Na Zéland už jen s cestovním povolením ETA
15.4.2019

Na Zéland už jen s cestovním povolením ETA

Cestovatelé z Česka i Slovenska mohou poznávat krásy Nového Zélandu bez víza i jakéhokoliv zařizování, to se ale brzy změní. Zéland totiž zavádí ETu – Electronic Travel Authority, česky elektronické cestovní povolení.

Od 1.října 2019 bude ETA povinná pro každého, kdo letí k protinožcům na dobu až čtvrt roku, a dokonce i pro ty, co tam jen přestupují. ETu si bude možné zařídit online přes webový prohlížeč nebo mobilní aplikaci od letošního července. Vyplníte tam údaje z cestovního pasu, emailovou adresu, důvod cesty a potvrdíte, že nemáte žádnou kriminální historii 😉 Na závěr zaplatíte administrativní poplatek a k němu ještě turistickou daň (IVL).

ETA přes webový prohlížeč za 12 NZD

nebo

ETA přes mobilní aplikaci za 9 NZD

+

turistická daň za 35 NZD

ETA by vám pak měla přistát v emailové schránce do tří dnů, a POZOR! Bez ETy tě nepustí ani na palubu letadla mířící na Nový Zéland, takže si všechno vyřiďte včas, ať kvůli tomu pak nemusíte zůstávat doma. Po příletu potom ukážete pas platný ještě alespoň 3 měsíce po plánovaném odletu ze země, letenky z Nového Zélandu domů nebo někam pryč a taky mějte aspoň 1000 NZD na každý měsíc v hotovosti anebo na výpisu z účtu, cestovním šeku či výplatní pásce.

Dobrou zprávou je, že tohle cestovní povolení i turistická daň platí na celé dva roky, během kterých můžete navštívit zemi pána prstenů kolikrát se vám jen zamane. A to za to stojí, ne? 🙂

ETA není vízum

Jestli budete cestovat Novým Zélandem více než čtvrt roku, anebo tam studovat, pracovat či plánujete working holiday, potřebujete vízum. A na ETu zapomeňte.

O turistické vízum požádejte online, cestovat Zélandem pak můžete až 9 měsíců.

O studijním a pracovním vízu si přečtěte víc na stránkách imigračního.

Pak je tady ještě úžasná možnost vyjet na working holiday, kdy celý rok cestujete, a k tomu ještě i pracujete třeba na místních farmách, sbíráte kiwi nebo pomáháte v hotelech. Místo je každoročně jen pro 1200 šťastlivců z Česka a 100 ze Slovenska, a nával je veliký, takže doporučujeme hlídat otevření příhlášek na stránkách imigračního a pak jednat velmi, velmi rychle. Víza občas zmizí v řádech minut. Tak hodně štěstí!

Máš aktuálnější informace nebo chceš text doplnit?

Navrhni úpravu textu
Poslední aktualizace: 23. 10. 2020
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětné vazby
Ukázat všechny komentáře
Chviličku prosím, zaletsi.cz pro Vás vyhledává tu nejlevnější letenku ;)