. Nyní je možné vybrat Petrohrad spolu s Leningradskou oblastí anebo Kaliningradskou oblast. Pokud byste chtěli navštívit obě tyto oblasti, je nutné zažádat o dvě e-víza, pro každou oblast zvlášť. Ruské oblasti budou doufejme v budoucnu přibývat. 🙂

Požádat o e-vízum do Ruska >>

Do Ruska je nutné vstoupit skrze vybrané hraniční přechody.

Hraniční přechody pro vstup s e-vízem do Petrohradu a Leningradské oblasti

✈ Letiště Pulkovo

🚢 Přístav Vysock, velký přístav Petrohrad a osobní přístav Petrohrad

🚗 Silniční hraniční přechody Ivanohrad, Torfjanovka, Brusnitchnoe a Světogorsk

🚶‍♂️ Pěší hraniční přechod Ivanohrad

Do Petrohradu a Leningradské oblasti není možné s e-vízem přijet po železnici.

Hraniční přechody pro vstup s e-vízem do Kaliningradské oblasti

✈ Letiště Kaliningrad Khrabrovo

🚢 Přístav Kaliningrad, resp. hraniční přechody ve městech Kaliningrad, Baltijsk a Světlý

🚂 Vlaková nádraží Mamonovo a Sovětsk

🚗 Silniční hraniční přechody Bagrationovsk, Gusev, Mamonovo (Grzechotki), Mamonovo (Gronowo), Morskoje, Pogranichny, Sovětsk a Chernyshevskoye

V Rusku je samozřejmě nutné se pohybovat pouze po Petrohradu a Leningradské oblasti nebo po Kaliningradské oblasti a nepřekračovat jejich hranice. E-vízum nelze prodloužit. Rusko můžete opustit skrze jiný hraniční přechod, než kterým jste vstoupili, nicméně musí to být jeden z hraničních přechodů vypsaných výše.

E-vízum do Petrohradu a Leningradské oblasti nebo do Kaliningradské oblasti nepotřebujete, pokud máte platné klasické vízum do Ruska.

Krok za krokem

Žádost o e-vízum do Ruska je velice jednoduchá. O vízum si požádáte na stránkách evisa.kdmid.ru. Jste-li ze staré školy, můžete změnit angličtinu na ruštinu, učiníte tak v pravém horním rohu. Nicméně pokud zvolíte ruštinu, budete muset i vaše odpovědi psát v ruštině. Najděte v rolovacím seznamu svou národnost a oblast, kterou chcete navštívit. Na výběr je Saint Petersburg and Leningrad Oblast nebo Kaliningrad Oblast.

E-víza do Ruska

Pročtěte se podmínkami e-víza a pod nimi zaškrtněte tři políčka pro dání souhlasu. Pokračujte stisknutím Fill out a new application form.

E-víza do Ruska

Dvakrát vyplňte svou emailovou adresu a zvolte si heslo. Heslo budete později potřebovat pro přístup ke schválenému e-vízu. Opište text z obrázku a pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Zobrazí se vám číslo vaší žádosti. Toto číslo budete později potřebovat pro přístup ke schválenému e-vízu. Napište si jej na kousek papíru, vyfoťte do mobilu nebo vytiskněte stisknutím Print the e-visa application form ID. Pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Osobní údaje

Vyplňte svou národnost, poté příjmení a jméno. Měli jste někdy jiné jméno, např. dívčí jméno? Pokud ano, vyberte yes a vyplňte jej. Vyberte své pohlaví a datum narození a napište místo narození. Pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Údaje o cestě

Vyberte účel své cesty. Obchodní, turistický nebo jiný? Opět zvolte oblast, kterou chcete navštívit. Vyberte datum vašeho plánovaného vstupu do Ruska. Nyní je nutné vypsat informace o vašem ubytování v Rusku. Může to být hotel anebo Individual, například přítel či příbuzný.

E-víza do Ruska

Je nutné vyplnit jméno hotelu anebo osoby, u které budete pobývat. Dále adresu a telefonní číslo. Pokud budete pobývat na více místech, přidejte je stisknutím tlačítka Add. Nakonec odpovězte na otázku, zda jste už někdy pobývali v Rusku. Pokud ne, odpovězte I never visited Russia. V opačném případě zvolte Yes a vyplňte datum své poslední návštěvy. Pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Údaje o cestovních dokumentech

Nyní vyplňte údaje ze svého cestovního pasu. Zvolte typ cestovního pasu Tourist passport neboli turistický pas, dále číslo pasu, datum vydání a datum konce platnosti. Pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Kontaktní údaje a údaje o zaměstnání

Máte adresu trvalého bydliště? Vypište ji. Nepovinně můžete také vyplnit své telefonní číslo a fax. Pracujete nebo studujete v současné době? Vyberte yes a vyplňte jméno zaměstnavatele nebo název školy a vaši pracovní pozici.

E-víza do Ruska

Dále vyplňte adresu zaměstnavatele nebo školy a telefonní kontakt. Pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Údaje o příbuzných

Máte teď v Rusku nějaké příbuzné? Pokud odpovíte yes jako ano, budete muset vyplnit jejich jména a kontaktní informace. Pokračujte stisknutím Next.

E-víza do Ruska

Fotka

Nahrajte vaší fotku z počítače stisknutím Add photo.

E-víza do Ruska

Fotku upravte tak, aby byl váš obličej umístěn v zelené zóně a nijak jí nepřekračoval. Pokud toto nebude v pořádku, nedostanete se dál. Uložte stisknutím Save a následně Next.

E-víza do Ruska

Shrnutí

Zkontrolujte správnost svých údajů, případně upravte po stisknutí Edit.

E-víza do Ruska

Dejte souhlas všem čtyřem políčkům na konci žádosti a žádost odešlete stisknutím Save and submit.

E-víza do Ruska

Schválení e-víza do Ruska

Žádost by měla být schválena (případně odmítnuta) do čtyř dní, a to včetně svátků a víkendu. Počkejte na email s rozhodnutím anebo stav žádosti zkontrolujte na evisa.kdmid.ru. Stačí zadat číslo žádosti, které jste si poznamenali či vytiskli, a heslo, které jste si zvolili. Oznámení o udělení víza si stáhněte. Při vstupu do Ruska je možné prokázat se tímto oznámením v elektronické podobě, ovšem my ho doporučujeme pro jistotu i vytisknout.

Pokud by z nějakého důvodu nebyla vaše žádost o e-vízum schválena, stále máte možnost požádat si o klasické vízum.

Přejeme hodně štěstí!

Pokud by snad ještě něco ohledně e-víza do Ruska nebylo jasné, obraťte se na nás a další zkušené cestovatele v naší diskuzi. 🙂

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
41 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)