Víza do Ázerbájdžánu

Aktualizováno 15. 1. 2017:

E-Víza do Ázerbajdžánu online vyřízení max. do 3 dnů za $ 20 USD. Platí pro občany ČR a dalších 80 zemí světa. https://evisa.gov.az/en/

Vyřízení víza do Ázerbájdžánu je v Praze značně obtížné a zdlouhavé. Níže Vám popíšeme postup, jakým jsme víza získali. Doporučujeme začít řešit celou věc minimálně měsíc před odletem.

Na webu ázerbájdžánského velvyslanectví jsou neúplné informace, níže uvádíme všechny dokumenty, které stačily pro udělení víza.

Pro každého člena výpravy:

1) 2x pasovou fotografii

2) Vyplněný formulář, který naleznete na této stránce aktualizace: nově na této stránce

3) Potvrzenou rezervaci letenky (stačí elektronická)

4) Rezervaci hotelu na celou (!) dobu pobytu (jediný a absolutně nejlevnější hostel v centru)

5) Okopírovaný pas

6) Kopii dokladu o zaplacení 60 EUR (placeno v eurech, nikoli v CZK) v Raiffeisen Bank na účet velvyslanectví. Na tomto dokladu se uvádí číslo občanského průkazu i pasu, vezměte si s sebou obojí do banky při placení). Originál po Vás nechtějí, chtějí pouze kopii (originál bude zřejmě pro Vás). Číslo účtu bohužel neznám, musíte se zeptat na velvyslanectví.

7) Zvací dopis (ačkoliv na stránkách pro turisty uvedený není, úředník na velvyslanectví ho vyžadoval). Pořídit ho lze například zde: http://www.azerbaijan24.com/visas/34-azerbaijan-visa/46-azerbaijan-visa-support.html

Naše zkušenost se zvacím dopisem

Ačkoliv na webových stránkách velvyslanectví je napsáno, že turisté zvací dopis nepotřebují, úředník v Praze ho vyžadoval. Vzhledem k tomu, že jsme v Baku plánovali pobýt 3 dny, zkoušeli jsme při druhé návštěvě získat tranzitní 72hodinové vízum, ovšem úředník říkal, že je pouze dostupné, pokud letíme dál z Baku do třetí země a vydat nám ho nechtěl. Na druhou stranu ale nevyžadoval již zvací dopis (ten samý člověk :-) a vízum jsme tedy obdrželi.

Cestou jsme mimo jiné potkali Slováky, kteří chtěli den pobýt v Baku a pak jeli nočním vlakem do Tbilisi, na ambasádě ve Vídni v pohodě dostali tranzitní víza. Obecně prý získávání turistického víza ve Vídni je mnohem jednodušší než na ambasádě v Praze.

Máte-li nějaké dotazy, napište nám je do diskuze.

22 komentářů

 
  1. Tamara

    Zdravim vsechny, nevite poradit jestli potrebuji vizum do Azerbajdzanu, kdyz neplanuji opoustet tranzitni zonu letisti? Predem dekuji za kazdou odpoved

    • Jirka Spolek - www.zaletsi.cz (ZaleťSi.cz)

      Tamara

      Není třeba, tranzit bez víz lze do 72 hodin, ovšem pozor, musí to být v rámci stejného terminálu. Nelze tranzitovat bez víz mezi terminály 1 a 2, tam víza potřebujete.

      Jirka

  2. Lukáš

    Ahoj, máte někdo prosím nějaké čerstvé info ohledně tranzitních víz? Na stránkách min. zahr. se mi o nich nedaří nic zjistit. Letíme za měsíc a chceme tam být 4 dny, potom vlakem do Tbilisi a z Gruzie zpět.
    Předem díky za váš čas! :)

  3. Ivo Jiráň

    Víza – aktuální info z května 2016.
    Zařizoval jsem na ambasádě v Praze, na dvě schůzky, bez jedinýho problému. Zařizoval jsem turistické, jednovstupové na 30 dní.
    Budete potřebovat:
    Vyplněný a vytištěný formulář http://eapplication.mfa.gov.az/visa/#/
    2x fotografie
    kopie pasu
    Rezervace letenky
    Rezervace ubytování (stačí jim booking)
    Cestovní pojištění
    Doklad o zaplacení 35€ (nejdřív jsem vše ostatní donesl na ambasádu, pak jsem dostal lísteček s číslem účtu a variabilním symbolem k zaplacení; platí se v Raifffeisen bank, od ambasády je to 10 minut pěšky).
    Při vyplňování formuláře jsem do pozvání napsal adresu hostelu z bookingu a prošlo to, čili žádné pozvání není třeba.

  4. gabtcha

    Ahoj diky moc za clanok. Pridavam najnovsie informacie ohladne viz (maj 2016). Doporucila by som vsetkym predtym nez podniknete nejake dalsie kroky zavolajte si na ambasadu. Pan ambasador hovori dobre cesky aj anglicky a hlavne sa s nim mozte dohodnut akltualnych podmienkach pre ziskanie viz. Nas cestuje 5 (4 Cesi a ja Slovenka :) do Prahy som isla vyriadit aj vyzdvihnut viza sama pre vsetkych. Podotykam ze na tomto postupe sa musite predom dohodnut s panom ambasadorom. Stacilo mi priniest pasy, 1x kopiu pasu, 2 pasove foto, vyplneny formular, potvrdenie o letenke a ubytovani. Na ubytovanie stacilo mat potvrdenie z booking na celu dobu pobytu. Po predlozeni vsetkych dokumentov mi pan vypisal listok s ktorym som sla na Reiffeisen banku na Dejvicku 11 v Prahe a po zaplateni viz (1065 Kc /osoba) som potvrdenie priniesla spaet na ambasadu. Pan mi povedal viza budu za 7 pracovnich dni (ja som ich vyzdvihla za 14 dni) s tym ze ak budem mat plnu moc od vsetkych (nemusi byt uradne overena staci podpis) tak mi viza vyda. Dokonca som kvoli dopravnej zapche nestihla prist na ambasadu do 12:30 v pondelok ale zavolala som a pan ambasador predal pasy pani v kancelarii ktora mi ich po 14:00 dala s usmevom na tvari :))) Cestujeme 5.6. 2016 a tesiiiime sa moooc. Tak dufam ze vam toto info pomoze :)

    • ahoj, super informácie, ja mám jednu otázku, vyplňovala si dotazník (teda ten formulár) za každého jedného účastníka, alebo stačilo 1x a celkom dole ti napísalo ostatných spolucestujúcich a teda si ich neregistrovala?

  5. Hanys

    Zdravím všechny, pokoušel se už někdo vyjednat ta víza na ambasádě v Praze sám za sebe? Pokud ano, zajímala by mě cena a proces, protože informace ohledně získání víza se liší diskuse od diskusi. Jsem v kontaktu taky se slečnou z turistické organizace v Azerbajdžánu. Mail na ambasádu se mi vrátil jako nedoručitelný. Jde mi především o cenu, plánujeme cestu jako větší skupina, proto by byla úspora vítána :) Tady v příspěvku je uvedeno 60 E, holčina z turistické organizace i zase psala, že pokud hotel booknu přes ně, bude to za 35 AZN a pokud sám přes booking, bude mě to stát 120 AZN. Tož teď nevím…

  6. Jirka

    Aktualizace únor 2016:
    Cena za víza 35 eur (potřeba stále složit u Raiffeisen Bank)
    Zvací dopis už není potřeba (zjištěno přes ambasádu)

  7. Maria

    Dobry den zaujimalo by ma, ci ma z Vas niekto skusenosti s elektronickymi vizami sprostredkovanymi azerbajdzanskymi ck?
    Nakolko na strankach azerj. velvyslanectva na slovensku je aj tato moznost a teda s nizsim polatkom/20e a bez potreby osobnej navstevy.